What's hot? ΤΗΛΕΜΑΧΙΑ· ΧΙΟΝΙΑ· ΑΛΕΞΟΥΪ· ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ·

INFO

20.03.2013 | 14:29
Τελευταία ενημέρωση: 20.03.2013 | 16:14

Οι αντιδράσεις των μεγάλων Ευρωπαίων πολιτικών στο κυπριακό ΟΧΙ

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Άλλες αμέσως μετά από το ΟΧΙ που βροντοφώναξε χθες βράδυ η Βουλή της Κύπρου, άλλες σήμερα, οι αντιδράσεις στην απόρριψη του σχεδίου του Eurogroup από πλευράς Κύπρου ήρθαν άμεσα από πλήθος σημαινόντων ανδρών της Ευρώπης. Διαβάστε τες όπως τις μετέδωσαν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία ειδήσεων. 

Γερούν Ντάισελμπλουμ, υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και πρόεδρος του Eurogroup

Η αντίδραση του Ολλανδού υπουργού, στο ΟΧΙ του κυπριακού κοινοβουλίου στην πρόταση του Eurogroup, αποτυπώθηκε σε δύο προτάσεις.

“Λαμβάνω υπόψη την απόφαση του κυπριακού κοινοβουλίου στην πρόταση της κυβέρνησης για μια εφάπαξ εισφορά” ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση ο Ντάισελμπλουμ και συνέχισε “Επιβεβαιώνω ότι το Eurogroup είναι διατεθειμένο να βοηθήσει την Κύπρο στις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες και επαναλαμβάνω τη γνωστή θέση που πήρε χθες το Eurogroup” είπε ο Ολλανδός αναφερόμενος στην ανακοίνωση της Δευτέρας, στην οποία υπογραμμίζεται ότι υπάρχουν περιθώρια κινήσεων στη διάρθρωση της ειδικής εισφοράς επί των τραπεζικών καταθέσεων.

Βόλφανγκ Σόιμπλε:, υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας

Απογοητευμένος εμφανίστηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, σχετικά με τα αποτελέσματα της χθεσινής ψηφοφορίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου.
“Λυπούμεθα για το γεγονός ότι το κυπριακό κοινοβούλιο έλαβε απόφαση ενάντια στο πρόγραμμα που επεξεργάστηκαν από κοινού το Eurogroup και η κυπριακή κυβέρνηση. Έχουμε λάβει τα κατάλληλα μέτρα έτσι ώστε η απόφαση που ελήφθη στην Κύπρο να μην έχει αρνητικές επιπτώσεις στο υπόλοιπο της ευρωζώνης” ήταν τα πρώτα λόγια του κ.Σόιμπλε, ο οποίος, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, θεωρεί υπεύθυνους για τις εξελίξεις στην Κύπρο, αποκλειστικά τους ίδιους τους Κύπριους.

“Ενόψει της τεράστιας χρηματοδοτικής ανάγκης σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας, είναι απαραίτητη η ίδια εισφορά” φέρεται να δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος εκφράζει “αμφιβολίες για το κατά πόσο είναι εφικτό να ανοίξουν την Πέμπτη οι τράπεζες στη μεγαλόνησο”.


Πέτερ Στάινμπρουκ υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD)

Συνυπεύθυνη για την κατάσταση στην Κύπρο θεωρεί τη Γερμανία ο Γερμανός πολιτικός, ο οποίος δεν παρέλειψε να επιρρίψει ευθύνες προσωπικά στην Άνγκελα Μέρκελ και στο Γερμανό υπουργό Οικονομικών.
“ Η απόρριψη του πακέτου διάσωσης από το κυπριακό κοινοβούλιο καταδεικνύει ότι κατ` αρχήν έχει ναυαγήσει το πρόγραμμα που προέκυψε με την σημαντική συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε και με την έγκριση της καγκελαρίου Μέρκελ”

Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών

Ο Γερμανός μιλώντας το πρωί σε ραδιοφωνικό μαγκαζίνο χαρακτήρισε την κατάσταση ως “τέλειο χάος”, υπογραμμίζοντας ότι “ Χθες το βράδυ η ευρωπαϊκή κρίση επέστρεψε”.
Ο ίδιος, πάντως, απέφυγε να επικρίνει τη Γερμανίδα Καγκελάριο, υποστηρίζοντας ότι για το χάος ευθύνεται τόσο η Κύπρος, όσο και η ευρωπαϊκή διαχείριση της κατάστασης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αυστρία: Δεν αποκλείεται η έξοδος της Κύπρου από το ευρώ

Μέρκελ: Λυπάμαι αλλά σέβομαι τη χθεσινή απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης

Άσμουσεν: Η ΕΚΤ δεν απαίτησε να φορολογηθούν οι μικρές καταθέσεις

Καζνέβ: Η απορριπτική απόφαση δεν απειλεί τη σταθερότητα του ευρώ

Τρισέ: Η βούληση της διεθνούς κοινότητας να βοηθήσει την Κύπρο είναι προφανής   Διαδώστε αυτό το άρθρο