What's hot? ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ· ΧΙΟΝΙΑ· AFRIKA· SURVIVOR·

INFO

19.03.2013 | 15:37
Τελευταία ενημέρωση: 19.03.2013 | 15:40

Π. Παπαγεωργίου: «Απεμπλοκή από τη διαδικασία με την Τρόικα»

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Τα τελευταία δραματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών καταδεικνύουν τη λογική της Τρόικας, δήλωσε μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Πάμπος Παπαγεωργίου λέγοντας πως θέση του κόμματός του είναι η απεμπλοκή από τη διαδικασία με την Τρόικα.

Υπάρχει, είπε, η ψευδαίσθηση ότι εάν πούμε ναι σε αυτόν τον παραλογισμό που ετέθη μπροστά μας, η κατάσχεση των καταθέσεων θα είναι το τελευταίο μας βάσανο:

«Η εμπειρία διδάσκει ότι δεν θα είναι. Είχαμε συμφωνήσει μαζί τους πριν το τέλος του χρόνου και αμέσως μετά και θεωρούσαμε ότι είχαμε τελειώσει και απέμεινε ο προσδιορισμός του ύψους της δανειακής σύμβασης. Και ενώ ήμασταν με αυτή την εντύπωση εμφάνισαν από το πουθενά νεοφανείς ιδέες, όπως η κατάργηση των κοινωνικών ασφαλίσεων, ο έλεγχος του φυσικού αερίου και διάφορα άλλα».

«Τώρα εμφάνισαν πάνω μας εν είδη πειραματόζωου την νεοφανή ιδέα της κατάσχεσης των καταθέσεων», πρόσθεσε. Ήταν τραγικό και καταστροφικό λάθος, είπε, να δεχθούμε συζήτηση του κουρέματος των καταθέσεων «γιατί αυτό από μόνο του έχει κάνει μεγάλη ζημιά στη δυνατότητα της Κύπρου να λειτουργεί ως επιχειρηματικό κέντρο και αυτό από μόνο του θέτει εν αμφιβάλω την όποια ευρωστία θα μπορούσε να υπάρξει στο τραπεζικό σύστημα».

Κάνοντας λόγο για λάθος της κυβέρνησης ο κ. Παπαγεωργίου σημείωσε ότι δεν είναι η δική μας πλευρά που έθεσε το θέμα του κουρέματος. «Για να είμαστε δίκαιοι». Διεθνή ΜΜΕ και ευρωπαίοι αξιωματούχοι εμφανίζουν τα γεγονότα ως να ήταν δική μας ιδέα και πως εκείνοι απλώς αποδέχθηκαν. Η θέση του ΑΚΕΛ για την κατάσταση, είπε, είναι πως πρέπει να απεμπλακούμε από τη διαδικασία με την Τρόικα διότι η ιστορία αυτή μας έχει προκαλέσει τεράστια ζημιά και θα συνεχίζει να μας προκαλεί τεράστια ζημιά. Δεν υπάρχει λύση μέσα στην Τρόικα. Θα χρειαστούν θυσίες, τεράστιες θυσίες, θα υπάρξει αναστάτωση, τουλάχιστον αρχικά. Αλλά τουλάχιστον, θα είμαστε οι ιδιοκτήτες και αυτοί που θα καθορίζουν τη δική μας τύχη όσον αφορά της οικονομίας και της καθημερινότητας».

Ερωτηθείς εάν θεωρεί πως ο τέως Πρόεδρος λανθασμένα κάλεσε την Τρόικα, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε ότι από τη στιγμή που με βάση την αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, οι τράπεζες παρουσίασαν έλλειμμα κεφαλαίων και αυτό δεν κατέστη δυνατό να καλυφθεί από τον ιδιωτικό τομέα, η καταφυγή στον μηχανισμό ήταν δεδομένη. Εκείνο που δεν γνωρίζαμε εκείνη τη στιγμή, πρόσθεσε, ήταν πως αυτή η προσφυγή στον μηχανισμό, «που εμφανιζόταν ως μηχανισμός αλληλεγγύης, θα αποτελούσε το έναυσμα για να επιβληθούν πάνω μας κάθε λογής παράλογες ιδέες και μια προσπάθεια οικονομικής μας εξουθένωσης».

Σε παρατήρηση ότι και τα δημόσια οικονομικά δεν μπορούν να στηρίξουν την οικονομία, ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι «οι εκλογές τελείωσαν και είναι καιρός να πούμε και καμιά αλήθεια». Ακούγαμε πολύ συχνά το παραμύθι, όπως είπε, πως το πρόβλημα ήταν ψυχολογικό ή διανοητικό και πως αυτοί που μας κυβερνούσαν δεν ήταν ικανοί. Σήμερα, υπό συνθήκες βαθύτατης ύφεσης, τα δημοσιονομικά μας είναι εξισορροπημένα ως προς το τι παίρνει και δίδει το κράτος και εμφανίζεται μια τεράστια τρύπα που υπήρχε και πριν στο τραπεζικό σύστημα, πρόσθεσε. Και στην Τρόικα, συνέχισε, γνωρίζουν ότι έχουμε σημαντικό πρόβλημα κεφαλαιοποίησης των τραπεζών και όλη η συζήτηση γίνεται γι’ αυτό. Δεν υπάρχει κανείς πλέον που να συζητά για τις δημοσιονομικές ανάγκες της Κύπρου, σημείωσε. Διότι, είπε, εάν αυτό ήταν το πρόβλημα η ίδια η Τρόικα το υπολογίζει 1,5 δις ευρώ στην τετραετία.

Ερωτηθείς σε περίπτωση που δεν ψηφιστεί το νομοσχέδιο πώς θα καλυφθούν οι ανάγκες, ο Πάμπος Παπαγεωργίου είπε πως αυτό είναι ένα πρόβλημα και σε περίπτωση που ψηφιστεί το νομοσχέδιο. Είναι ένα θέμα κατά πόσο η ΕΚΤ σε περίπτωση που καταψηφιστεί το νομοσχέδιο «θα μας τιμωρήσει αποκόπτοντας αυτή την έκτακτη ρευστότητα. Δεν είναι σίγουρο ότι θα την αποκόψει. Εξάλλου, κάτι τέτοιο θα ήταν απόλυτα εκδικητικό. Είναι γεγονός όμως ότι εάν δεν μπορέσουμε εμείς να κεφαλαιοποιήσουμε τις ανάγκες των τραπεζών θα υπάρξουν δραματικές εξελίξεις».

Σε ερώτηση πώς θα απεμπλακούμε από την Τρόικα, ο κ. Παπαγεωργίου είπε πως αυτό αφορά το σχέδιο Β, λέγοντας ότι «αυτοί λένε ότι αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνει με δικά μας χρήματα. Μα αν πρέπει να γίνει με δικά μας χρήματα, γιατί να μην το κάνουμε μόνοι μας και να τους έχουμε να υπαγορεύουν ουσιαστικά την δική μας πολιτική;». Πρόσθεσε δε ότι το δεδομένο πως όταν ανοίξουν οι τράπεζες θα υπάρξει φυγή καταθέσεων, που έθεσε δημοσιογράφος υπό τη μορφή παρατήρησης, υπάρχει. Τεχνικά όμως, συνέχισε, όταν ανοίξουν οι τράπεζες θα πρέπει να υπάρξουν περιορισμοί.

Απαντώντας σε ερώτηση που αφορά τον υπολογισμό των 10 δις από το Eurogroup, κυρίως για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο κ. Παπαγεωργίου είπε πως το συνολικό ποσό των 17 περίπου δις ευρώ προέρχεται από τον υπολογισμό των αναγκών των τραπεζών, με βάση το ακραίο σενάριο της Pimco, προσθέτουν τις δημοσιονομικές ανάγκες της τετραετίας και όλο το δημοσιονομικό χρέος που λήγει στην τετραετία.

Οι ανάγκες των τραπεζών, είπε, είναι ανάλογα με το πώς το υπολογίζει ο καθένας. Σύμφωνα με τον τελευταίο έλεγχο, ανέφερε, χρειάζονταν 2,5 δις ευρώ, σήμερα ίσως περισσότερα. Το βασικό και το ακραίο σενάριο της Pimco, πρόσθεσε, αναφέρονται στο τι θα χρειαστούν οι τράπεζες με ορίζοντα τετραετίας, όχι σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολιτική τρικυμία: Οδηγούμαστε σε νέα αναβολή της Ολομέλειας –Αλλάζει το σενάριο

Νόμος για τις καταθέσεις - Τι προτείνει ο Α. Αγγελίδης

Ν. Αναστασιάδης: "Η Βουλή θα απορρίψει το κούρεμα" - "Η Κυβέρνηση έχει τα σχέδιά της"

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Ανατριχιαστικό τροχαίο! Πεζός παρασύρθηκε από αυτοκίνητο και εκτοξεύθηκε μέτρα μακριά [vid]
  2. ΓΓ ΑΚΕΛ: Ταυτίζονται Αναστασιάδης-Παπαδόπουλος σε οικονομία, έχουν κοινό σημείο στο Κυπριακό
  3. «Λαοθάλασσα» και επεισόδια στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία - «Θράκη, Αιγαίο, Κύπρος είναι ελληνικά» [vid]
  4. Έκκληση Γ.Γ. του ΑΚΕΛ για νηφαλιότητα ενόψει των εκλογών
  5. Βάζει τέλος στις φημολογίες η ΚΤΚ: Οι καταθέσεις μέχρι 100.000€ είναι ασφαλισμένες [vid]
  6. Επ. Περιβάλλοντος: Η Κύπρος έχει ακόμα αρκετά στοιχήματα να κερδίσει