What's hot? ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ· ΤΕΠΑΚ· ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ· VOICE·

INFO

16.03.2013 | 20:08
Τελευταία ενημέρωση: 16.03.2013 | 20:16

Πως αντιδρούν τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης στο «κούρεμα»

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

 Σοκ στην Κύπρο από την απόφαση του Eurogroup γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ. Πώς μεταδίδουν τις αντιδράσεις στην Κύπρο.

Στις αντιδράσεις του κόσμου και στο αιφνίδιο της απόφασης του Eurogroup για το κούρεμα των καταθέσεων, εστιάζονται δημοσιεύματα του ξένου Τύπου σήμερα.

Το πρακτορείο Reuters γράφει ότι η απογοήτευση καθώς η καθυστέρηση ενός πακέτου διάσωσης μετατράπηκε σε οργή και δυσπιστία καθώς οι νησιώτες ξύπνησαν με την είδηση ότι οι αποταμιευτές θα πληρώσουν μέρος της συμφωνίας για την αποτροπή εθνικής χρεοκοπίας. Σε μια ριζική αλλαγή, προσθέτει, από τις προηγούμενες διασώσεις χωρών της ευρωζώνης όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, οι υπουργοί Οικονομικών σύναψαν συμφωνία δανεισμού του υπερχρεωμένου νησιού ύψους € 10 δις (8 δις δολάρια).

Μικρές ουρές, συνεχίζει το πρακτορείο, δημιουργήθηκαν στα ΑΤΜ των τραπεζών σε όλο το νησί για να κάνουν αναλήψεις, ενώ τα υποκαταστήματα των Συνεργατικών Ιδρυμάτων έκλεισαν σήμερα για να αποφύγουν τις αναλήψεις καταθετών.

Το σχετικό νομοσχέδιο, αναφέρεται, πρέπει να εγκριθεί από την Βουλή πριν ανοίξουν την Τρίτη, καθώς η Δευτέρα είναι αργία. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε στο Reuters ότι η αρχική του αντίδραση ήταν έκπληξη (shock). «Η απόφαση είναι πολύ χειρότερη απ’ ότι περιμέναμε και αντίθετα με ό,τι μας διαβεβαίωνε η κυβέρνηση μέχρι και χθες το βράδυ».

Ευρωπαϊκές ιστοσελίδες όπως η eubussinnes, επισημαίνουν πως η συμφωνία στο Eurogroup προκάλεσε σοκ στην Κύπρο. Το σχόλιο του οικονομικού αναλυτή, Sony Kapoor στο tweeter « Αγαπητοί κύριοι καταθέτες στις κυπριακές τράπεζες ο καιρός να αποσύρετε τις καταθέσεις σας ήταν την περασμένη εβδομάδα, δεν υπάρχει νόημα τώρα». Το σχόλιο αυτό, γράφει, ακολουθήθηκε από έντονα σχόλια άλλων followers.

Το BBC επισημαίνει το σοκ που προκάλεσε το κούρεμα κατά 10% περίπου στις καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες, ως μέρος της συμφωνίας του Eurogroup για τα 10 δις ευρώ. Οι καταθέτες, αναφέρει, έκαναν ουρά στα ΑΤΜ για ανάληψη χρημάτων. Μεταδίδει τη δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη για «οδυνηρή» απόφαση ώστε να αποφευχθεί μια άτακτη χρεοκοπία.

Επισημαίνεται ότι η Κύπρος είναι η τρίτη μικρότερη οικονομία της ευρωζώνης και η πέμπτη χώρα μετά τις Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία που αποτείνεται για οικονομική βοήθεια. Η χώρα, γράφει, αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα μετά την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας, όπου οι κυπριακές τράπεζες έχουν κάνει πολύ μεγάλες επενδύσεις.

Το BBC σημειώνει πάντως ότι ο κόσμος στην Κύπρο μιλά για «κλέψιμο» προτάσσοντας μάλιστα τη σχετική δήλωση ενός Βρετανού που ζει μόνιμα στην Κύπρο. «Συνταξιοδοτούμαστε, ερχόμαστε στην Κύπρο και καταθέτουμε τα λεφτά μας κι έρχονται αυτοί (η ΕΕ) και απλά παίρνουν τα λεφτά μας χωρίς έγκριση και μας λένε ότι έχουμε μετοχές σε μια χρεοκοπημένη τράπεζα». Στο ρεπορτάζ υπάρχουν δηλώσεις – αντιδράσεις και άλλων πολιτών – καταθετών. Σημειώνεται δε ότι η Ρωσία αναμένεται να βοηθήσει επιμηκύνοντας την αποπληρωμή του δανείου των 2,5 δις ευρώ που είχε δώσει στην Κύπρο.

Το βρετανικό δίκτυο επικαλείται το ΑΡ στο οποίο κύπριοι τραπεζίτες δήλωσαν ότι οι καταθέτες έχουν πρόσβαση στα χρήματά τους εκτός από το ποσό που ορίζει το κούρεμα.

Η τουρκική Χουριέτ σε ανταπόκριση από την κατεχόμενη Λευκωσία γράφει ότι ο κόσμος τρέχει στα ΑΤΜ για να κάνει αναλήψεις ενώ κάνει ειδική αναφορά στο άτομο με την μπουλντόζα που πήγε σε υποκατάστημα συνεργατικής τράπεζας για να πάρει τις καταθέσεις του.

Ιδιαίτερα σημειώνεται ότι η απόφαση του κουρέματος στις καταθέσεις λήφθηκε ξημερώματα Σαββατοκύριακου καθώς – όπως γράφει – οι κυπριακές τράπεζες θα είναι κλειστές για τρεις ημέρες, λόγω της αργίας και της Καθαρής Δευτέρας και θα αποκλειστεί έτσι η φυγή κεφαλαίων.

Το τ/κ πρακτορείο ειδήσεων γράφει πως οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης υπό πολύ σκληρές προϋποθέσεις έδωσαν το πράσινο φως για την διάσωση της «ε/κ διοίκησης». Γίνεται δε αναφορά στις χθεσινοβραδυνές δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ, Μιχάλη Σαρρή και του Επιτρόπου, Όλι Ρεν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τρείς οικονομολόγοι τοποθετούνται για το κούρεμα στο newsit.com.cy 

Αγανακτισμένοι συγκεντρώνονται έξω από το Προεδρικό- Κινητοποιούνται μέσω sms στα κινητά (video) 

Στέρεψαν από ρευστό τα ΑΤΜ στις τράπεζες – Αναστάτωση και διαμαρτυρίες πολιτών (video) 

Η μάχη των μαχών αύριο στην Ολομέλεια – Ο Αναστασιάδης θα απευθύνει διάγγελμα στο λαό

   Διαδώστε αυτό το άρθρο