What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ· ΧΙΟΝΙΑ· ΛΟΥΪΣ ΚΑΡΛΟΣ· CYTA HELLAS·

INFO

18.03.2013 | 21:00
Τελευταία ενημέρωση: 18.03.2013 | 21:26

Κατόπιν εορτής ενημέρωση του Υπουργείου Οικονομικών για το "κούρεμα"

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Και μέσα σε όλη την  έντονη ανησυχία  που επικρατεί από το Σάββατο 16/03 για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Κύπρο, σε οικονομικό και εθνικό επίπεδο, μετά την απόφαση του Eurogroup, το Υπουργείο Οικονομικών θυμήθηκε σήμερα να βγάλει ανακοίνωση για να ενημέρωσει τους πολίτες για το τέλος επί των καταθέσεων και τις αποζημιώσεις των καταθετών με ομόλογα και μετοχές.

Κάλιο αργά παρά ποτέ. Το Υποουργείο Οικονομικών έστω και με καθυστέρηση δύο ημερών αποφάσισε να εκδώσει ανακοίνωση για την απόφαση του Eurogroup και τη συμφωνία με τις Κυπριακές Αρχές, για κούρεμα των καταθέσεων. 

Η ανακοίνωση έχει ημερομηνία 18 Μαρτίου και αναφέρει: 

"ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Στις 16 Μαρτίου 2013, επιτεύχθηκε συμφωνία από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης για την παραχώρηση οικονομικής βοήθειας στην Κυπριακή Δημοκρατία. Η βοήθεια συνίσταται σε οικονομική ενίσχυση ύψους μέχρι €10 δις για την κάλυψη των δημοσιονομικών αναγκών, την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος και τη στήριξη της οικονομίας στο σύνολο.

Με την παραχώρηση της οικονομικής ενίσχυσης, η κυβέρνηση θα μπορέσει να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές στα δημόσια οικονομικά, στον τραπεζικό τομέα και στην οικονομία ευρύτερα. Με τη βοήθεια αυτή, θα χρηματοδοτηθούν οι πιεστικές ανάγκες του δημόσιου τομέα και οι μεγάλες ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης και εξορθολογισμού του τραπεζικού τομέα για την περίοδο 2012-2015. Λόγω του μεγάλου μεγέθους των αναγκών ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών καθώς και των επιτακτικών δημοσιονομικών αναγκών, το Εurogroup, συμφώνησε με τις Κυπριακές Αρχές, στην ανάγκη να επιβληθεί, για μία και μόνον φορά, ένα τέλος επί των καταθέσεων.

Το τέλος, όπως συμφωνήθηκε σε επίπεδο Eurogroup, αφορά την έκτακτη επιβολή στις καταθέσεις μέχρι €100.000 ανά λογαριασμό τέλους ύψους 6.75% και για καταθέσεις πέραν των €100.000 ανά λογαριασμό τέλος ύψους 9.9%. Στους καταθέτες θα παραχωρηθούν μετοχές των πιστωτικών ιδρυμάτων που θα τύχουν στήριξης για ανακεφαλαιοποιήση. Νοουμένου ότι οι καταθέσεις παραμείνουν στα πιστωτικά ιδρύματα για περίοδο τουλάχιστον δύο χρόνια, οι μετοχές θα είναι μετατρέψιμες σε ομόλογα, η απόδοση των οποίων θα διασφαλίζεται από τα προσδοκώμενα έσοδα του φυσικού αερίου, σύμφωνα με σχέδιο που θα καθορίσει και θα εκδώσει ο Υπουργός.

Η απόφαση του Εurogroup, η οποία χαίρει της στήριξης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, καμία αμφιβολία δεν αφήνει ως προς τον έκτακτο και μη επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα της επιβολής του τέλους.

Η αποκοπή θα γίνει με βάση τα υπόλοιπα όλων των πιστωτικών καταθετικών λογαριασμών της Παρασκευής 15 Μαρτίου 2013. Ομολογουμένως, πρόκειται για μια δύσκολη και επώδυνη για όλους μας απόφαση. Υπό τις περιστάσεις, όμως κρίνεται αναγκαία, ώστε να τερματισθεί η αβεβαιότητα στην οποία έχει περιέλθει η κυπριακή οικονομία και να διασφαλισθεί η διάσωση της χώρας.

Χωρίς την επιβολή του τέλους, το χρέος της Δημοκρατίας θα καθίστατο, δίχως την παραμικρή αμφιβολία, άμεσα μη εξυπηρετούμενο, και η εξασφάλιση δανείου για τη σωτηρία της χώρας και του λαού της, αδύνατη. Αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα των περιστάσεων, και σε μία προσπάθεια να αποφύγουμε τις πολύ πιο επώδυνες συνέπειες της σκιάς της απειλούμενης κατάρρευσης του τραπεζικού τομέα, αποφασίσαμε, με αίσθημα ευθύνης, να αποδεχτούμε την επιβολή του πιο πάνω τέλους επί των καταθέσεων.

Με την επιβολή του τέλους, διασφαλίζεται η σταθερότητα στη Δημοκρατία, η ομαλή λειτουργία της οικονομίας, και η επιστροφή της Κύπρου και του λαού της στην ανάπτυξη και την πρόοδο, χωρίς οι μελλοντικές γενεές να επιβαρυνθούν με το δυσβάστακτο κόστος αποπληρωμής ενός δανείου αντίστοιχου με εκείνα που έχουν παρασχεθεί σε άλλα κράτη μέλη της ευρωζώνης.

Παράλληλα, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για αποφυγή του ενδεχόμενου σύναψης δεύτερου Μνημονίου για την αντιμετώπιση των φλεγόντων προβλημάτων της χώρας. Ο Κυπριακός λαός έχει στο παρελθόν αντιμετωπίσει εξίσου σοβαρές δυσκολίες και προκλήσεις. Με ψυχραιμία, νηφαλιότητα, σύμπνοια και ομοψυχία θα αντιμετωπίσουμε επιτυχώς και αυτήν την πρόκληση, διασφαλίζοντας την ασφάλεια, ευημερία και πρόοδο του λαού μας."

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μειώνουν το ποσοστό του κουρέματος σε μικροκαταθέτες

Αναζητείται φόρμουλα για κούρεμα μικροκαταθετών

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Κατεχόμενα: Προς τετρακομματική «κυβέρνηση» - Τα σενάρια για «πρωθυπουργό» και «υπουργεία»
  2. Κατόπιν εορτής κινητοποίηση και... τροχοκάθισμα για την ΑμεΑ μαθήτρια - Τι καταγγέλλει η Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών
  3. Mάνος Παπαγιάννης: Η επίσημη ανακοίνωση του θεάτρου για την απομάκρυνσή του από την παράσταση!
  4. Παμπορίδης για την Έκθεση-«κόλαφο» από Μιχαηλίδη για το ΓΝΛ: «Καταδεικνύεται η ανεπάρκεια του συστήματος» [vid]
  5. ΠΑΣΥΚΙ: Οργισμένη ανακοίνωση κατά συντάκτη και εφημερίδας για τα «Τα νοσοκομεία της Μπανανίας»
  6. Απερχόμενος Ντάϊσελμπλουμ: (Ξανα)δίνει Αναστασιάδη για το 1ο bail in με την πρόταση κουρέματος και σε μικροκαταθέτες