What's hot? ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ· ΤΡΙΜΕΡΗΣ· FREZYLAC· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

19.03.2013 | 15:13
Τελευταία ενημέρωση: 19.03.2013 | 15:43

Φειδίας Πειλίδης: «Να περιοριστούν περαιτέρω ζημιές»

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

H Κύπρος υπέστη μεγάλη ζημιά από την απόφαση του Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Φειδίας Πειλίδης, σημειώνοντας ότι ο στόχος από εδώ και πέρα θα πρέπει να είναι να περιοριστούν περαιτέρω ζημιές.

Ο κ. Πειλίδης εξέφρασε επίσης, την άποψη ότι η καθυστέρηση στη λήψη απόφασης από τη Βουλή των Αντιπροσώπων για 1-2 μέρες σχετικά με την απόφαση του Eurogroup, δεν πρόκειται να χειροτερέψει την κατάσταση, αλλά μπορεί να αλλάξει τα υφιστάμενα δεδομένα προς όφελος μας.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του ΔΣ του ΚΕΒΕ με θέμα τις εξελίξεις μετά την απόφαση του Eurogroup, ο κ. Πειλίδης είπε:

«Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη, τραγικές οι συνθήκες. Ανασκοπήσαμε την κατάσταση πώς εξελίσσεται και βεβαίως αντιλαμβανόμαστε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε πάρα πολύ δύσκολες επιλογές».

«Από τη μια», πρόσθεσε, «εάν δεν αποδεχθούμε τις εκβιαστικές εισηγήσεις και τους όρους που μας θέτει το Eurogroup, το ενδεχόμενο είναι ότι μεγάλες τράπεζες μας θα πτωχεύσουν και το συνεπακόλουθο θα είναι ότι μεγάλο μέρος των καταθέσεων θα χαθούν».

«Η άλλη επιλογή», συνέχισε, είναι να διαφοροποιήσουμε, όσο μπορούμε προς το καλύτερο, τους όρους και να αποδεχθούμε κάποια διευθέτηση, η οποία μπορεί και να συνεπάγεται ένα τέλος στις καταθέσεις, έχοντας υπόψη ότι μόλις μπορέσουμε, με έσοδα από το φυσικό αέριο και μετά την ανάκαμψη της οικονομίας μας, να αποπληρώσουμε τα δάνεια που θα χρωστούμε και να φύγουμε από τον κλοιό αυτόν που μας επιβάλλεται».

Ανέφερε, ότι «εάν θα επιβληθεί κάποιο τέλος θα πρέπει να γίνει με δίκαιο τρόπο και με βάση τη νομιμότητα ούτως ώστε ο καθένας να πληρώσει ανάλογα με τις δυνατότητες του οι οποίες μεταφράζονται στο ύψος των καταθέσεων που καθένας ή ο κάθε οργανισμός έχει».

«Πρέπει όμως να δοθούν εξασφαλίσεις οι οποίες να είναι ικανοποιητικές για τους καταθέτες και για το τέλος το οποίο θα τους επιβληθεί να πληρώσουν», είπε και πρόσθεσε ότι «φαίνεται ότι για τη μεγάλη πλειονότητα των καταθετών, η πρόταση για εξασφάλιση με παροχή μετοχών των τραπεζών που επηρεάζονται δεν θεωρείται ικανοποιητική και θα πρέπει να βρεθεί και κάποια επιπλέον εξασφάλιση, είτε με ομόλογα είτε με άλλους τίτλους, που να συνδέονται και με το φυσικό αέριο, διότι είναι και ο μόνος ρεαλιστικός πόρος που μας απομένει μετά από το πλήγμα που θα δεχθεί η οικονομία μας και που θα χρειαστεί πάρα πολλά χρόνια για να ανακάμψει».

Ανέφερε ότι, «για να δεχθούμε οποιοδήποτε τέλος πάνω στις καταθέσεις θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι αυτό το πράγμα θα συμβεί μία και μοναδική φορά για να διασώσουμε και όση αξιοπιστία μας έχει μείνε» ως επίσης ότι «θα έχουμε, χωρίς όρους, απεριόριστη παροχή ρευστότητας προς τις τράπεζας μέσω του συστήματος έκτακτης ρευστότητας, ELA χωρίς όρους, ούτως ώστε να μην κινδυνέψουν να ξανά χρειαστούν επιπλέον ανακεφαλαιοποίηση σε μερικούς μήνες».

Όπως είπε, το κενό που θα δημιουργηθεί στις τράπεζες από την ενδεχόμενη φυγή των καταθέσεων «θα πρέπει να συμπληρωθεί με άμεση παροχή ρευστότητας όπως έχει υποσχεθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Ανέφερε ακόμη ότι «οι μετοχές και τα ομόλογα που θα δοθούν ως αντάλλαγμα για το τέλος επί των καταθέσεων θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα γίνονται αποδεκτά ως εξασφάλιση προς τις τράπεζες για την παροχή δανειοδότησης».

Σχολιάζοντας την τροποποίηση του νομοσχεδίου που προβλέπει μηδέν τέλος στις καταθέσεις μέχρι τις 20 χιλιάδες ευρώ, ο κ. Πειλίδης είπε ότι «είναι ένας δίκαιος τρόπος κατανομής των βαρών, διότι σίγουρα όσοι έχουν μεγαλύτερες καταθέσεις -εκτός εάν αντιστοιχούν σε αντιστάθμισμα για δανειοδότηση - έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια να μπορέσουν να αντέξουν αυτό το τέλος».

Εκφράζοντας την προσωπική του άποψη, ο κ. Πειλίδης είπε ότι η καθυστέρηση στη λήψη απόφασης από πλευράς Βουλής «μπορεί να είναι ευνοϊκή για να φανεί πόσο θα είναι το πλήγμα πάνω στις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αγορές εξαιτίας της πρωτόγνωρης απόφασης που λήφθηκε έστω και για μια μικρή χώρα, όπως είναι η Κύπρος».

Σημείωσε ότι εάν η Βουλή δεν λάβει σήμερα απόφαση και αναμένει μια-δύο μέρες δεν πρόκειται να χειροτερέψει η κατάσταση, αλλά μπορεί αυτή η μικρή καθυστέρηση να αλλάξει τα υφιστάμενα δεδομένα προς όφελος μας.

«Έχουμε ήδη πάθει μεγάλη ζημιά. Στόχος από εδώ και πέρα είναι να περιορίσουμε τις περαιτέρω ζημιές», κατέληξε ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αυτό είναι το σχέδιο Β της Κυβέρνησης

ΚΤΚ: Θα τροφοδοτούνται και θα λειτουργούν τα ΑΤΜ των τραπεζών

Μας έριξαν σωσίβιο ύψους 30 δις οι Κινέζοι – Το αφήσαμε να επιπλέει

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Μετά το μεγαλύτερο καζίνο της Ευρώπης θα 'χουμε και το μεγαλύτερο Μοναστήρι...μέσω δωρεάς στην Γεωργία!
  2. Τριμερής Κύπρου - Ελλάδας - Ιορδανίας - Κοινή Διακήρυξη: «Ο συνεταιρισμός μας δεν αποκλείει άλλους»
  3. Cobalt Air: Nέα υπηρεσία Business Class από Κύπρο προς Αθήνα
  4. Απερχόμενος Ντάϊσελμπλουμ: (Ξανα)δίνει Αναστασιάδη για το 1ο bail in με την πρόταση κουρέματος και σε μικροκαταθέτες
  5. «Μπουκώνουν» την κυβέρνηση Τσίπρα με ακόμα 50 προαπαιτούμενα πριν την εκταμίευση της επόμενης δόσης
  6. Πειρατικά κανάλια: 400 καταθέσεις (και) από πελάτες