What's hot? ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ· ΤΕΠΑΚ· ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ· VOICE·

INFO

17.03.2013 | 13:36
Τελευταία ενημέρωση: 18.03.2013 | 09:47

Όχι της ΕΔΕΚ στο νομοσχέδιο για το κούρεμα - Μελετούν σχέδιο Β

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Στη σύσκεψη του Πολιτικού Γραφείου της ΕΔΕΚ αποφασίστηκε να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο για το κούρεμα καταθέσεων. Ετοιμάζουν σχέδιο Β για να το πρετείνουν στον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Με 21 ψήφους κατά, μία υπέρ και μία αποχή το Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ θα καταψηφίσει το  νομοσχέδιο  για το κούρεμα καταθέσεων,ζητώντας  επαναδιαπραγμάτευση της «επαχθούς καταστροφικής και χωρίς προηγούμενο απόφασης του Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων».

Η σχετική ανακοίνωση της ΕΔΕΚ αναφέρει τα εξής:

"Ζητούμε από την κυβέρνηση να απαιτήσει επαναδιαπραγμάτευση της επαχθούς καταστροφικής και χωρίς προηγούμενο απόφασης του Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων. Είναι αδιανόητο να υπάρχει η εκβιαστική απαίτηση από τους Εταίρους μας, να υποκύψουμε χωρίς την παραμικρή διαβούλευση, σε μια εξόφθαλμη παράνομη ρύθμιση, η οποία όχι μόνο δεν διασώζει την κυπριακή οικονομία, αλλά οδηγεί σε ταπείνωση και ευτελισμό τον κυπριακό λαό και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η απόφαση του Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων, είναι πρωτοφανής και ενταφιάζει οριστικά και αμετάκλητα την θεμελιώδη αρχή της Ε.Ε, που είναι η αρχή της κοινοτικής αλληλεγγύης.

Η απόφαση αυτή υπονομεύει ευθέως την ασφάλεια των συναλλαγών, την ελευθερία των συμβάσεων και καταστρέφει την Κύπρο ως χρηματοπιστωτικό κέντρο.

Το Eurogroup δεν έλαβε υπόψη το γεγονός ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει την σημερινή δραματική οικονομική κρίση, εξαιτίας της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου του 2011, για την απομείωση του ελληνικού χρέους.

Αν αυτή η απόφαση δεν ελαμβάνετο, ή, αν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ελάμβανε πρόνοια για προστασία των κυπριακών τραπεζών, δεν θα αντιμετωπίζαμε τη σημερινή δραματική κρίση. Είναι γι' αυτό το λόγο που η αλληλεγγύη της Ε.Ε. επιβαλλόταν πολύ περισσότερο γιατί, χωρίς εν πολλοίς να ευθύνεται η Κύπρος, καταβάλλει το βαρύ τίμημα μιας απόφασης Ευρωπαϊκού Συλλογικού θεσμικού Οργάνου.

Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση, ανεξάρτητα από τον εκβιασμό που υπήρξε, όφειλε να ζητήσει χρόνο για διαβούλευση με τις πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου. Απορρίπτοντας ένα ωμό εκβιασμό και ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, ξένο προς την κοινοτική πρακτικής της διαβούλευσης. Πολύ περισσότερο επειδή το πολιτειακό σύστημα της προεδρικής δημοκρατίας που ισχύει στην Κύπρο, δεν συνάδει με ότι ισχύει σε κοινοβουλευτικά συστήματα, όπου οι πρωθυπουργοί διαθέτουν το τεκμήριο της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όφειλε να απαιτήσει χρόνο διαβούλευση,ς αρνούμενος να αποδεχθεί την εξωφρενική και παράλογη απαίτηση, μιας άμεσης και χωρίς δυνατότητα διαπραγμάτευσης συμφωνίας.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων καλείται αύριο να νομιμοποιήσει μια απόφαση, η οποία συνιστά στην πραγματικότητα μια ληστρική υπεξαίρεση ιδιωτικών καταθέσεων. Κατά σαφή και ευθεία παραβίαση κάθε γραπτής και άγραφης αρχής δικαίου και ηθικής. Με προβολή εκβιαστικών διλημμάτων.

Αρνούμαστε να υποκύψουμε σε αυτό το εκβιαστικό δίλημμα.

Ζητούμε από την κυβέρνηση να απαιτήσει επαναδιαπραγμάτευση της επαχθούς, καταστροφικής και χωρίς προηγούμενο απόφασης του Eurogroup, για κούρεμα των καταθέσεων. Είναι αδιανόητο να υπάρχει η εκβιαστική απαίτηση από τους Εταίρους μας, να υποκύψουμε χωρίς την παραμικρή διαβούλευση σε μια εξόφθαλμη παράνομη ρύθμιση, η οποία όχι μόνο δεν διασώζει την κυπριακή οικονομία, αλλά οδηγεί σε ταπείνωση και ευτελισμό τον κυπριακό λαό και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Το Κ.Σ. ΕΔΕΚ θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις κάθε προσπάθεια για επαναδιαπραγμάτευση.

Εάν και εφ όσον η κυβέρνηση καταθέσει νέα εναλλακτική πρόταση, το Κ.Σ. ΕΔΕΚ θα είναι έτοιμο να την μελετήσει και να τοποθετηθεί με αίσθημα ευθύνης.

Καλούμε το λαό σε επαγρύπνηση και κινητοποίηση για διαφύλαξη της κυριαρχίας και της εθνικής μας αξιοπρέπειας."

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ακόμα και να δεχτούμε κούρεμα δεν παίρνουμε σίγουρα πακέτο στήριξης από τη Γερμανία

Μέρκελ: Το μπαλάκι στους καταθέτες – Όσοι έχουν χρήματα πρέπει να συμβάλουν

Συνταγματικός λαβύρινθος η απόφαση του Eurogroup για κούρεμα   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Μακάβρια «φάμπρικα» με κηδείες! Στην φυλακή 40χρονη μητέρα ανήλικου παιδιού
  2. Παραδοχές Κοτζιά: «Πέραν του Ερντογάν ουδείς μπορεί να λύσει το Κυπριακό»
  3. Πρόεδρος Αναστασιάδης: Προϋπολογισμός «ευθύνης και ανάπτυξης»
  4. Προϋπολογισμός 2018: Πέρασε με 30 ψήφους υπέρ - Ποια κονδύλια «σταυρώθηκαν» [vid]
  5. Υπάλληλος της Βουλής βίασε 20χρονη στο γραφείο του αφεντικού του
  6. Σχέδιο Γιούνκερ: 45 εκατ. ευρώ για την Κύπρο