What's hot? ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ· ΧΙΟΝΙΑ· AFRIKA· SURVIVOR·

INFO

19.03.2013 | 10:21
Τελευταία ενημέρωση: 19.03.2013 | 10:25

Αθήνα: Κλειστές οι κυπριακές τράπεζες ανοιχτά τα ΑΤΜ

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Στουρνάρας: Δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος για τους Έλληνες καταθέτες 

Κανονικά και χωρίς προβλήματα λειτουργούν τα ΑΤΜ των κυπριακών τραπεζών που λειτουργούν στην Ελλάδα, τα καταστήματα των οποίων θα παραμείνουν κλειστά σήμερα και αύριο, σύμφωνα με την απόφαση των κυπριακών αρχών.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις η χρήση των ΑΤΜ των κυπριακών τραπεζών είναι στα συνήθη επίπεδα και σε κάθε περίπτωση όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη, είναι πλήρως εφοδιασμένα σε μετρητά προκείμενου να ανταποκριθούν πλήρως στις καθημερινές ανάγκες των πελατών τους.

Σε δηλώσεις του, αργά χθες το βράδυ, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης της χώρας, Στουρνάρας επανέλαβε ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος για τους Έλληνες καταθέτες, είτε έχουν τα χρήματά τους σε κυπριακές είτε σε ελληνικές τράπεζες, είτε σε οποιαδήποτε άλλη τράπεζα. Σημειώνεται ότι η απόφαση του Εurogroup για επιβολή τέλους στις καταθέσεις δεν αφορά τις καταθέσεις που υπάρχουν στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.
Αναφορικά με τις εξελίξεις που συνδέονται με τη μεταφορά ενεργητικού και παθητικού των κυπριακών καταστημάτων στην Ελλάδα σε υφιστάμενο τραπεζικό όμιλο, όπως δήλωσε χθες αργά το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Στουρνάρας “είμαστε έτοιμοι να αποκτήσουμε το ενεργητικό και το παθητικό των κυπριακών καταστημάτων στην Ελλάδα”.

Το έργο της εξεύρεσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα ανέλαβε μετά από απόφαση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας, από το περασμένο Σάββατο, η Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε ενδιαφέρον από τις μεγάλες συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα, ενώ πάντα στο “τραπέζι” υπάρχει η λύση απόκτησης τους από το νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Σε κάθε περίπτωση δεν θα υπάρξει καμία επίσημη ανακοίνωση ή απόφαση για το ζήτημα αυτό και γενικότερα για το μέλλον της παρουσίας των κυπριακών τραπεζών στη χώρα, από ελληνικής πλευράς πριν παρθούν οι σχετικές αποφάσεις από κυπριακής.

Σήμερα δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα τρεις κυπριακές τράπεζες, η Τράπεζα Κύπρου, η Cyprus Popular Bank (πρώην Marfin Popular Bank) και η Ελληνική Τράπεζα με δίκτυο, που ξεπερνά τα 330 υποκαταστήματα και τους περίπου 5.000 εργαζόμενους. Διαθέτουν συνολικό ενεργητικό στην Ελλάδα ύψους 25 δισ. ευρώ, οι καταθέσεις ανέρχονται σε 14 δισ. ευρώ περίπου και τα δάνεια σε 20 δισ. ευρώ περίπου.

Πιο συγκεκριμένα, η Τράπεζα Κύπρου ξεκίνησε την παρουσία της στην χώρα μας το 1991 και αναπτύχθηκε δυναμικά σε όλη της Ελλάδα αποκτώντας μερίδιο 5% στην εγχώρια αγορά Με στοιχεία εννεάμηνου 2012 είχε χορηγήσεις ύψους 9,6
δισ. ευρώ, καταθέσεις 6,3 δισ. ευρώ ενώ διατηρεί δίκτυο 160 καταστημάτων και απασχολεί 2.300 εργαζόμενους.

Η Cyprus Popular Bank εμφανίστηκε στην Ελλάδα επίσης το 1991, ενώ η συγχώνευση με την Εγνατία - και τη Μarfin - ενίσχυσε την παρουσία της, με το δίκτυο να αριθμεί, μετά και τη σημαντική μείωσή του πρόσφατα λόγω αναδιάρθρωσης, 130 καταστήματα. Η τράπεζα απασχολεί 2.000 εργαζομένους και με στοιχεία εννεαμήνου 2012 έχει δάνεια που προσεγγίζουν τα 10 δισ. ευρώ και καταθέσεις 6 δισ. ευρώ περίπου.

Η Ελληνική Τράπεζα άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στην Ελλάδα το 1998 και σήμερα έχει 30 καταστήματα και περί τα 400 άτομα προσωπικό. Με στοιχεία 2012, οι καταθέσεις ανέρχονται σε 615 εκατ. ευρώ και οι χορηγήσεις σε 914 εκατ. ευρώ.
 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νέα συνεδρίαση για την απορρόφηση των κυπριακών τραπεζών από τις ελληνικές

Πρώτα η σύνοδος της κυπριακής Βουλής, μετά η απόφαση για την απορρόφηση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα

Ο Στουρνάρας για τις τρεις κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Βάζει τέλος στις φημολογίες η ΚΤΚ: Οι καταθέσεις μέχρι 100.000€ είναι ασφαλισμένες [vid]
  2. Ψάχνουν στην Ελλάδα την καταζητούμενη στην Κύπρο Ρωσίδα πληροφοριοδότρια της δολοφονημένης Μαλτέζας δημοσιογράφου
  3. Λάρνακα: Η βόλτα 24χρονου μέχρι το γραφείο courrier δεν ήταν τόσο αθώα - «Βραχιόλια» για τον φάκελο 30χρονου
  4. CNNTurk: Το σχέδιο Ελλάδας-Κύπρου να μοιράσουν την ΑΟΖ στα ανοιχτά της Αττάλειας
  5. Εμπορικό έλλειμμα 4,6 δισ. ευρώ στις κυπριακές εξαγωγές
  6. Απερχόμενος Ντάϊσελμπλουμ: (Ξανα)δίνει Αναστασιάδη για το 1ο bail in με την πρόταση κουρέματος και σε μικροκαταθέτες