What's hot? ΤΗΛΕΜΑΧΙΑ· ΧΙΟΝΙΑ· ΑΛΕΞΟΥΪ· ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ·

INFO

19.03.2013 | 20:55
Τελευταία ενημέρωση: 19.03.2013 | 21:40

Πρώτο θέμα στο Βέλγιο το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Κύπρο και η συμφωνία για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας αποτελούν το κύριο θέμα της σημερινής ειδησεογραφίας του βελγικού (γαλλόφωνου και φλαμανδικού) Τύπου.

Διάχυτη είναι η ανησυχία για τον ευρύτερο αντίκτυπο που θα έχει το «κούρεμα» των καταθέσεων στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, ενώ γίνεται λόγος για «ανυπέρβλητες δυσκολίες» που συναντά η κυπριακή κυβέρνηση για να περάσει το σχετικό νομοσχέδιο από την κυπριακή Βουλή.

Ειδικότερα, η φλαμανδική De Tijd, στο σημερινό κύριο πρωτοσέλιδο θέμα της, με τίτλο «Η διάσωση της Κύπρου προκαλεί εντάσεις στην Ευρωζώνη», εκτιμά ότι η χτεσινοβραδινή απόφαση του Eurogroup, να απαλλάξει τους μικροκαταθέτες από το «κούρεμα» των καταθέσεων, δεν στάθηκε ικανή να καταλαγιάσει τις έντονες ανησυχίες για το ενδεχόμενο επέκτασης της νέας αυτής κρίσης και σε άλλες προβληματικές οικονομίες της Ευρωζώνης. Όπως σημειώνεται, οι φόβοι αυτοί εδράζονται στη συνειδητοποίηση ότι οι εγγυήσεις που είχαν δοθεί από τις ευρωπαϊκές αρχές για τις καταθέσεις μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ, αποδεικνύονται πλέον χωρίς αντίκρισμα. Κατά την εφημερίδα, η απόφαση του Eurogroup δεν αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία, καθώς οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα καρκινοβατούσαν επί σειρά μηνών, λόγω της αδιαλλαξίας του τέως προέδρου Χριστόφια, ο οποίος, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, όλο αυτό το διάστημα αρνούνταν πεισματικά να διενεργήσει έρευνα για τις πρακτικές «ξεπλύματος μαύρου χρήματος» στις κυπριακές τράπεζες.

Επισημαίνεται επίσης ότι ο νυν πρόεδρος Αναστασιάδης εμφανίζεται πιο διαλλακτικός, εντούτοις αναφέρεται ότι αν και ανήκει στην ίδια πολιτική οικογένεια με τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ, η τελευταία του κατέστησε σαφές ότι θα δοθούν χρήματα για τη διάσωση μόνον εάν και η Κύπρος «βάλει το χέρι στην τσέπη». Εδώ και πολλές εβδομάδες κυοφορούνταν στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες το «κούρεμα» των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες, που τελικά απέκτησε σάρκα και οστά τα ξημερώματα της Παρασκευής, προσθέτει η εφημερίδα. Το κύριο μέλημα της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Φινλανδίας, που πρωτοστάτησαν σε αυτή την απόφαση, συνεχίζει η εφημερίδα, ήταν να δοθεί ένα τέρμα στις πρακτικές «ξεπλύματος μαύρου χρήματος» και να εξυγιανθεί ο κυπριακός χρηματοπιστωτικός τομέας.

Το κλίμα για την Κύπρο είναι τελείως εχθρικό στη γερμανική κοινή γνώμη στο βαθμό που υπάρχει η υπόνοια ότι η Κύπρος προσφέρει χείρα βοηθείας τη ρωσική μαφία, προσθέτει. Επισημαίνεται ότι η πατρότητα της πρότασης για «κούρεμα» καταθέσεων ανήκει στον επικεφαλής του Euro Working Group, Τ. Βάιζερ. Σημειώνεται ακόμη ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Φινλανδίας και της Σλοβακίας συντάχθηκαν με την εν λόγω πρόταση, ενώ ο Κύπριος πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης αρχικά αντέδρασε, αλλά στη συνέχεια υποχρεώθηκε να την αποδεχτεί όταν ο Γ. Άσμουσεν από την ΕΚΤ του διαμήνυσε ότι η ΕΚΤ θα έκλεινε τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης προς τις δύο μεγαλύτερες κυπριακές τράπεζες.

Από την πλευρά της η De Morgen, σε άρθρο με τίτλο «Η Κύπρος παλεύει με το σχέδιο διάσωσης», αναφέρει ότι η Ευρώπη «κρατάει την αναπνοή της», καθώς το κυπριακό κοινοβούλιο καλείται να αποφανθεί επί του νομοσχεδίου για το «κούρεμα» των καταθέσεων. Όπως σημειώνεται, η αρχική απόφαση του Eurogroup για «κούρεμα» των καταθέσεων, ακόμα και των μικροκαταθετών, ξεσήκωσε πολλές αντιδράσεις, στο βαθμό που εμφάνιζε τις ευρωπαϊκές αρχές, που μέχρι πρότινος διαβεβαίωναν ότι δεν θα φορολογηθούν οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ, ανακόλουθες. Για το λόγο αυτό, συνεχίζει η εφημερίδα, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών συνήλθαν εκ νέου προκειμένου να καταλαγιάσουν τις ανησυχίες και αποφάσισαν να εξαιρέσουν τους μικροκαταθέτες έως 100.000 ευρώ από την απόφαση για «κούρεμα» των καταθέσεων.

Ακόμη, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι στην προσπάθειά του να αποτρέψει πιθανή φυγή των ρωσικών κεφαλαίων από την Κύπρο, ο πρόεδρος Αναστασιάδης θεώρησε σκόπιμο να συμμετάσχουν και οι μικροκαταθέτες στην έκτακτη αυτή εισφορά, γεγονός που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Καταλήγοντας, η εφημερίδα αναφέρει ότι παρά την αβεβαιότητα που υπάρχει, οι αντιδράσεις των αγορών υπήρξαν συγκρατημένες και οι απώλειες στα χρηματιστήρια περιορισμένες. Ωστόσο, συμπληρώνει, το κλίμα μπορεί να επιδεινωθεί εάν η συμφωνία καταψηφιστεί από την κυπριακή Βουλή.

Επίσης, η De Standaard, σε άρθρο με τίτλο «Η Κύπρος και η Ευρωζώνη προστατεύουν τελικά τους μικροκαταθέτες», αναφέρει ότι οι τελευταίες αυτές εξελίξεις με την Κύπρο απειλούν να αναζωπυρώσουν την ευρωπαϊκή κρίση χρέους και να θέσουν εκ νέου σε δοκιμασία τη συνοχή της Ευρωζώνης. Όπως σημειώνεται, παρά τις διαβεβαιώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων, ότι η περίπτωση της Κύπρου είναι «μοναδική» και δεν πρόκειται να αποτελέσει προηγούμενο και για άλλες χώρες, δημιουργήθηκε μεγάλη ανησυχία σε παγκόσμια κλίμακα σχετικά με τις επιπτώσεις από το «κούρεμα» των καταθέσεων στην Κύπρο, καθώς έσπασε ένα ταμπού. Καταλήγοντας η εφημερίδα αναφέρει ότι οι Ρώσοι μαφιόζοι που διατηρούν κολοσσιαίες καταθέσεις στην Κύπρο, προσπαθούν άρον άρον να διασώσουν τα κεφάλαιά τους, σπάζοντάς τα σε περισσότερους λογαριασμούς, κατά τέτοιο τρόπο ώστε να επωφεληθούν από το αφορολόγητο που θεσπίζεται για τις καταθέσεις μέχρι τα 100.000 ευρώ.

Εξάλλου, στο σύνολό του και ο γαλλόφωνος Τύπος του Βελγίου δημοσιεύει πρωτοσέλιδα και κύρια άρθρα για το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου και τις αντιδράσεις που προκάλεσε. Η εφημερίδα «L'ECHO» δημοσιεύει πρωτοσέλιδο άρθρο με τίτλο: «Η σπαζοκεφαλιά της Κύπρου διαιρεί την Ευρώπη». Η «LE SOIR» δημοσιεύει πρωτοσέλιδο κείμενο υπό τον τίτλο: «Αποταμίευση: ένα ταμπού έσπασε στην Ευρώπη», ενώ και η «LIBRE BELGIQUE», πάντα σε πρωτοσέλιδο, αναφέρει: «Να σωθεί η Κύπρος με κάθε κόστος».

Το κύριο άρθρο της «L'ECHO» που έχει τίτλο: «Υπάρχει πιλότος στο αεροπλάνο;» και υπότιτλο: «Η κακοφωνία σχετικά με την Κύπρο είναι καταστροφική», αναφέρει τα εξής:

«Γνωρίζαμε ότι η επικοινωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν πολύ κακή (υπάρχει κιόλας;) Αλλά εδώ φτάσαμε σε κορυφαίο σημείο. Την Παρασκευή το βράδυ, στη διάρκεια του Eurogroup, οι Ευρωπαίοι εταίροι συμφωνούσαν να βοηθήσουν την Κύπρο. Αλλά με αυτή την πρωτοφανή ιδέα: ένα έκτατο τέλος στις τραπεζικές καταθέσεις. Για να καταλάβετε: δεν θέλουμε να σώσουμε, χωρίς κάποια αποζημίωση, αυτούς τους Ρώσους που κατέχουν το ήμισυ των κολοσσιαίων ποσών κατατεθειμένα στα ταμεία της νήσου. Είναι απαίτηση της Γερμανίας, στην οποία δεν πολυαρέσει η "μυρωδιά" αυτών των χρημάτων.

"Λόγω της αντίδρασης των Κύπριων πολιτών, κατανοητή και αναμενόμενη, η κυβέρνηση αποφάσισε να φορολογήσει περισσότερο τους μεγάλους καταθέτες. Αυτή η κακοφωνία είναι καταστροφική, για τρεις λόγους. Πρώτον, μας επαναφέρει στις "μαύρες" ώρες της κρίσης, όταν βιαστικές δηλώσεις είχαν υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των αγορών και των πολιτών. Ύστερα, διαψεύδει μία υπόσχεση όλων των ηγετών της Ευρωζώνης: να εγγυηθούν τις καταθέσεις ως το ποσό των 100.000 ευρώ. Χειρότερα, αναμένοντας μία συμφωνία στο κοινοβούλιο, η κυπριακή κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει τις τράπεζες για τρεις ημέρες, εμποδίζοντας την ελεύθερη διακίνηση των κεφαλαίων, άλλη βασική αρχή της Ε.Ε. Τι θα σκεφτούν οι Έλληνες, οι Πορτογάλοι, οι Ιταλοί ή οι Ισπανοί καταθέτες, με αυτά που συμβαίνουν σήμερα;

»Τέλος, και εδώ είναι το κυριότερο, η συμφωνία ποδοπατεί την υπόσχεση συμφώνα με την οποία ποτέ πια δεν θα πληρώσει ο φορολογούμενος για τα λάθη των τραπεζών.

»Όποια και να είναι η έκβαση αυτού του πολύ κακού σήριαλ, τα πρώτα βήματα του Ολλανδού Γερούν Ντίσελμπλουμ, ως επικεφαλής του Eurogroup, είναι καταστροφικά. Αυτό που άφησε να περάσει στην Κύπρο θα έχει βαριές συνέπειες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οι ρωσικές αντιδράσεις και εκτιμήσεις για το κούρεμα των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες

Σόϊμπλε: Λυπάμαι για τον λαό της Κύπρου!

Καταιγιστικές αιτήσεις σε δικηγορικά γραφεία για να φύγουν κεφάλαια από την Κύπρο

«Πρόεδρος της λιτότητας» ο ευρωπαϊστής Αναστασιάδης, σύμφωνα με την βελγική "La Libre Belgique"

   Διαδώστε αυτό το άρθρο