What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ· ΧΙΟΝΙΑ· ΛΟΥΪΣ ΚΑΡΛΟΣ· CYTA HELLAS·

INFO

19.03.2013 | 06:59
Τελευταία ενημέρωση: 19.03.2013 | 13:57

Κρίσιμες συνεδρίες Επιτροπής Οικονομικών και Βουλής - Ψάχνουν σχέδιο Β

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

- Στο ΥΠΟΙΚ η τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου για τα ποσοστά του κουρέματος
- Στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο για το κούρεμα
- Οι αριθμοί φανερώνουν "όχι" στο νομοσχέδιο αν δεν αναβλήθεί και πάλι η Ολομέλεια

Στις 11: 00, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών συζητάει το νέο κείμενο νόμου για το τέλος επί των καταθέσεων ώστε να ικανοποιηθεί το αίτημα του Eurogroup για εξεύρεση €5,8 δισ.

Στις 18:00 πραγματοποιείται η κρίσιμη Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων για να συζητήσει το νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Μεγαλύτερη ευελιξία στο χειρισμό της επιβολής τέλους επί των καταθέσεων, αποφάσισε να δώσει μετά από έκτακτη τηλεδιάσκεψη που είχε χθες βράδυ το Eurogroup στην Κύπρο.

Την ίδια ώρα, πηγές του ΚΥΠΕ ανέφεραν ότι συνεχιζόταν η προσπάθεια στο Υπουργείο Οικονομικών για να εξευρεθεί η κατάλληλη και δικαιότερη φόρμουλα που να καταλήγει, ωστόσο, στη συγκέντρωση του ποσού ύψους €5,8 δισ.

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων βρίσκεται το νέο κυβερνητικό νομοσχέδιο για την είσπραξη τέλους επί των καταθέσεων με βάση τη νέα αναθεωρημένη απόφαση στην οποία κατέληξε η χθεσινή τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Το νομοσχέδιο προνοεί όπως «παρά τις διατάξεις οποιουδήποτε άλλου νόμου, κάθε πιστωτικό ίδρυμα στη Δημοκρατία προβαίνει στην είσπραξη τέλους επί των καταθέσεων ως ακολούθως: για κάθε ευρώ μέχρι και 20.000 με συντελεστή 0,00%, για κάθε ευρώ πάνω από 20.000 μέχρι και 100.000 με συντελεστή 6,75%, για κάθε ευρώ πάνω από 100.000 με συντελεστή 9,90%».

Το τέλος υπολογίζεται επί των υπολοίπων των καταθέσεων στα βιβλία των πιστωτικών ιδρυμάτων στη Δημοκρατία κατά το κλείσιμο των εργασιών τους την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, έναντι του τέλους διατίθενται μελλοντικά σε κάθε καταθέτη, μετοχές πιστωτικού ιδρύματος στη Δημοκρατία υπό όρους που θα καθοριστούν με Διάταγμα του Υπουργού Οικονομικών και που θα δημοσιευτεί στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας.


Σχέδιο Β για να μειωθούν τα ποσοστά κουρέματος

Η κυβέρνηση ετοιμάζει άλλο σχέδιο νόμου για την περίπτωση που δεν περάσει απόψε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο, με βάση την απόφαση του Eurogroup, για "κούρεμα" των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες. Η έγκριση του νομοσχεδίου είναι αβέβαιη, αφού είναι δύσκολο να εξασφαλιστεί η οριακή πλειοψηφία των 29 ψήφων. Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης προβληματίζεται ιδιαίτερα, γιατί και το συμπολιτευόμενο ΔΗΚΟ θέτει όρους για να δώσει θετική ψήφο.

Το νέο νομοσχέδιο θα προβλέπει, τον διαχωρισμό των ασφαλισμένων καταθέσεων και των καλών στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών από τις μη ασφαλισμένες καταθέσεις και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Οι "κακές" τράπεζες -που θα είναι πλέον οι παλιές τράπεζες- θα μπουν στη διαδικασία εκποίησης των στοιχείων ενεργητικού για να πληρώσουν τους ανασφάλιστους καταθέτες.

Τα υποκαταστήματα των μεγάλων τραπεζών θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά και εκτιμάται ότι θα προστατευθούν οι περισσότερες θέσεις εργασίες στις δύο τράπεζες.

Και σε αυτή την περίπτωση -όπως και στην περίπτωση που εγκριθεί το νομοσχέδιο- η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεσμεύεται να παραχωρήσει απεριόριστη ρευστότητα στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

Η μία πρόσθετη μέρα που θα είναι κλειστές οι τράπεζες μετά την απόφαση της Ολομέλειας της βουλής, θα χρειαστεί για να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις.

Δεν αποκλείεται αύριο να τεθεί ενώπιον του κοινοβουλίου και το νομοσχέδιο για εξυγίανση των δύο τραπεζών, έτσι ώστε να υπάρχει εναλλακτική λύση.

Ηκυβέρνηση επεξεργάζεται επίσης και τρίτο σενάριο, με την προσδοκία ότι το "κούρεμα" των καταθέσεων μπορεί να αποφευχθεί ή να περιοριστεί πιο κάτω από τα 5,8 δισ. ευρώ.

Αυτό ήταν το αντικείμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

Επίσης, εξετάζονται εισηγήσεις για δανεισμό του κράτους από τα ταμεία προνοίας των ημικρατικών- πρόταση που είχε τεθεί κατά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, με στόχο την άντληση 1,5 δισ. ευρώ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, μιλώντας στο ΡΙΚ, είπε ότι υπάρχουν συνεχείς εξελίξεις και το υπουργικό συμβούλιο βρίσκεται ουσιαστικά σε μια μορφή συνεχούς συνεδρίασης.

Διαφαίνεται, είπε ο κύριος Στυλιανίδης, ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν αντιληφθει ότι «κούρεμα» για καταθέσεις κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ είναι κάτι πολύ σοβαρό και πιθανόν να δημιουργεί κάποια νομικά προβλήματα.

Αυτό το μήνυμα στέλνουμε στους εταίρους μας, τόνισε ο εκπρόσωπος, να βοηθήσουν την Κύπρο να διατηρήσει τη ζωτικότητα της και τον δυναμισμό της ως χρηματοπιστωτικό κέντρο.

Η βασική μας θέση, όπως την διατύπωσε και στο διάγγελμα του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατέληξε ο κ. Στυλιανίδης, είναι ότι εργαζόμαστε για να μην μπει η χώρα σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση και να αποφευχθεί μια άτακτη χρεοκοπία που θα προκαλέσει κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος.

Οι αριθμοί δεν ευνοούν την έγκριση του νομοσχεδίου

Σύμφωνα με μέχρι τώρα δεδομένα το νομοσχέδιο εκτιμάται ότι ψηφίσουν 27 με 30 βουλευτές, στο όριο των 29 ψήφων που απαιτούνται για να υπάρξει πλειοψηφία στη Βουλή των 56 εδρών.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο αναμένεται να υπερψηφίσουν οι 19 από τους 20 βουλευτές του ΔΗΣΥ, του κόμματος του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη. Μία βουλευτής του κόμματος, η Στέλλα Κυριακίδου, βρίσκεται σε ταξίδι στην Αργεντινή και προσπαθεί να επιστρέψει εγκαίρως στην Κύπρο.

Το ΔΗΚΟ, το έτερο κόμμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, δηλώνει ότι θα ψηφίσει «ναι» υπό προϋποθέσεις. Από τους 8 βουλευτές του ΔΗΚΟ οι 5 θεωρείται ότι θα ψηφίσουν σύμφωνα με τη γραμμή του κόμματος, ενώ άλλοι φέρονται να μην έχουν αποφασίσει ακόμα και ακόμη δύο τάχθηκαν ανοικτά κατά του νομοσχεδίου.

Αντίστοιχα, το επίμαχο νομοσχέδιο θα καταψηφίσουν, σύμφωνα με αποφάσεις των συλλογικών τους οργάνων, τουλάχιστον οι 27 από τους 28 βουλευτές της αντιπολίτευσης: Οι 19 βουλευτές του ΑΚΕΛ, οι 5 της ΕΔΕΚ, ο ένας βουλευτής των Οικολόγων, ο ανεξάρτητος Ζαχαρίας Κουλίας και οι ένας από τους δύο βουλευτές του ΕΥΡΩΚΟ. Υπέρ του «ναι» ενδέχεται να κλίνει ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλύρης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης δήλωσε ότι το κόμμα θα στηρίξει προσπάθειες του προέδρου Αναστασιάδη προς την κατεύθυνση λύσεων εκτός τρόικας. Εκτίμησε ότι δεν μπορεί να βρεθεί λύση μέσα στο πλαίσιο της τρόικα «και κατά συνέπεια η θέση μας παραμένει ότι κατά την απογευματινή συνεδρίαση της Βουλής, το ΑΚΕΛ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων».

Σε ερώτηση, γιατί το ΑΚΕΛ που ήταν κυβέρνηση δεν προσπάθησε να βρει λύση εκτός τρόικας, ο κ. Κατσουρίδης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση Χριστόφια είχε συμφωνήσει καταρχήν ένα μνημόνιο «που δεν είχε καμία σχέση με αυτό που έχει διαμορφωθεί σήμερα με τις απαιτήσεις που έχουν προβληθεί μετά την εκλογή του κ. Αναστασιάδη στην προεδρία της χώρας».

Επίσης, υποστήριξε ότι ο τέως υπουργός Οικονομικών, Βάσος Σιαρλή, είχε απορρίψει αυτή την πρόταση για «κούρεμα», που έθεσε το κλιμάκιο των πιστωτών.

«Εμείς παραδώσαμε ένα μνημόνιο πολύ πιο καλό, το οποίο δεν υπέγραφε η άλλη πλευρά και βλέπω μετά λύπης μου να συνεχίζουν οι αυταπάτες και σε πολιτικούς και σε μη πολιτικούς για το τι εστί τρόικα και ΕΕ. Ποιος εγγυάται ότι αυτό που συζητούμε τώρα θα είναι το τελικό μνημόνιο. Ποιος εγγυάται ότι κάθε τρεις μήνες δεν θα αλλάζουν τους όρους», ανέφερε.

Ο κ. Κατσουρίδης είπε ότι «η κυβέρνηση ζήτησε γνωμάτευση για το κατά πόσο το κούρεμα είναι συνταγματικό ή όχι» και διερωτήθηκε: «Γιατί η κυβέρνηση ζήτησε μία τέτοια γνωμάτευση εάν δεν είχε ιδέα ότι θα κατατίθετο από τους ευρωπαίους μία τέτοια θέση;»

Διερωτήθηκε, ακόμα, εάν η κυπριακή κυβέρνηση θα πει στη Μόσχα ότι οι ρυθμίσεις για το κούρεμα των καταθέσεων των Ρώσων θα είναι στο πλαίσιο αυτής της απόφασης.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δραματική φυγή ξένων καταθέσεων – Ανοικτή γραμμή με τη Ρωσία

Λαϊκή εξέγερση έξω από τη Βουλή - Προπηλακισμοί και απειλές

ΚΤ Αυστρίας: “Δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης λόγω της Κύπρου


   Διαδώστε αυτό το άρθρο