What's hot? ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ· ΤΕΠΑΚ· ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ· VOICE·

INFO

20.03.2013 | 08:10
Τελευταία ενημέρωση: 20.03.2013 | 08:56

Ανοικτό κανάλι με Μόσχα - Καθοριστικές επαφές Σαρρη- Λακκοτρύπη

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

- Συνάντηση Αναστασιάδη- Τρόικας για το σχέδιο Β
- Στη Μόσχα κλιμάκιο υψηλόβαθμων στελεχών της Λαϊκής Τράπεζας
- Στη Μόσχα και ο Γιώργος Λακκοτρύπης
- Μεσολάβηση προς τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο αναμένεται να ζητήσει ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος
- Πιθανόν μέχρι 26 Μαρτίου κλειστές οι Τράπεζες

Ραγδαίες αναμένεται να είναι σήμερα οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά το μέλλον της κυπριακής οικονομίας μετά την χτεσινή απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής για απόρριψη της πρότασης του Eurogroup.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει από χτες συγκαλέσει για σήμερα στις 9:00 π.μ. σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό για αντιμετώπιση της κατάστασης. Στις 8:00 π.μ είχε συνάντηση στο Προεδρικό με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και στις 8:45 π.μ. με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη.

Ο Νίκος Αναστασιάδης θα έεχει επίσης συνάντηση με τη Τρόικα για να συζητήσει το σχέδιο Β.

Για τις 11:00 π.μ έχει προγραμματιστεί συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

Αγωνία για τη σημερινή συνάντησης του υπουργού Οικονομιών Μιχάλη Σαρρή με τον Ρώσο ομόλογο του Αντόν Σιλουάνοφ. Αναμένεται ότι τα πρώτα αποτελέσματα της συνάντησης θα φθάσουν στον πρόεδρο Αναστασιάδη κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και πριν τη συνάντησή του το μεσημέρι με υψηλόβαθμο κλιμάκιο της τρόικας. Επίσης, μεσολάβηση προς τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο αναμένεται να ζητήσει ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο οποίος συναντάται σήμερα με τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

Δεν αποκλείεται μέσα στην βδομάδα ή στις αρχές της επόμενης να μεταβεί στη Μόσχα ο πρόεδρος Αναστασιάδης για συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογο του Βλαντιμίρ Πούτιν. Εξάλλου, αύριο θα βρίσκεται στη Μόσχα η Κομισιόν με επικεφαλής τον προεδρό της Μανουέλ Μπαρόζο.

Το ζητούμενο είναι αφενός την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου 2,5 δις ευρώ , που πήραμε ήδη από τη Μόσχα, ενώ το ιδεατό είναι και επιπλέον δανεισμός, με αντάλλαγμα τη «διασφάλιση» στη Ρωσία «στρατηγικών συμφερόντων», τα οποία δεν είναι άσχετα και με τους υδρογονάνθρακες.

Πάντως θεωρείται εξαιρετικά «επικίνδυνο» εάν δεν επιτευχθεί μια «ολική διευθέτηση» και υποχρεωθούμε να συζητήσουμε με την τρόικα για τα υπόλοιπα 10 δισ. ευρώ. Αυτό πέραν του ότι είναι αμφίβολο κατά πόσο θα το αποδεχτεί η ΕΕ, θα είναι υπερβολικά ριψοκίνδυνο μιας και το γερμανικό κοινοβούλιο θα διατηρεί ισχυρές επιφυλάξεις με ανοικτό το ενδεχόμενο απόρριψης της βοήθειας προς την Κύπρο.

Επίσης εξετάζεται, επιχειρηματίες και καταθέτες, οι οποίοι ενδεχομένως να επιθυμούν -αφού πλέον τα κεφάλαια τους δεν κινδυνεύουν από κούρεμα- να προχωρήσουν σε δανεισμό προς την Κυπριακή Δημοκρατία με αντάλλαγμα ομόλογα της κρατικής εταιρείας υδρογονανθράκων, αλλά και με άλλες διευκολύνσεις. Αναλόγως του ύψους του δανεισμού θα είναι και η συμμετοχή τους στα Διοικητικά Συμβούλια των κυπριακών τραπεζών.

Ωστόσο, η κυπριακή κυβέρνηση μελετά και άλλη επιλογή, αν δεν υπάρξει βοήθεια από τη Μόσχα. Πρόκειται, για αξιοποίηση των αποθεματικών των Ταμείων Πρόνοιας της Κύπρου, που υπολογίζονται σε 3,5-4,5 δισ. ευρώ.

Σημερινές πληροφορίες στον τύπο αναφέρουν ότι πρόταση για κρατικοποίηση των ταμείων προνοίας στον ημιδημόσιο και ιδιωτικό τομέα έναντι έκδοσης ομολόγων συνδεδεμένων με το φυσικό αέριο συζητά σήμερα ο πρόεδρος Αναστασιάδης με τους αρχηγούς των κομμάτων.

Ελεγκτικά και δικηγορικά γραφεία, που βρίσκονται κάτω από μεγάλη πίεση από Ρώσους πελάτες τους, ετοίμασαν και παρουσίασαν προχθές στον πρόεδρο εναλλακτική λύση που περιορίζει σημαντικά το ύψος του κουρέματος των καταθέσεων κοντά στο 3%.

Στη Μόσχα και ο Γιώργος Λακκοτρύπης

Με δύο χαρτοφυλάκια στο χέρι πάει σήμερα στη Μόσχα -όπου βρίσκεται από χθες ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής- ο υπουργός Εμπορίου, Τουρισμού και Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης.

Το ταξίδι ήταν μάλλον προγραμματισμένο, λόγω της έκθεσης τουρισμού στη ρωσική πρωτεύουσα, αλλά τώρα αποκτά άλλη σημασία. Ο Υπουργός από τη μια στοχεύει στο να δείξει τη σημασία του ρωσικού τουρισμού προς την Κύπρο, από την άλλη όμως βάζει στο μικροσκόπιο τις εξελίξεις σε διάφορα σενάρια περαιτέρω και πιο άμεσης αξιοποίησης των κοιτασμάτων της κυπριακής ΑΟΖ, ώστε να εξασφαλιστούν άμεσα σημαντικά κονδύλια.

Για την έκθεση θα μεταβούν στη Μόσχα, ο πρόεδρος και ο γενικός διευθυντής του ΚΟΤ κκ. Ορουντιότης και Χανίδης και άλλοι τουριστικοί επιχειρηματίες, σε μια προσπάθεια καθησυχασμού των Ρώσων οργανωτών ταξιδίων και αποτροπής της ακύρωσης προγραμμάτων ή και κρατήσεων για την Κύπρο το προσεχές καλοκαίρι.

Η κυπριακή πλευρά εκμεταλλεύεται την υπό εξέλιξη μεγάλη τουριστική έκθεση της Μόσχας, προκειμένου να πείσει ή και να μεταπείσει τους Ρώσους εταίρους του τουρισμού εκεί και όπου χρειαστεί, να μην προβούν σε ενέργειες που θα πλήξουν τον εισερχόμενο, από τη Ρωσία, τουρισμό στην Κύπρο.

Στη Μόσχα κλιμάκιο υψηλόβαθμων στελεχών της Λαϊκής Τράπεζας

Στην Μόσχα για επαφές βρίσκεται, σύμφωνα με το ΡΙΚ, κλιμάκιο υψηλόβαθμων στελεχών της Λαϊκής Τράπεζας. Πηγή από την Τράπεζα εκτιμά ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για θετική κατάληξη στη μεγαλύτερη τραπεζική συμφωνία, που κυοφορείται τους τελευταίους μήνες.

Βάσει των πληροφοριών του ΡΙΚ, η προεργασία που έγινε, είναι πολύ ενθαρρυντική και η αναχώρηση της αντιπροσωπείας της Τράπεζας για τη Μόσχα ήταν εσπευσμένη, προκειμένου να μη χαθεί η ευνοϊκή χρονική συγκυρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ανάκαμψη της τιμής πετρελαίου μετά το κυπριακό ΟΧΙ

Από τις 5 το απόγευμα εξετάζουν plan B Τράπεζες και Διοικητής.

Επαφές Ν. Αναστασιάδη με Ευρωπαίους ηγέτες και Βλαντιμίρ Πούτιν
    Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. «Δούρειος Ίππος» στη Θράκη ο Έλληνας Υπ. Παιδείας! Ανοίγει θέμα εκλογής μουφτή από την μειονότητα [vid]
  2. ΕΤΥΚ: «Απαράδεκτη η δήλωση του ΥΠΟΙΚ»
  3. Γνωστή ηθοποιός αποκαλύπτει πως είναι 6 χρόνια μεγαλύτερη από τον σύντροφό της! [vid]
  4. Πασίγνωστη Κύπρια τραγουδίστρια θα γίνει μανούλα! [pic]
  5. Μιχάλης Κοντοπύργος: Έτσι έχασε τη ζωή του στο μοιραίο τροχαίο
  6. Η αντίδραση της Αριστοτέλους όταν έμαθε πως και η Λαμπροπούλου είναι μεγαλύτερη από τον σύντροφό της!