What's hot? GOOGLE· ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ· ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ· ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΣ·

INFO

15.03.2013 | 14:41
Τελευταία ενημέρωση: 15.03.2013 | 15:10

Δύο σχολές σκέψης στο Εκτελεστικό του ΔΗΚΟ την Τετάρτη

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

 - Πότε θα γίνουν οι επαρχιακές συγκεντρώσεις;
- Ποιά είναι τα σενάρια που παίζουν;
- Οι δύο ομάδες, «Καρογιανικοί» και «Τασσικοί» βρίσκονται πάντως σε θέσεις μάχης

 Με δύο σχολές σκέψεις προχωρεί προς την μετεκλογική περίοδο το ΔΗΚΟ, το Εκτελεστικό Γραφείο του οποίου συνεδριάζει την ερχόμενη Τετάρτη στις 15.00.

Πριν την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία αναμένεται να καθορισθεί από το Εκτελεστικό την Τετάρτη, θα συνεδριάσουν οι επαρχιακές επιτροπές του ΔΗΚΟ. Μάλιστα ανακοινώθηκε και πρόγραμμα τέτοιων συγκεντρώσεων: η πρώτη θα πραγματοποιηθεί στη Λεμεσό την Τετάρτη 20 Μαρτίου, η δεύτερη στη Λάρνακα, την Παρασκευή 22 Μαρτίου και θα είναι κοινή συγκέντρωση των μελών ΔΗΚΟ Λάρνακας και Αμμοχώστου. Θα ακολουθήσει την Τρίτη 26 Μαρτίου η συγκέντρωση στη Λευκωσία.

Οι δύο σχολές σκέψεις αφορούν τον καθορισμό καταστατικού και εκλογικού συνεδρίου. Η πρώτη ομάδα θεωρεί ότι πρέπει να γίνει πρώτα καταστατικό συνέδριο ώστε να προχωρήσουν σε αλλαγές και διορθώσεις προνοιών που αφορούν π.χ την εγγραφή μελών. Για να αποφευχθούν παράπονα και παρατράγουδα προηγούμενων εκλογικών διαδικασιών, υπάρχει η σκέψη να αυξηθεί το όριο που κάποιος θα είναι μέλος του ΔΗΚΟ για να μπορεί να ψηφίσει σε εσωκομματικές εκλογές. Αυτή τη στιγμή, η πρόνοια είναι 2 μήνες, ενώ θα μπορούσε να αυξηθεί στον ένα χρόνο.

Η άλλη σκέψη αφορά την πραγματοποίηση πρώτα εκλογικού συνεδρίου, ώστε η νέα ηγεσία του κόμματος να μπορέσει να προχωρήσει σε καταστατικές αλλαγές με φρέσκια την εντολή της βάσης. Δεν αποκλείεται δε και η πραγματοποίηση πολιτικού συνεδρίου, για συζήτηση πολιτικών ζητημάτων που αφορούν το ΔΗΚΟ και να δοθεί ο λόγος στα ίδια τα μέλη του κόμματος, περίπου 1000 θα συμμετάσχουν σε μια τέτοια περίπτωση, σύμφωνα με το καταστατικό, περιλαμβανομένων αξιωματούχων του κόμματος, μελών και στελεχών των επαρχιακών επιτροπών. Ωστόσο αυτό το ενδεχόμενο μάλλον είναι απομακρυσμένο στο παρόν στάδιο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως το όργανο που θα καθορίσει την ημερομηνία διεξαγωγής είτε του ενός είτε του άλλου συνεδρίου, καταστατικό ή εκλογικό, είτε και των δύο, είναι η Κεντρική Επιτροπή. Η ηγεσία του ΔΗΚΟ φαίνεται πάντως να θέλει να «αγοράσει χρόνο» ώστε να κερδίσει από τη συμμετοχή στην συγκυβέρνηση, αλλά και να ανασυντάξει δυνάμεις. Άλλωστε, υποδείχθηκε από κομματικές πηγές στην newsit, το ίδιο είχε συμβεί και μετά την εκλογή του Τάσσου Παπαδόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας, οπόταν για 1,5 περίπου χρόνου χρέη Προέδρου εκτελούσε ο τότε Αναπληρωτής, Νίκος Κλεάνθους που έχασε τελικά την εκλογική διαδικασία από τον νυν Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Μάριο Καρογιάν.

Οι δύο ομάδες, «Καρογιανικοί» και «Τασσικοί» βρίσκονται πάντως σε θέσεις μάχης, διότι υπάρχει και το θέμα της πλειοψηφίας του κυβερνητικού συνασπισμού στη Βουλή. Ο Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης ζήτησε καθαρή πλειοψηφία για να περνά τα κυβερνητική νομοσχέδια από την Βουλή. Αυτό σημαίνει ότι από τους 56 Βουλευτές (αν είναι όλοι παρόντες) χρειάζονται 29 ψήφους. Ο ΔΗΣΥ έχει 20 και το ΔΗΚΟ 8. Οι 8 όμως νυν Βουλευτές του ΔΗΚΟ (Μάριος Καρογιάν, Φύτος Κωνσταντίνου, Νικόλας Παπαδόπουλος, Αγγελος Βότσης, Αθηνά Κυριακίδου, Αντώνης Αντωνίου, Γιώργος Προκοπίου και Σοφοκλής Φυττής) είναι επίσης χωρισμένοι. Με τον Νικόλα Παπαδόπουλου φαίνεται πως ταυτίζονται οι Αντωνίου, Προκοπίου και κατά κάποιους και ο Σοφοκλής Φυττής. Πρώτο crash test θα είναι πάντως η συζήτηση των πρώτων κυβερνητικών νομοσχεδίων στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής (δημιουργία υφυπουργείων κ.ά), αλλά και η ψήφισή τους ή όχι όταν θα τεθούν στην Ολομέλεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γιατί διεκδικεί την ηγεσία του ΔΗΚΟ ο Νικόλας Παπαδόπουλος;

Προεδρία ΔΗΣΥ: Α. Nεοφύτου Vs Α. Ταλιαδώρος

Ο Λ. Χριστοφόρου αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ

   Διαδώστε αυτό το άρθρο