What's hot? ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ· ΤΕΠΑΚ· ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ· VOICE·

INFO

16.03.2013 | 18:48
Τελευταία ενημέρωση: 27.06.2014 | 10:50

Τρείς οικονομολόγοι τοποθετούνται για το κούρεμα στο newsit.com.cy

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

- «Να παραιτηθεί ο Μιχάλης Σαρρής»
- «Πέταξε το πουλί των ξένων καταθέσεων»
- «Με το κούρεμα θα γίνει βιώσιμο το χρέος»


 Διχάστηκε η Κύπρος από την ισοπεδωτική ενέργεια του Eurogroup, να επιβάλει κούρεμα στις καταθέσεις ύψους 68 δις ευρώ, από το οποίο θα προκύψουν €5,8 δις,  ενώ το πακέτο διάσωσης που ενέκρινε ανέρχεται στα €10δις.

Δίκοπο μαχαίρι αλλά και δρόμο χωρίς επιστροφή, χαρακτηρίζουν οικονομολόγοι, το μέτρο που επιβλήθηκε στην Κύπρο, για πρώτη φορά στα τρία χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Σε δηλώσεις στο newsit.com.cy, τρεις έγκριτοι οικονομολόγοι δίνουν τη δική τους διαφορετική διάσταση του θέματος.
Οι οικονομολόγοι, Αλέξανδρος Μιχαηλίδης και Μιχάλης Φλωρεντιάδης αν και χαρακτηρίζουν το μέτρο σκληρό, εκτιμούν ότι τα διλλήματα που τέθηκαν ενώπιον της διαπραγματευτικής ομάδας της Κύπρου ήταν καταστροφικά, υποστηρίζοντας ότι ήρθε η ώρα η Κύπρος να γυρίσει σελίδα.

Παρελθόν οι ξένες καταθέσεις

Αντίθετα ο οικονομολόγος Στέλιος Πλατύς, καλεί τους πολίτες να ξεσηκωθούν, ενώ στρέφει τα πυρά του και κατά της διαπραγματευτικής ομάδας χαρακτηρίζοντας την ανίκανη και καλεί τον υπουργό Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή σε παραίτηση.

Ο κ. Πλατύς σχολιάζοντας τη φυγή των ξένων καταθέσεων, η οποία άρχισε εδώ και δύο μήνες αφότου ξεκίνησε η συζήτηση για ενδεχόμενο κούρεμα.

«Το πουλί πέταξε αποτελεί πλέον παρελθόν η Κύπρος ως χρηματοοικονομικό κέντρο. Το μέλλον της ως χρηματοοικονομικό τελείωσε μέσα από την ανικανότητα των διαπραγματευτών» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Στέλιος Πλατύς.

Ο κ. Πλατύς κάλεσε ταυτόχρονα τη βουλή να καταψηφίσει αυτό το ανοσιούργημα, όπως αποκάλεσε το μέτρο για κούρεμα των καταθέσεων, αλλά και τους πολίτες να ξεσηκωθούν.

Μονόδρομος η έγκριση των νομοσχεδίων

Οι οικονομολόγοι, Αλέξανδρος Μιχαηλίδης και Μιχάλης Φλωρεντιάδης, συμφωνούν ότι το μέτρο είναι πρωτοφανές και σκληρό, ωστόσο εκτιμούν ότι η κυβέρνηση δεν είχε άλλη επιλογή.

«Οι επιλογές που είχε η Κύπρος ήταν, ή κούρεμα καταθέσεων, ή πλήρης χρεοκοπία του τραπεζικού συστήματος, περιλαμβανομένης και της Κεντρικής Τράπεζας και η έξοδος από το ευρώ» επεσήμανε ο κ. Μιχαηλίδης.
Ταυτόχρονα υπέδειξε ότι με το συγκεκριμένο μέτρο, από το οποίο θα εξοικονομηθούν €5,8δις, θα καταστεί βιώσιμο το χρέος, θα ανεκαφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες και θα αρχίσει να αναπτύσσεται η οικονομία».

Ο κ. Μιχαηλίδης εξέφρασε την προσδοκία η βουλή να εγκρίνει αύριο το μέτρο, ώστε η Κύπρος με τη στήριξη της Ευρώπης να γυρίσει σελίδα.

Στη διαπραγμάτευση έχουν δύο άτομα ευθύνη

Στο ίδιο μοτίβο και τα όσα ανέφερε και ο οικονομολόγος Μιχάλης Φλωρεντιάδης, ο οποίος συνέστησε ψυχραιμία και κάλεσε τον κόσμο να μην αντιδράσει υπό πανικό, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι «έχει δίκαιο να νιώθει ότι χάθηκε η εμπιστοσύνη και αξιοπιστία του τόπου».

Ο κ. Φλωρεντιάδης, εξέφρασε επίσης τη θέση ότι δημιουργήθηκαν από τη νέα κυβέρνηση κάποιες υπερβολικές προσδοκίες προς τους πολίτες, οι οποίοι σήμερα δικαιολογημένα αντιδρούν.

Συμφώνησε με το συνάδελφο του ότι τέθηκαν πιο καταστροφικά διλλήματα ενώπιον της διαπραγματευτικής ομάδας της Κύπρου και το κούρεμα ήταν μια επιλογή ανάγκης για να αποτραπούν τα χειρότερα.
Παραδέχθηκε ακόμη ότι «θα υπάρξει πίεση στις ξένες καταθέσεις» προσθέτοντας ότι «τώρα θα πρέπει η Ευρώπη να υλοποιήσει τη δέσμευση της και να στηρίξει την Κύπρο εφ ‘όσον και η κυβέρνηση τηρήσει τους όρους του προγράμματος διάσωσης της».

Με επικριτική διάθεση ο κ. Φλωρεντιάδης, ανέφερε ότι η κυπριακή διαπραγματευτική ομάδα επικεντρώθηκε στο τι θέλουμε εμείς υπογραμμίζοντας ότι το πρόβλημα δεν δημιουργήθηκε μόνο από την Ευρώπη αλλά ευθυνόμαστε και εμείς. «Σε μια διαπραγμάτευση έχουν δύο άτομα την ευθύνη» κατέληξε.

Ρεπορτάζ: Ηρώ Ευθυμίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η μάχη των μαχών αύριο στην Ολομέλεια – Ο Αναστασιάδης θα απευθύνει διάγγελμα στο λαό 

Έκπληξη X. Πισσαρίδη - Αρνητική εξέλιξη η απόφαση του Eurogroup 

Στα χαρακώματα για το κούρεμα τα κόμματα 

Τι σημαίνει το κούρεμα για τους απλούς καταθέτες

Αγανακτισμένοι συγκεντρώνονται έξω από το Προεδρικό- Κινητοποιούνται μέσω sms στα κινητά (video)

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Αναστασιάδης για «κούρεμα»: Με δικαίωσε ο Ντάισελμπλουμ
  2. Νέες αποκαλύψεις Ντάισελμπλουμ: Αντίθετη του bail in λύση στην Κύπρο θα ήταν καταστροφική - Χάθηκε χρόνος με τις εκλογές!
  3. ΥΠΟΙΚ: Σχεδόν όλα τα μέλη ταμείων προνοίας αποζημιώνονται στο 75% για το «κούρεμα»
  4. Eurogroup: Θετική αποτίμηση για Κύπρο - «Καμπανάκι» για «κόκκινα» δάνεια
  5. Eurogroup: Μάριο Σεντένο ο νέος πρόεδρος
  6. Απολογία Δίπλαρου στις αδελφές Χριστόφια ενώπιον δικαστηρίου - «Εν γνώσει του ότι η δήλωση ήταν ψευδής…» [vid]