Ορίστε το σχέδιο της Κύπρου για την επόμενη ημέρα μετά το όχι στο κούρεμα

-Το ζητούμενο είναι η πώληση της Λαϊκής Τράπεζας στη Ρωσία
-Θα συνδράμουν τα ταμεία προνοίας,με ανταλλάγματα από τα κέρδη του Φυσικού Αερίου
-Δημιουργία δύο καλώ και δύο κακών τραπεζών
-Μικρό οριακό κούρεμα, εάν χρειαστεί σε ξένους επενδυτές, με ανταλλάγματα

 
Ήδη το σχέδιο δράσης της κυπριακής κυβέρνησης, βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newsit.com.cy, καθώς πολλά θα εξαρτηθούν από τις κρίσιμες συναντήσεις του Υπουργού Οικονομικών στη Μόσχα, με ρώσους αξιωματούχους.

Καθόλου τυχαία δεν θεωρείται και η παρουσία στις συναντήσεις, και του Υπουργού Εμπορίου Γεώργιου Λακκοτρύπη, αφού ο σχεδιασμός προνοεί, πρώτον:

Α. Πώληση της Λαϊκής Τράπεζας για δύο δισεκατομμύρια ευρώ στη Ρωσία
Β. Πακέτο συμφωνίας για την εκμετάλλευση του Φυσικού Αερίου με τη Μόσχα.

Θα επιδιωχθεί ταυτόχρονα, σύναψη νέου δανείου με την Ρωσία και επιμήκυνση του υφιστάμενου δανείου ύψους 2,5 δις ευρώ, που εξασφάλισε από τη χώρα, η Κυπριακή Δημοκρατία, τον Δεκέμβριο του 2011.

Θα προνοήσουν… τα ταμεία προνοίας

Ως γνωστό, το ζητούμενο είναι η εξεύρεση 5,8 δις ευρώ για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Σε αυτό το κομμάτι της εξίσωσης έρχονται να συμβάλουν, νοουμένου ότι καταλήξει αισίως η συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους, τα ταμεία προνοίας, ημικρατικών, τραπεζών και ιδιωτών.

Το διαθέσιμο ποσόν στα ταμεία, ανέρχεται στα 4,4 δις ευρώ. Ως αντάλλαγμα για τον δανεισμό, θα δοθούν κρατικά ομόλογα, τα οποία θα είναι συνδεδεμένα με το Φυσικό Αέριο.

Οριακό κούρεμα σε ξένους επενδυτές με το αζημείωτο 

Στο μεταξύ, υπό μελέτη βρίσκεται και η εφαρμογή ενός μικρού οριακού κουρέματος, σε ξένους καταθέτες, στους οποίους, θα προσφερθούν ενισχυμένα ανταλλάγματα, συνδεδεμένα και πάλι με τα μελλοντικά κέρδη του Φυσικού Αερίου. Ανάμεσα σε άλλα, θα προταθεί και η συμμετοχή των ξένων καταθετών που θα υποστούν κούρεμα, σε διοικητικά συμβούλια τραπεζών, ενώ θα δοθούν άδειες παραμονής για διευκόλυνση των εργασιών τους στην Κύπρο.
Ρόλο διαμεσολαβητή θα αναλάβουν τα λογιστικά και δικηγορικά γραφεία στην Κύπρο, που αντιπροσωπεύουν υφιστάμενες επιχειρήσεις ξένων καταθετών.

Η κακή και η καλή τράπεζα

Τελικός κρίκος στην αλυσίδα θα είναι, η δημιουργία ενός νομοσχεδίου, το οποίο προνοεί την δημιουργία δύο νέων τραπεζών (νέα τράπεζα Κύπρου – νέα Λαϊκή Τράπεζα), στις οποίες θα μεταφερθούν οι επισφαλείς καταθέσεις και μέρος των δανείων.

Οι κακές τράπεζες – που θα είναι πλέον οι παλιές τράπεζες – θα μπουν στη διαδικασία εκποίησης των στοιχείων ενεργητικού, για να πληρώσουν τους ανασφάλιστους καταθέτες.

Τα υποκαταστήματα των μεγάλων τραπεζών θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά και εκτιμάται ότι θα προστατευθούν οι πλείστες θέσεις εργασίες στις δύο τράπεζες.

Αύριο το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχει δώσει το πρώτο ραντεβού της ημέρας, με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο, τον οποίο και θα ενημερώσει για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης, ενώ αμέσως μετά, στις 9, θα ακολουθήσει ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών.