What's hot? ΕΡΝΤΟΓΑΝ· ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ· ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ· ΤΖΟΚΕΡ·

INFO

14.03.2013 | 12:08
Τελευταία ενημέρωση: 14.03.2013 | 12:13

Το ΑΚΕΛ εκτιμά ότι οδηγούμαστε σε δεύτερο οδυνηρότερο μνημόνιο

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

-Παρά τη δέσμευση Αναστασιάδη για βελτίωση της δανειακής σύμβασης, γίνεται το αντίθετο
-Διαπιστώνουμε ότι προστίθενται συνεχώς και νέες απαιτήσεις από την Τρόικα
-Επιχειρείται ωραιοποίηση της κατάστασης από Κυβερνητικούς αξιωματούχους
-Δεν πρόκειται το ΑΚΕΛ να συναινέσει σε μέτρα που θα καταδικάζουν το σύνολο του κυπριακού λαού

Όσο προχωρούν οι συζητήσεις με την Τρόικα για τη συνομολόγηση του Μνημονίου και της Δανειακής Σύμβασης, τόσο κορυφώνονται οι ανησυχίες μας αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του ΑΚΕΛ το όποιο εξαπολύει επίθεση στη Κυβέρνηση Αναστασιάδη.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρουν από την Εζεκία Παπαϊωάννου, αυτές πηγάζουν από το γεγονός ότι «ενώ τον περασμένο Νοέμβρη είχαμε καταλήξει σε κατ` αρχή συμφωνία με την Τρόικα και η προεκλογική δέσμευση του κ. Αναστασιάδη ήταν ότι θα τη βελτίωνε, τώρα διαπιστώνουμε ότι τίθενται ολοένα και πρόσθετες απαιτήσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους μας που οδηγούν σε νέο, δεύτερο, οδυνηρότερο Μνημόνιο».

Στη σύσκεψη Αρχηγών των πολιτικών κομμάτων που έγινε το περασμένο Σάββατο στο Προεδρικό, ο κ. Αναστασιάδης είχε αναφερθεί σε πολύ συγκεκριμένα μέτρα με τη δέσμευση ότι δεν θα ακολουθήσει καμία άλλη προσθήκη.

Διαπιστώνουμε, συνεχίζει η ανακοίνωση,ότι προστίθενται συνεχώς και νέες απαιτήσεις από την Τρόικα στον τομέα της υγείας, της παιδείας και της κοινωνικής συνοχής, που αν γίνουν αποδεχτές θα οδηγήσουν σε περαιτέρω αρνητικές συνέπειες στην κυπριακή κοινωνία, θα πλήξουν την κοινωνική συνοχή και θα αυξήσουν την ανεργία.

«Επειδή επιχειρείται ωραιοποίηση της κατάστασης από Κυβερνητικούς αξιωματούχους και ΜΜΕ, είμαστε υποχρεωμένοι να αναφερθούμε σε κάποια βασικά ζητήματα, που έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας»

Στη σύσκεψη του Προεδρικού,τονίζουν οι του ΑΚΕΛ, είχαμε προτείνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να γίνει ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των πολιτικών κομμάτων για το πώς προχωρούμε. Η πρόταση μας απορρίφθηκε και η Κυβέρνηση αρκέστηκε σε γενική ενημέρωση, την οποία υποχρεώθηκε να εμβαθύνει μετά από πολλές ερωτήσεις τις οποίες υπέβαλα. Καμία απολύτως αναφορά δεν έγινε σε ζητήματα όπως μέτρα για την παιδεία, την υγεία και την κοινωνική πρόνοια.

Η επιμονή της Κυβέρνησης αναφέρουν, να διαπραγματεύεται με την Τρόικα δίχως να διαβουλεύεται με τα κόμματα σημαίνει αυτομάτως και την ανάληψη ακεραίας της ευθύνης για το τελικό αποτέλεσμα.

Στο θέμα της αύξησης του εταιρικού φόρου, ενώ ως αρχηγός της αντιπολίτευσης, ο κ. Αναστασιάδης ήταν λάβρος κατά της μικρής και προσωρινής αύξησης του, χαρακτηρίζοντας την ως καταστροφική για την οικονομία, σήμερα αποδέχεται μεγαλύτερη και μόνιμη αύξηση λέγοντας ότι δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα. Την ίδια υποκριτική στάση τηρούν και σχετικοί επαγγελματικοί συνδέσμοι.

Ανησυχητικές είναι και οι πληροφορίες που αναφέρονται σε συγκεκριμένο τρόπο δέσμευσης των συνταξιοδοτικών ταμείων. Αν αυτές ισχύουν, εκφράζουμε τις έντονες μας ανησυχίες για το προηγούμενο που δημιουργείται και το οποίο δυνατό να θέσει βόμβα στα θεμέλια διαχρονικών κατακτήσεων των εργαζομένων.

«Δεν πρόκειται όμως το ΑΚΕΛ να συναινέσει σε μέτρα που θα καταδικάζουν το σύνολο του κυπριακού λαού και ιδιαίτερα τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τη νέα γενιά ή τους συνταξιούχους σε αδιέξοδα και στο δρόμο, εκεί που βρέθηκαν άλλοι λαοί του Ευρωπαϊκού Νότου» καταλήγει η ανακοίνωση.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΔΕΚ: Να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια διαβούλευσης με την Τρόικα

Μίλησαν τηλεφωνικώς για τη δανειακή σύμβαση Μέρκελ και Αναστασιάδης

Fitch: Θα διαπραγματευτεί πιο εύκολα η Τρόικα με τον Αναστασιάδη   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Αναστασιάδης: Εγκαινίασε πέντε έργα στην Πάφο
  2. Αναστασιάδης: Εκσυγχρονίζουμε και επενδύουμε στην Παιδεία
  3. Στην Κύπρο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - Ενδοϊταλική κόντρα Ταγιάνι-Ντράγκι για τα ΜΕΔ
  4. Πρόκληση κατά... λάθος! Υποδέχθηκαν Κύπριους μαθητές με τον τουρκικό ύμνο
  5. «Για την ονομαστική εορτή του Προέδρου το ΑΚΕΛ έστειλε δώρο άλλη μια μπετονιέρα λάσπης»
  6. Μνημόνιο στρατηγικής συνεργασίας για καινοτομία IDEA Τρ. Κύπρου - Cyta