What's hot? ΕΡΝΤΟΓΑΝ· ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ· ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ· ΚΟΜΑΝΤΟΣ·

INFO

17.03.2013 | 10:46
Τελευταία ενημέρωση: 17.03.2013 | 12:34

Συνταγματικός λαβύρινθος η απόφαση του Eurogroup για κούρεμα

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

-Τι λέει ο συνταγματολόγος Αλέκος Μαρκίδης στο newsit.com.cy.
-Σε βάθος χρόνου θα κριθεί αν πρόκειται για φόρο ή δήμευση περιουσίας.
-Προκύπτει θέμα κατά πόσον αντίκειται με το κεκτημένο της ελευθερίας διακίνησης κεφαλαίων.
-Πιθανόν να προσκρούει με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Δαιδαλώδες είναι το νομικό πλαίσιο που αφορά την απόφαση του προχθεσινού Eurogroup για κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων.
Σε δηλώσεις του στο newsit.com.cy, ο συνταγματολόγος Αλέκος Μαρκίδης, υπέδειξε ότι εγείρεται μια πλειάδα νομικών κωλυμάτων, αφού όπως εξήγησε, το ότι το μέτρο αυτό ονομάστηκε «τέλος αλληλεγγύης», δεν σημαίνει ότι μπορεί κάποιος να παραγνωρίσει την ουσία και να ισχυριστεί ότι, εφόσον πρόκειται για εισφορά, είναι συνταγματικό.
Σύμφωνα με τον κ. Μαρκίδη, προκύπτει το ερώτημα κατά πόσο πρόκειται για ένα είδος φορολογίας ή δήμευση τμήματος περιουσίας – δηλαδή ένα είδος απαλλοτρίωσης.
Στη δεύτερη περίπτωση, θα μπορούσε να εφαρμοστεί ο νόμος της απαλλοτρίωσης, ο οποίος προβλέπει αποζημίωση, γι’ αυτό και λέχθηκε ότι θα δοθούν ίσης αξίας μετοχές στους επηρεαζόμενους.
Εάν η ίση αξία, ικανοποιεί την αξία της αποζημίωσης που προνοεί το σύνταγμα, αυτό είναι θέμα για το οποίο θ’ αποφανθεί το συνταγματικό δικαστήριο.
Βέβαια, ατομικά, μπορεί ν’ αποταθεί ο οποιοσδήποτε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επικαλούμενος θέμα παραβίασης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Αν εγερθεί θέμα παραβίασης του κεκτημένου, τότε θα πρέπει το Δικαστήριο της Δημοκρατίας να θέσει το θέμα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Η δικαστική απόφαση όμως, μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από 10 χρόνια.
Αν το δικαστήριο κρίνει ότι το κούρεμα εφαρμόζεται ως φόρος, τότε δεν τίθεται θέμα παραβίασης του δικαιώματος περιουσίας.
Σε περίπτωση που κάποιος καταθέτης αμφισβητήσει την αποκοπή και προχωρήσει σε αγωγή εναντίον της τράπεζας του, ζητώντας να του δοθεί το υπόλοιπο του, η τράπεζα θ’ απαντήσει ότι δεν μπορεί να καταβάλει το ποσό, σύμφωνα με τη νομοθεσία του κράτους.
Το δικαστήριο θα κρίνει αν η νομοθεσία με βάση την οποία έγινε αποκοπή, είναι συνταγματική ή όχι. Σε περίπτωση που κριθεί αντισυνταγματική, θα πρέπει οι τράπεζες να επιστρέψουν τα χρήματα στους καταθέτες.
Και αυτό όμως, θα χρειαστεί χρόνο – τουλάχιστον 2 χρόνια δικαστικής διαμάχης.
Επιπλέον, τίθεται θέμα κατά πόσο το κούρεμα αντίκειται στο κεκτημένο της ελευθερίας διακίνησης κεφαλαίων.
Κάτι που θα πρέπει να κρίνει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, νοουμένου ότι το Κυπριακό Δικαστήριο και όχι ιδιώτης, επιφυλάξει ερώτημα.

Ποιες οι συνέπειες αν ψηφίσει η βουλή θετικά ή όχι

Εάν η βουλή υιοθετήσει το νομοσχέδιο σε πρώτο στάδιο, θα γίνει το κούρεμα, το οποίο όμως μπορεί ν’ ανατραπεί με δικαστικές αποφάσεις, σε βάθος χρόνου, ενώ θα συγκρατηθεί ένα μέρος των ξένων καταθέσεων.
Στο σενάριο κατά το οποίο η βουλή απορρίψει το νομοσχέδιο, τότε θα πρέπει να δούμε πώς θα λειτουργήσουμε, αφού ήδη το Eurogroup ενέσπειρε το φόβο για κούρεμα και είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει μεγάλη εκροή καταθέσεων. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αναβλήθηκε η Ολομέλεια της Βουλής - Συνεχίζεται το θρίλερ τις επόμενες μέρες

Αγωνία και προβληματισμός στις συσκέψεις στα κόμματα

Μας κατέστρεψαν! Ξένοι καταθέτες ζητούν άμεση ανάληψη των χρημάτων τους   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Μετρό Συντάγματος: Έπεσε άτομο στις ράγες
  2. Μετρό Συντάγματος: Παιδί έπεσε στις ράγες
  3. Αναστασιάδης για «κούρεμα»: Με δικαίωσε ο Ντάισελμπλουμ
  4. Νέες αποκαλύψεις Ντάισελμπλουμ: Αντίθετη του bail in λύση στην Κύπρο θα ήταν καταστροφική - Χάθηκε χρόνος με τις εκλογές!
  5. ΥΠΟΙΚ: Σχεδόν όλα τα μέλη ταμείων προνοίας αποζημιώνονται στο 75% για το «κούρεμα»
  6. Eurogroup: Θετική αποτίμηση για Κύπρο - «Καμπανάκι» για «κόκκινα» δάνεια