What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ· ΧΙΟΝΙΑ· ΛΟΥΪΣ ΚΑΡΛΟΣ· CYTA HELLAS·

INFO

17.03.2013 | 15:44
Τελευταία ενημέρωση: 17.03.2013 | 17:30

Βιάζεται να μας κουρέψει από σήμερα η ΕΚΤ

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

- Χρυσώνουν το χάπι του κουρέματος
- Εξετάζουν τρόπο για αποζημίωση μέσω φυσικού αερίου
- Η ΕΚΤ απαιτεί επικύρωση κουρέματος σήμερα
- Εναλλακτικές προτάσεις για το αυτοκούρεμα και η αποζημίωση των καταθετών με τα κέρδη από το Φυσικό Αέριο
- Εκπρόσωπος της ΕΚΤ υπέδειξε να ανοίξουν οι τράπεζες τη Τρίτη
- Μετά τα δελτία ειδήσεων το διάγγελμα του Προέδρου


Ενώπιων των ευθυνών τους έθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, τα κόμματα στην πιο κρίσιμη σύσκεψη της επιτροπής Οικονομικών, σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Παράλληλα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, έδωσε οδηγίες στους συνεργάτες του, να βρουν τρόπο διασύνδεσης του κουρέματος των καταθέσεων, με τα έσοδα του φυσικού αερίου.

Ο κ. Νεοφύτου μετά το πέρας της πολύωρης σύσκεψης στο Προεδρικό, δήλωσε ότι «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ήταν σαφέστατος και απόλυτος, πρέπει να συμπεριληφθεί με κάποιο τρόπο, την εξεύρεση του οποίου ανέλαβαν οι τεχνοκράτες, η διασύνδεση των πιθανών εισοδημάτων του φυσικού αερίου, ούτως ώστε να διασφαλιστεί ένα μεγάλο μέρος της επένδυσης των καταθετών σε τραπεζικούς τίτλους».

Ο κ. Νεοφύτου απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι δύο είναι οι επιλογές που έχει ενώπιον της η Κύπρος.

«Είτε κούρεμα καταθέσεων, είτε άτακτη χρεοκοπία» είπε, για να προσθέσει ότι «με τη ψήφιση της απόφασης του Eurogroup έχει πιθανότητες να σωθεί, ωστόσο δεν διασφαλίζει κατά απόλυτο τρόπο την αποφυγή οικονομικών περιπετειών, αυτά είναι που ο κάθε πολίτης και πολιτικός θα πρέπει να κρίνει».

«Δεν μπορείς να πεις ότι έχει κερδίσει το στοίχημα, διατηρείς όμως κάποιες πιθανότητες και ο καθένας από εμάς θα συνυπολογίσεις τις συνέπειας της μίας, ή της άλλης απόφασης».

Το νομοσχέδιο προνοεί εφάπαξ φόρο αλληλεγγύης και σταθερότητας για καταθέσεις μέχρι €100.000 6,75% και για ποσά καταθέσεων άνω των €100.000 9,99%.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.com.cy, δυο στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ένας Γερμανός και ένας Έλληνας επισκέφθηκαν το Προεδρικό, κατά τη διάρκεια της ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, για να απαιτήσουν από την κυβέρνηση την άμεση έγκριση του νομοσχεδίου και το άνοιγμα των τραπεζών την Τρίτη, φοβούμενοι το ντόμινο επιπτώσεων που μπορεί να προκαλέσει, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες κυρίως στην Ισπανία και Ιταλία, το κούρεμα καταθέσεων στην Κύπρο.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, είναι φανερό ότι η  προσπάθεια, την οποία ευνοούσε και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, για  να παραμείνουν οι τράπεζες κλειστές και την Τρίτη και την Τετάρτη, ώστε να διαφανεί ο συστημικός κίνδυνος από την Κύπρο εγκαταλείφθηκε.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του newsit.com.cy με την υπόδειξη της ΕΚΤ, συμφώνησε και ο Διοικητής της Κ.Τ. Πανίκος Δημητριάδης.

Κατά τη σύσκεψη βουλευτές, έθεσαν στο τραπέζι και εναλλακτικές προτάσεις, όπως να προχωρήσει η Κύπρος από μόνη της σε κούρεμα των καταθέσεων και να αποδεσμευτεί από την απόφαση του Eurogroup.

Στη σύσκεψη της Επιτροπής Οικονομικών στην οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Οικονομικών, ενημέρωσαν τους βουλευτές για τα διαληφθέντα στο Eurogroup και για το νομοσχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων, συμμετείχαν οι βουλευτές του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και Πρόδρομος Προδρόμου, Πάμπος Παπαγεωργίου του ΑΚΕΛ, Νικόλας Παπαδόπουλος και Άγγελος Βότσης από το ΔΗΚΟ, Νίκος Νικολαΐδης από την ΕΔΕΚ, Δημήτρης Συλλούρης και Νίκος Κουτσού ΕΥΡΩΚΟ και ο Γιώργος Περδίκης των Οικολόγων. 

Συμμετείχαν επίσης ο Διοικητής της ΚΤ Πανίκος Δημητριάδης και Υποδιοικητής της Κεντρικής Σπύρος Σταυρινάκης και τεχνοκράτες του ΥΠΟΙΚ

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώπιον του οποίου τέθηκαν το νομοσχέδιο για κούρεμα των καταθέσεων και το νομοσχέδιο που προνοεί την αύξηση του εταιρικού φόρου από 10% στο 12,5%.

Στο μεταξύ ανακοινώθηκε επίσημα απο το Προεδρικό ότι το διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας προς το λαό, θα μεταδοθεί μαγνητοσκοποημένο απόψε μετά τα δελτία ειδήσεων. (Το διάγγελμα, θα οπτικογραφηθεί στις 19:00)

Αύριο στις 9.00 αναμένεται να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, για να συζητήσει το νομοσχέδιο.

Στο μεταξύ, το Προεδρικό ανακοίνωσε αλλαγή της ώρα της αυριανής συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου από τις 8.30 που ήταν προγραμματισμένη για τις 9.30.

Αναβλήθηκε τελικά η άτυπη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, στο κτήριο της Βουλής, η οποία ήταν προγραμματισμένη για η ώρα 11:00 το πρωί.

Ρεπορτάζ: Ηρώ Ευθυμίου – Νεκτάριος Μαρκέτος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θα αποζημιώσουν τους καταθέτες από τα κέρδη του Φυσικού Αερίου; - Θέλουν σήμερα απόφαση για το κούρεμα

Λάβρος ο Αρχιεπίσκοπος: Δεν πρέπει να ξεχάσουμε την προστυχιά των Ευρωπαίων 

Χ. Πισσαρίδης: Αν δεν ψηφιστεί ο νόμος θα καταρρεύσει η οικονομία
   Διαδώστε αυτό το άρθρο