What's hot? ΚΥΠΡΙΑΚΟ· ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ· ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ· VOICE·

INFO

16.03.2013 | 19:46
Τελευταία ενημέρωση: 16.03.2013 | 19:57

Α. Νεοφύτου: Σωφροσύνη για την απόφαση που καλείται να πάρει η Βουλή

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ζήτησε σωφροσύνη για την αυριανή οδυνηρή απόφαση που καλείται να πάρει η Βουλή.

Σε δηλώσεις μετά από συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΔΗΣΥ το απόγευμα, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι το Eurogroup πήρε μια σκληρή απόφαση για την επίλυση του προβλήματος χρηματοδότησης της χώρας μας, μέρος του οποίου ήταν και μια προηγούμενη λανθασμένη πολιτικά απόφαση κουρέματος του δημοσίου χρέους της Ελλάδος.

Αυτό το μεγάλο οικονομικό πρόβλημα, σίγουρα δεν προέκυψε τις τελευταίες 15 ημέρες, είπε, προσθέτοντας πως και σύμφωνα με τη δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, η απόφαση αυτή τελεί υπό την έγκριση της Βουλής.

Περαιτέρω, είπε ότι η κατάσταση είναι σοβαρή και απαιτεί ψυχραιμία και σύνεση, αλλά και περισσή σωφροσύνη για να μην μετατραπεί σε τραγική για τα παιδιά μας, αναφέροντας ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει ήδη συγκαλέσει σύσκεψη αρχηγών των κομμάτων για μια πλήρη ενημέρωση.

«Επιβάλλεται μια συλλογική διαχείριση της κατάστασης», είπε και πρόσθεσε ότι «τα διλήμματα ήταν και παραμένουν βασανιστικά, είναι το κόστος μιας άτακτης χρεοκοπίας ή αποδοχή των σκληρότατων μέτρων».

Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε μια σκληρότατη μάχη, προσπαθώντας να αποτρέψει το χειρότερο και είπε ότι η απόφαση είναι οδυνηρή και ανέφερε πως χωρίς τη συμφωνία η κατάσταση θα ήταν ίσως εφιαλτική.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ακόμα ότι τούτη την κρίσιμη ώρα καλούμαστε να αποφασίσουμε για το μέλλον της πατρίδας και των παιδιών μας και πρόσθεσε ότι θα βάλουμε στη ζυγαριά τις βαριές συνέπειες της υλοποίησης της απόφασης, όπως και τις συνέπειες της απόρριψης της που είναι ίσως εξίσου ή ακόμα πιο βαριές και με γνώμονα τις λιγότερο οδυνηρές επιπτώσεις, θα πάρουμε τις αποφάσεις για το μέλλον μας.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι συμμερίζεται απόλυτα την ανησυχία των εργαζομένων και της επιχειρηματικής κοινότητας από τις εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας, πρόσθεσε πως δυστυχώς τα πράγματα αφέθηκαν να φθάσουν στο χείλος του γκρεμού περιορίζοντας ασφυκτικά τις επιλογές μας.

«Αναμέναμε και το καταγράφουμε μεγαλύτερη κατανόηση συνεργασία και αλληλεγγύη από τους Ευρωπαίους εταίρους μας, οι στιγμές όμως είναι κρίσιμες και καθοριστικές και δεν έχουμε ώρα περιττή για να συζητούμε την απογοήτευση και τον τρόπο που αισθανόμαστε», είπε και ανέφερε ότι «κατανοούμε το αίσθημα των πολιτών, ένα αίσθημα που είναι επιταγή και είναι για εμάς υποχρέωση και δέσμευση να εργαστούμε για να αποδοθούν οι βαρύτατες ευθύνες σε αυτούς που μας έφεραν σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, τραπεζίτες, επόπτες και πολιτικοί».

Πήραμε τα μηνύματα και την αξίωση των πολιτών για δημοσιοποίηση της λίστας επωνύμων πολιτών που ενδεχομένως τις τελευταίες μέρες απέσυραν καταθέσεις, είπε και συνέχισε αναφέροντας ότι με τις νέες αποφάσεις πολύ περισσότερα νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν θα δύνανται να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στις τράπεζες.

Πρόσθεσε ότι «η δέσμευση μας όπως και του Προέδρου της Δημοκρατίας για πολιτική απόφαση σε συνεργασία με τους ανεξάρτητους θεσμούς για επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων, με σύντομο χρονικό μορατόριουμ και μείωση των δόσεων παραμένει» και ανέφερε ότι επιβάλλεται και κάθετη μείωση των δανειστικών επιτοκίων που γονάτισαν το σύνολο της κυπριακής κοινωνίας.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ συμπλήρωσε πως εάν οι συλλογικές αποφάσεις, η σωφροσύνη και η σύνεση οδηγήσουν τον τόπο μας στην ψήφιση των αποφάσεων που λήφθηκαν χθες στο Eurogroup, το κόμμα του θα προσπαθήσει να εγγυηθεί μέσα από νομοθετική ρύθμιση, αν είναι δυνατό και αύριο, όσους καταθέτες Κύπριους ή ξένους που θα υποχρεωθούν να μεταφέρουν μέρος των επενδύσεων τους σε επενδυτικό προϊόν ότι με την έλευση των εσόδων από το φυσικό αέριο θα μπορούν να αποκαταστήσουν πλήρως το κεφάλαιο που χρησιμοποίησαν για την αγορά μετοχών και να έχουν λογικότατη απόδοση για τα χρόνια που θα κρατούν τις μετοχές.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως πρόκειται για μετοχές των συγκεκριμένων τραπεζών, που οι καταθέτες υποχρεώνονται να αγοράσουν και θα έχουν τη δυνατότητα να διασφαλίσουν την πώληση των μετοχών τους, ανακτώντας το αρχικό τους κεφάλαιο και μια λογική απόδοση για όσα χρόνια θα κατέχουν τις μετοχές από τα πιθανά μελλοντικά έσοδα από το φυσικό αέριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τρείς οικονομολόγοι τοποθετούνται για το κούρεμα στο newsit.com.cy

Σ. Μαλάς: Θανάσιμο πλήγμα η απόφαση του Eurogroup

Κόβει και ράβει πριν από εμάς για εμάς ο Σόιμπλε   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Παραδοχές Κοτζιά: «Πέραν του Ερντογάν ουδείς μπορεί να λύσει το Κυπριακό»
  2. Απόφαση-σταθμός: Δικαιώθηκε δημόσιος υπάλληλος για την προαγωγή συναδέλφου του
  3. Πρόεδρος Αναστασιάδης: Προϋπολογισμός «ευθύνης και ανάπτυξης»
  4. Προϋπολογισμός 2018: Πέρασε με 30 ψήφους υπέρ - Ποια κονδύλια «σταυρώθηκαν» [vid]
  5. Σοκ στα κατεχόμενα για απόφαση του ΕΔΑΔ
  6. Κυπριακή Βουλή κατά Τραμπ για Ιερουσαλήμ - Η διαφοροποίηση ΔΗΣΥ