What's hot? ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ· ΦΑΙΔΩΝΟΣ· ΕΥΔΟΚΙΑ ΛΟΪΖΟΥ· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

19.03.2013 | 18:37
Τελευταία ενημέρωση: 19.03.2013 | 18:46

Η Φέκτερ άρχισε την καταστροφολογία και για την Κύπρο

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Την τακτική της καταστροφολογίας, που άσκησε επανειλημμένα στην περίπτωση της Ελλάδας, φαίνεται να ακολουθεί τώρα και στην περίπτωση της Κύπρου, η αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, προειδοποιώντας, σε σημερινή συνέντευξή της στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, για την απειλή «τρομακτικών σεναρίων», σε περίπτωση που δεν ληφθεί άμεσα απόφαση από την Κύπρο στο ζήτημα των καταθέσεων.

Αν επέλθει επιπλέον καθυστέρηση (ΣΣ στην σχετική απόφαση της κυπριακής Βουλής) , τότε τα σενάρια θα είναι πολύ πιο τρομακτικά από ό,τι αυτή η εφάπαξ εισφορά στις καταθέσεις, διότι θα υπάρξει τελικά το «κούρεμα» για τους πιστωτές, η μια χρεοκοπία τραπεζών ή μια κρατική χρεοκοπία, «διευκρίνισε» η Μαρία Φέκτερ.

Η ίδια, υπεραμυνόμενη των υπουργών της Ευρωζώνης απέναντι στις κατηγορίες, ότι επιπόλαια κατέστρεψαν την εμπιστοσύνη των Κύπριων καταθετών, ισχυρίστηκε πως η πρόταση προέβλεπε μια κλιμακωτή επιβάρυνση, «η οποία όμως απορρίφθηκε από την Κύπρο», ενώ παραδέχθηκε, ότι αυτό το μέτρο επέφερε μεγάλο πλήγμα στην εμπιστοσύνη, γιατί οι πολίτες αναρωτιούνται αν έχουν τα χρήματά τους στην κατάλληλη τράπεζα.

Πρόσθεσε δε, πως από την άλλη πάλι, η Ευρωζώνη έχει θέσει ως στόχο να μην χρησιμοποιούνται πάντα τα χρήματα φορολογουμένων, όποτε αντιμετωπίζουν δυσκολίες οι τράπεζες άλλων χωρών και εκτός τούτου, όπως είπε, η Κύπρος αποτελεί, εξαιτίας του σχετικά μεγάλου τραπεζικού τομέα της, μια ιδιαίτερη περίπτωση.

Σύμφωνα με την κ.Φέκτερ, εξετάστηκε μια διαγραφή χρέους κατά 38% για τους πιστωτές, όμως η πλειοψηφία των υπουργών προτίμησε αυτή την εφάπαξ εισφορά και η ίδια διερωτάται γιατί θα έπρεπε να ψηφίσει κατά του πακέτου διάσωσης, τη στιγμή που οι Κύπριοι επέλεξαν οι ίδιοι αυτή τη λύση.

Στη συνέντευξή της, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών απέρριψε ως «άδικη» την κριτική για παταγώδη αποτυχία της Ευρωπαικής Πολιτικής, ισχυριζόμενη πως η ευρωπαική κατάσταση είναι τώρα σταθερότερη, έχουν δημιουργηθεί νέοι θεσμοί για τη διαχείριση κρίσεων και εξάλλου την αποτυχία της πολιτικής φέρει η κυπριακή πλευρά, καθώς οι Κύπριοι είχαν πιστέψει πως με ένα τραπεζικό τομέα και με δισεκατομμύρια από το εξωτερικό θα δημιουργούσαν ευημερία.

Πηγή: Newsit.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έως και 50% ενδέχεται να φτάσουν οι εκροές καταθέσεων από ξένες τράπεζες - Κίνδυνος λουκέτου σε ξένα υποκαταστήματα αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο

Ρωσική προειδοποίση για επικείμενη κατάρρευση των κυπριακών τραπεζών - Κρίση στις διμερείς σχέσεις

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός παροτρύνει τους Ουκρανούς καταθέτες να αποσυρθούν από την Κύπρο

Γερμανία: Από τις αλλαγές που θα γίνουν στο κυπριακό πρόγραμμα θα εξαρτηθεί η ψήφος του SPD

Ραγδαία αύξηση στις Γερμανικές επενδύσεις

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. CNNTurk: Το σχέδιο Ελλάδας-Κύπρου να μοιράσουν την ΑΟΖ στα ανοιχτά της Αττάλειας
  2. Προεδρικές Εκλογές: Το μανιφέστο του κόμματος «Εγώ ο Πολίτης»
  3. «Μαύρο» εκ Βουλγαρίας σε κυπριακούς δέκτες - Η απάντηση της εταιρείας
  4. Κύπρος: 30 νέα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ετησίως
  5. Όσα «κρύβονται» πίσω από την Τριμερή με Ιορδανία - Αγώνας δρόμου Λευκωσίας-Αθηνών για περιχαράκωση της Άγκυρας [vid]
  6. Χαροπαλεύει καθηγήτρια μετά από μαχαίρωμα εφήβων σε σχολείο της Ρωσίας