What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ· ΧΙΟΝΙΑ· ΛΟΥΪΣ ΚΑΡΛΟΣ· CYTA HELLAS·

INFO

19.03.2013 | 16:30
Τελευταία ενημέρωση: 19.03.2013 | 16:34

Ν. Παπαδόπουλος: «Τεράστιος κίνδυνος για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Κύπρου»

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Με τη νομοθεσία που εισηγείται η Κυβέρνηση Αναστασιάδη για την επιβολή τέλους επί των καταθέσεων, όπως δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, Νικόλας Παπαδόπουλος, το μήνυμα που θα στείλει η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ότι "εμείς τα κάναμε θάλασσα, δεν θα συμμετάσχουν οι Κύπριοι στο σχέδιο διάσωσης των κυπριακών Τραπεζών και θα τα πληρώσουν όλα οι Ρώσοι", κάτι, πρόσθεσε που, από ρωσικής σκοπιάς, είναι απαράδεκτο.

Όπως υπέδειξε ο κ. Παπαδόπουλος, "πρέπει να σταθμίσουμε όλους αυτούς τους σχετικούς παράγοντες, όταν θα λάβει η Βουλή τις δικές της αποφάσεις, σε περίπτωση κατά την οποία θα ψηφισθεί αυτό το νομοσχέδιο, γεγονός που ακόμα δεν είναι βέβαιο".

Σε δηλώσεις του, μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής Οικονομικών, στην οποία παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, ο Γενικός Εισαγγελέας, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, καθώς και εκπρόσωποι των Συνδέσμων Εμπορικών Τραπεζών, κυπριακών και ξένων που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, ο κ. Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι εξετάσθηκε σήμερα ένα νέο κυβερνητικό νομοσχέδιο σχετικά με το τέλος επί των καταθέσεων σε τραπεζικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στην Κυπριακή Δημοκρατία.

"Είναι, στην ουσία", πρόσθεσε, "τρεις οι σημαντικές αλλαγές του νομοσχεδίου, σε σχέση με το προηγούμενο που εξετάσθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών".

"Η πρώτη διαφοροποίηση", δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος, "είναι ότι προστίθεται ένα όριο στις μικρές καταθέσεις, όπου θα επιβληθεί μηδενικός συντελεστής τέλους και αυτό το ποσόν είναι 20.000 ευρώ".

"Στις υπόλοιπες καταθέσεις", συνέχισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, "παραμένουν οι ίδιοι συντελεστές, δηλαδή μέχρι τις 100.000 ευρώ το 6,75% και πάνω από τις 100.000 ευρώ το ποσοστό τέλους είναι 9,90%".

"Επίσης", είπε ο κ. Παπαδόπουλος, "προνοείται ότι η τιμή αποτίμησης των μετοχών, που θα ανταλλαγούν για το τέλος στις καταθέσεις, θα είναι η ίδια τιμή στην οποία και το κράτος θα αγοράσει μετοχές από πιστωτικά ιδρύματα, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και ότι οι μετοχές που θα δοθούν θα διασυνδεθούν με τα ομόλογα που προτίθεται να εκδώσει το κράτος και που θα έχουν σχέση με τα έσοδα που θα προέλθουν από την αξιοποίηση του φυσικού αερίου και θα δοθεί επιλογή στους καταθέτες, που θα αφήσουν τις καταθέσεις τους στα πιστωτικά ιδρύματα της Κύπρου για τα επόμενα δύο έτη, να ανταλλάξουν τις μετοχές τους σε ισόποσα ομόλογα μετά τα δύο έτη".

"Στη σημερινή συνεδρία", όπως ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, "παρέστη και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος επανέλαβε τη δική του θέση πως θα πρέπει να εξαιρεθούν οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ από την επιβολή οιουδήποτε τέλους, έτσι ώστε να διαφυλαχθεί η αρχή της προστασίας των εγγυημένων καταθέσεων".

"Η θέση της Κυβέρνησης, ωστόσο, σε αυτό το στάδιο ", πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος, "είναι διαφορετική και θεωρούν ότι πρέπει να σταθμιστούν και άλλοι παράγοντες, στην απόφαση διαμόρφωσης των τελικών συντελεστών επιβολής του τέλους, διότι είναι γνωστό πως θα πληγούν επιχειρήσεις και καταθέτες από συγκεκριμένες χώρες, οι οποίες είναι φίλιες προς την Κύπρο και ήδη γνωρίζουμε ότι η Ρωσία, που είναι χώρα η οποία στο παρελθόν έχει στηρίξει την Κυπριακή Δημοκρατία τόσο οικονομικώς όσο και στο εθνικό θέμα, έχει διαμηνύσει τη δική της απογοήτευση και εναντίωση στις πρόνοιες αυτής της συμφωνίας και εγείρονται πάρα πολλά ερωτήματα, κατά πόσον θα επιβληθούν κα περισσότερα τέλη στους Ρώσους καταθέτες και στις ρωσικές επιχειρήσεις και εάν θα αυξηθεί αυτή η αρνητική αντίδραση της Ρωσίας".

"Το μήνυμα που θα στείλει η Κυπριακή Δημοκρατία", δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, "είναι ότι `εμείς τα κάναμε θάλασσα, δεν θα συμμετάσχουν οι Κύπριοι στο σχέδιο διάσωσης των κυπριακών Τραπεζών και θα τα πληρώσουν όλα οι Ρώσοι` και, από τη δική τους σκοπιά, αυτό είναι απαράδεκτο και το κατανοούμε".

Κληθείς να σχολιάσει το ότι με τις πρόνοιες του νομοσχεδίου δεν επιτυγχάνεται ο στόχος της είσπραξης του ποσού των 5,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, που ζητείται από την Ευρωμάδα, αλλά 300 περίπου εκατομμύρια ευρώ ολιγότερα και ότι ίσως να μη γίνει αποδεκτό από τους δανειοδότες της Κύπρου, αλλά και ότι, σε περίπτωση μη ψήφισής του ίσως οδηγηθεί η Κύπρος εκτός ευρωζώνης, ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε πως πράγματι "είναι όρος της δανειακής Σύμβασης ότι θα πρέπει μόνοι μας να μαζέψουμε 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ, από το τέλος καταθέσεων, για να μας δοθεί η υπόλοιπη στήριξη των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ".

"Μέχρι στιγμής", είπε ο κ. Παπαδόπουλος, "η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ότι, εάν δεν μαζέψουμε αυτό το ποσόν, δεν θα μας δοθεί αυτή η στήριξη και ούτε συνεπώς θα μπορέσει να συνεχίσει και ο μηχανισμός του ELA (Βοήθεια για Έκτακτη Ρευστότητα) να στηρίζει τις κυπριακές Τράπεζες για ρευστότητα".

"Θέλω να πιστεύω", πρόσθεσε, "ότι αυτή η διαφοροποιημένη πρόταση ή και όποια διαφοροποιημένη πρόταση έλθει στη Βουλή από την Κυβέρνηση θα έχει τύχει τουλάχιστον της ανεπίσημης έγκρισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

"Εγώ, μέχρι στιγμής", δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος, "δεν έχω τέτοιαν ενημέρωση και, ίσως, θα μπορέσει να μας διαφωτίσει η Κυβέρνηση για αυτό το συγκεκριμένο θέμα και σημείο, διότι είναι σημαντικό, όμως εγώ δεν είμαι αρμόδιος για να απαντήσω αυτή την ερώτηση".

Ερωτηθείς για τους Ρώσους καταθέτες ο κ. Παπαδόπουλος είπε: "Το πόσοι Ρώσοι θα φύγουν δεν μπορώ να το γνωρίζω", είπε, προσθέτοντας πως "κάποιοι ενδεχομένως να μείνουν. Μάλιστα, είχε σήμερα στο BBC κάποιον Ρώσο επιχειρηματία από τη Λεμεσό, ο οποίος είπε ότι θα δώσει αυτά τα χρήματα για να βοηθήσει την Κύπρο και θα μείνει στην Κύπρο γιατί παίρνει πολλά οφέλη από την Κύπρο. Ανέφερε τον καιρό και την Λεμεσό, κλπ. Δεν μπορούμε όμως να βγάλουμε συμπεράσματα από ένα άτομο, αλλά σίγουρα κάποιοι θα μείνουν, κάποιοι θα φύγουν", πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προς ομόφωνο "όχι" στο κούρεμα από την Βουλή

Ρωσική προειδοποίση για επικείμενη κατάρρευση των κυπριακών τραπεζών - Κρίση στις διμερείς σχέσεις

Αυτό είναι το σχέδιο Β της Κυβέρνησης

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Βάζει τέλος στις φημολογίες η ΚΤΚ: Οι καταθέσεις μέχρι 100.000€ είναι ασφαλισμένες [vid]
  2. Μάχη Παπαδόπουλου – Μαλά για είσοδο στον β’ γύρο δείχνει η τελευταία δημοσκόπηση του ΑΝΤ1
  3. Επ. Περιβάλλοντος: Η Κύπρος έχει ακόμα αρκετά στοιχήματα να κερδίσει
  4. Δημοσκόπηση ΡΙΚ: Πρωτιά Αναστασιάδη και στους δύο γύρους - Παγιώνεται στην δεύτερη θέση ο Μαλάς
  5. Βαρύτατη παρασπονδία από «Freedom House»: «Ασφαλής και ελεύθερη χώρα η ΤΔΒΚ»
  6. Προεδρικές Εκλογές: Ανατροπές στην δημοσκόπηση του Alpha - Ανηλεής μάχη Μαλά - Νικόλα για το εισιτήριο του Β' γύρου