What's hot? ΤΗΛΕΜΑΧΙΑ· ΧΙΟΝΙΑ· ΑΛΕΞΟΥΪ· ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ·

INFO

18.03.2013 | 11:20
Τελευταία ενημέρωση: 18.03.2013 | 11:27

Πρώτα η σύνοδος της κυπριακής Βουλής, μετά η απόφαση για την απορρόφηση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία εξεύρεσης του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, στο οποίο θα μεταφερθούν τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, μετά τη σχετική απόφαση που έλαβε το Σάββατο το Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας, με αφορμή τις αποφάσεις του Eurogroup για την Κύπρο. 

Για τον σκοπό αυτό συνεδρίασε χθες η Εκτελεστική Επιτροπή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, χωρίς όμως να δοθεί πληροφορία για τις αποφάσεις, που ελήφθησαν, καθώς αναμένονται πρώτα οι εξελίξεις από την κρίσιμη σύνοδο της κυπριακής Βουλής που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα και θα κληθεί να εγκρίνει το επίμαχο νομοσχέδιο, που κατατέθηκε υπό την μορφή του κατεπείγοντος, για τη δασμολόγηση των καταθέσεων με βάση την απόφαση του Eurogroup.

Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, ανάλογα πάντα με τις εξελίξεις την Κύπρο, στόχος είναι να έχουν μεταβιβαστεί οι δραστηριότητες των κυπριακών τραπεζών σε υφιστάμενο χρηματοπιστωτικό όμιλο έως αύριο, Τρίτη, το πρωί. Στο πλαίσιο αυτό αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις σήμερα το απόγευμα.

Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σε επανειλημμένες δηλώσεις του από το Σάββατο το πρωί, οι καταθέσεις στην Ελλάδα είναι απολύτως διασφαλισμένες, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων στις τρεις κυπριακές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Σήμερα δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα τρεις κυπριακές τράπεζες, η Τράπεζα Κύπρου, η Cyprus Popular Bank (πρώην Marfin Popular Bank) και η Ελληνική Τράπεζα με δίκτυο, που ξεπερνά τα 330 υποκαταστήματα και τους περίπου 5.000 εργαζόμενους. Διαθέτουν συνολικό ενεργητικό στην Ελλάδα ύψους 25 δισ. ευρώ, οι καταθέσεις ανέρχονται σε 14 δισ. ευρώ και τα δάνεια σε 20 δισ. ευρώ.

Οι κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα στη διάρκεια της τελευταίας 15ετίας ανέπτυξαν έντονη και δραστηριότητα μεταξύ άλλων στο τομέα της λιανικής τραπεζικής στη χώρα, κερδίζοντας σημαντικά μερίδια αγοράς και αναπτύσσοντας παράλληλα υπολογίσημο δίκτυο καταστημάτων.

Εξάλλου, στα 2,5 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι ανέρχονται οι συνολικές επιστροφές καταθέσεων από το κυπριακό τραπεζικό σύστημα προς το ελληνικό, στη διάρκεια των τελευταίων μηνών, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις τραπεζών.

Κατά τις ίδιες εκτιμήσεις, από τις εκροές καταθέσεων από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα προς το κυπριακό, που είχαν παρατηρηθεί πριν τις διπλές ελληνικές εκλογές, παραμένουν έως σήμερα περίπου 1.5 με 2 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι μεταξύ των καταθέσεων που «έφυγαν» από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα προς το κυπριακό συμπεριλαμβάνονται και ποσά καταθέσεων μικρόκαταθετων που κυμαίνονται από 5.000 μέχρι 15.000 ευρώ.
 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο Στουρνάρας για τις τρεις κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα

Δεν κουρεύονται οι καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα

Γ.Στουρνάρας: Δεν επιβαρύνεται η Ελλάδα λόγω Κύπρου

Δεν υπάρχουν ακόμη οριστικές αποφάσεις για Τράπεζα Κύπρου και Λαϊκή στην Ελλάδα

Συνεδριάζουν τράπεζα Κύπρου και Λαϊκή για τις αποφάσεις του Eurogroup


   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. «Πειρατικά» Dreambox: Μετά τους Λαρνακείς ελεύθεροι και οι 2 Λεμεσιανοί - Νέες συλλήψεις στο εξωτερικό
  2. Δίκη Λαϊκής Τράπεζας: «Πίστευα ότι τα προβλήματά μας στην Ελλάδα είναι παροδικά»
  3. Βάζει τέλος στις φημολογίες η ΚΤΚ: Οι καταθέσεις μέχρι 100.000€ είναι ασφαλισμένες [vid]
  4. Ψάχνουν στην Ελλάδα την καταζητούμενη στην Κύπρο Ρωσίδα πληροφοριοδότρια της δολοφονημένης Μαλτέζας δημοσιογράφου
  5. Εμπορικό έλλειμμα 4,6 δισ. ευρώ στις κυπριακές εξαγωγές
  6. Απερχόμενος Ντάϊσελμπλουμ: (Ξανα)δίνει Αναστασιάδη για το 1ο bail in με την πρόταση κουρέματος και σε μικροκαταθέτες