NewsIt.com.cy: Ποιες οι αντιδράσεις των αρχηγών μετά την έκτακτη σύσκεψη στο Προεδρικό (video)

– Δυσαρεστημένοι και με σκυθρωπά πρόπσωπα στην πλειοψηφία τους οι πολιτικοί αρχηγοί
– Θα τα πούμε αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής
– Ακολούθησε η συνάντηση του Προέδρου με τις διοικήσεις των τραπεζών και των συνεργατικών ιδρυμάτων

Στη σύσκεψη ενεημερώθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί για όλο το παρασκήνιο και τις πιέσεις του Eurogroup και συζητήθηκαν επίσης τα ανταλλάγματα θα δοθούν σε όσους υποστούν κούρεμα των καταθέσεών τους. 

Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης και ο Αναπληρωτής ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Αδωνης Γιάγκου.

Εξερχόμενοι του Προεδρικού Μεγάρου, οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων προέβησαν σε δηλώσεις πλην του Προέδρου του ΕΥΡΩΚΟ.


 Α. Νεοφύτου: “Να βάλουμε στη ζυγαριά τις παραμέτρους αυτής της απόφασης”

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, είπε ότι έγινε μια λεπτομερέστατη ενημέρωση για το θρίλερ των Βρυξελών. Σε δύο περιπτώσεις, πρόσθεσε, ο πρόεδρος είχε πει όχι και αποχώρησε από τις συνεδριάσεις λόγω των αφόρητων αντιδράσεων. Αναμέναμε μεγαλύτερη κατανόηση συνεργασία και αλληλεγγύη από τους Ευρωπαίους εταίρους μας, οι στιγμές όμως είναι κρίσιμες και καθοριστικές και δεν έχουμε ώρα περιττή για να συζητούμε την απογοήτευση και τον τρόπο που αισθανόμαστε. Τόνισε ότι με σύνεση, σωφροσύνη και ψυχραιμία να βάλουμε στη ζυγαριά τις παραμέτρους αυτής της απόφασης και να αναλογιστούμε τις συνέπειες μιας πιθανής απόρριψής της. Ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε και στις λανθασμένες αποφάσεις της ΕΕ, θύμα των οποίων είναι και η Κύπρος όπως είπε. Χρειάζεται όλοι μας να προσέχουμε τα λόγιας μας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, η Κύπρος είναι σε ένα οριακό σημείο ανέφερε. Ο καθένας θα κρίνει και θα αοφασίσει πως θα τοποθετείθει, θα κριθεί αοό την ιστορία και τις αποφάσεις. Η δέσμευση μας όπως και του Προέδρου της Δημοκρατίας για πολιτική απόφαση σε συνεργασία με τους ανεξάρτητους θεσμούς για επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων, με σύντομο χρονικό μορατόριουμ και μείωση των δόσεων παραμένει κατέληξε.

Α. Κυπριανού: “Θέλουν να μας γονατίσουν οικονομικά και πολιτικά “

Εξερχόμενος του Προεδρικού ο Αντρος Κυπριανού δήλωσε ότι δεν έχει ακούσει κάτι διαφορετικό από αυτά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. «Δεν πήραμε απαντήσεις για πολλά ερωτήματα που θέσαμε. Επιχειρήσαμε να δουμε κατά πόσον υπάρχουν μικρά περιθώρια μικρής αναβολής της Ολομέλειας της Βουλής. Έχουμε μπροστά μας μια απόφαση που λέει ή όλα ή τίποτα. Δεν υπάρχουν λύσεις από τις επιλογές της Τρόικα. Οι ευθύνες θα βαρύνουν αυτούς που θα έχουν παράλογες απαιτήσεις από τον Κυπριακό λαό.». Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του και ερωτηθείς ως προς τις ευθύνες που θα έχει το ΑΚΕΛ αν καταψηφίσει τη συμφωνία, είπε ότι «οι ευθύνες βαρύνουν αυτούς που θα μας καταστρέψουν θεωρώντας ότι θα μας σώσουν». Επανέλαβε ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης προσπάθησε να θέσει θέμα υπαλλακτικών επιλογών, αλλά, είπε, «φαίνεται ότι κάποιοι δεν θέλουν να συζητήσουν υπαλλακτικές επιλογές. Από εκεί και πέρα ο καθένας θα πάρει τις αποφάσεις τους και θα αναλάβει τις ευθύνες του».
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, είπε, επίσης, ότι το πρωί δεν θα μεταβεί στη Βουλή για την ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς εκείνη την ώρα θα συνέρχονται τα όργανα του κόμματος, ενώ σημείωσε, όπως είπε, ότι «αυτή είναι νεοφανής διαδικασία»
https://web.archive.org/web/20130320085117if_/http://www.youtube.com/embed/bZVqh9BoTM4
Μ. Σιζόπουλος: «Επιβεβαιώνονται οι χειρότεροι των φόβων μας»

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, εξερχόμενος του προεδρικού δήλωσε ότι δυστυχώς επιβεβαιώνονται οι χειρότεροι των φόβων μας. “Φαίνεται ξεκάθαρα, ότι στόχος Ευρωπαίων εταίρων μας είναι να εξοντώσουν την Κύπρο. Υπάρχουν, παράλογες απαιτήσεις που συνεχώς κλιμακώνονται προς αρνητική κατεύθυνση.”

Μ. Καρογιάν: “Το παιχίδι δεν είναι μόνο οικονομικό”

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι είναι πρωτοφανή αυτά που συμβαίνουν σε μια μικρή χώρα. Εκείνο που ξέρω είναι ότι τα διλήμματα που έχουμε μπροστά μας είναι σκληρά και στη βάση που έχουμε ενημερωθεί από το Πρόεδρο θα τοποθετηθούμε ανάλογα. Υπάρχουν και άλλες προεκτάσεις εκτός από τις οικονομικές, είπαμε στον πρόεδρο ότι θα πρέπει να υπάρξουν διαζευκτικές προτάσεις. Ερωτηθείς για το αν είναι δεδομένη η στήριξη του ΔΗΚΟ προς την Κυβέρνηση ο κ. Καρογιάν, απάντησε ότι το κάθε κόμμα θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα αναλάβει τις ευθύνες του. Η τοποθέτηση του ΔΗΚΟ θα ακουστεί αύριο. Υπάρχουν σκιές σε αυτή την απόφαση που λήφθηκε, υπέδειξε ο κ. Καρογιάν. Δεν μπορούμε είπε, να αφήσουμε να στραγγαλιστεί η οικονομία και ο τόπος και σκληρές πρέπει να είναι και οι αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε.

Οικολόγοι: “Μας έχουν το πιστόλι στον κρόταφο”

Ο Εκπρόσωπος των Οικολόγων κ. Γιάγκου, δήλωσε ότι ήταν μια παράφορα άδικη απόφαση κατά τη Κύπρου, στην οποία είμαστε αντίθετοι. Δε θα συναινέσουμε, σημείωσε, σε αυτά τα μέτρα που θα κατατεθούν στη βουλή. Μας έχουν το πιστόλι στον κρόταφο και μας πιέζουν να απαντήσουμε.