What's hot? ΤΗΛΕΜΑΧΙΑ· ΧΙΟΝΙΑ· ΑΛΕΞΟΥΪ· ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ·

INFO

19.03.2013 | 19:32
Τελευταία ενημέρωση: 20.03.2013 | 08:40

Οι ρωσικές αντιδράσεις και εκτιμήσεις για το κούρεμα των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Σύμφωνα με το Russia Today το Κρεμλίνο αντιδρά με ιδιαίτερα οξύ τρόπο στην ανακοίνωση περί κουρέματος των καταθέσεων των κυπριακών τραπεζών, με τον προέδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν να αποκηρρύσει ως εγκληματική την απόφαση του Eurogroup και τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ να μιλά για άδικη κατάσχεση ξένων χρημάτων που παραπέμπει σε περιόδους και σε πρακτικές της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης.

Η δήλωση αυτή έχει βαρύνουσα σημασία αφού προέρχεται από πρώην Σοβιετικό πολίτη και νυν πρωθυπουργό του μεγαλύτερου τμήματος της μετεξελιγμένης ΕΣΣΔ, δηλαδή του ρωσικού κράτους.

Τριβές έχουν δημιουργηθεί και σε διμερές επίπεδο μεταξύ Μόσχας και Λευκωσίας με τον υπουργό των Οικονομικών της Ρωσίας, Αντον Σιλουάνοφ, να προειδοποιεί πως η Ρωσία δεν πρόκειται να επιμηκύνει την εξόφληση του δανείου ύψους των  2.5 δις ευρώ στην Λευκωσία, σε περίπτωση που η Κυπριακή Δημοκρατία επιμείνει στο κούρεμα. Αξίζει να σημειωθεί πως η Κύπρος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από την ρωσική οικονομική βοήθεια, καθώς η συμμετοχή της σε οποιοδήποτε ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης θεωρείται δεδομένη, ενώ και κατά το 2012 η Κύπρος είχε υποβάλλει αίτημα για άντληση 5 δις ευρώ υπό μορφή δανείου από την Ρωσική Ομοσπονδία.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Moody’s, τα ρωσικά κεφάλαια και καταθέσεις ανέρχονται στα 31 δις δολάρια σε κυπριακές τράπεζες και οι ζημιές που ενδέχεται να υποστούν από το κούρεμα θα μπορούσαν να υπερβούν και τα 3 δις δολάρια. Μάλιστα το RT ενδεικτικά αναφέρει πως περισσότερο από το 1/3 των χρημάτων των ρωσικών τραπεζών προέρχεται από ρωσικά κεφάλαια, γεγονός το οποίο εγείρει υποψίες για το ότι ο στόχος του κουρέματος δεν είναι άλλος από την υφαρπαγή των ρωσικών κεφαλαίων.

Το 40% των κεφαλαίων των κυπριακών τραπεζών αναλογούν σε ξένες καταθέσεις, από τα συνολικά 68 δις ευρώ που βρίσκονται στις κυπριακές τράπεζες, εκμεταλλευόμενοι την χαμηλή φορολογία και την ελαστική νομοθεσία όσον αφορά στο τραπεζικό σύστημα. Ο κυπριακός εταιρικός φόρος βρίσκεται στο 10%, δηλαδή στο ήμισυ του αντίστοιχου ρωσικού.

Η ρωσική πλευρά στο ανώτατο δυνατό επίπεδο δια του πρωθυπουργού Μεντβέντεφ εξέφρασε την δυσφορία της για την απόφαση κουρέματος καταθέσεων από την Κυπριακή Δημοκρατία και επιφυλάσσεται να επανεξετάσει την στάση της ως προς τον μέχρι πρότινος ευνοϊκό ρωσικό δανεισμό προς την Μεγαλόνησο.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε το κούρεμα ως "άδικο, αντιεπαγγελματικό και επικίνδυνο." Πάρα πολλοί Ρώσοι μεγαλοκαταθέτες είναι γνωστό πως αποστέλλουν τα κέρδη τους από υπεράκτιες δραστηριότητες και εταιρείες στην Κύπρο.

Ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε στο RT πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος με το γεγονός του ότι θα θιχτούν για πρώτη φορά ιδιωτικές καταθέσεις και περιουσίες, και συνεχίζει παραθέτοντας την άποψη του Ρώσου προέδρου πως αυτή η απόφαση ανατρέπει τα δεδομένα στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και θέτει ξανά εν αμφιβόλω την σταθερότητα στην Ευρωζώνη.

Πηγή: Russia Today

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σόϊμπλε: Λυπάμαι για τον λαό της Κύπρου!

Η Φέκτερ άρχισε την καταστροφολογία και για την Κύπρο

Ρωσική προειδοποίση για επικείμενη κατάρρευση των κυπριακών τραπεζών - Κρίση στις διμερείς σχέσεις

Καταιγιστικές αιτήσεις σε δικηγορικά γραφεία για να φύγουν κεφάλαια από την Κύπρο

   Διαδώστε αυτό το άρθρο