What's hot? ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ· ΦΑΙΔΩΝΟΣ· ΕΥΔΟΚΙΑ ΛΟΪΖΟΥ· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

20.03.2013 | 17:46
Τελευταία ενημέρωση: 20.03.2013 | 23:36

Ο αμερικανικός τύπος σχολιάζει την κατάσταση στην Κύπρο

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Η Κύπρος συνεχίζει για τρίτη συνεχή μέρα να είναι πρώτο θέμα στην εφημερίδα Wall Street Journal αλλά και στα πρωτοσέλιδα όλων των μεγάλων αμερικανικών εφημερίδων.

Το δημοσίευμα με τίτλο «Η Κύπρος απορρίπτει το πακέτο διάσωσης: Το μέλλον του έθνους στην Ευρωζώνη εν αμφιβόλων μετά το μπλοκάρισμα του αμφιλεγόμενου φόρου στις καταθέσεις», αναφέρεται στην απόφαση της κυπριακής Βουλής να απορρίψει το νομοσχέδιο χωρίς ούτε μία ψήφο υπέρ, κάτι που θέτει σε κίνδυνο το πακέτο διάσωσης.

«Η Κύπρος θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με κατάρρευση των τραπεζών της, κάτι που πολύ αναλυτές φοβούνται πως θα μπορούσε να στείλει τη νησιωτική χώρα εκτός Ευρωζώνης», γράφει.

Οι προσπάθειες της ΕΕ για παροχή δανείου εισήλθε χθες βράδυ σ’ ένα νέο κεφάλαιο, όταν η κυπριακή Βουλή απέρριψε συμφωνία για διάσωση των κυπριακών τραπεζών μέσω της επιβολής εφάπαξ φόρου στις καταθέσεις ύψους έως 10%, υποστηρίζει η σύνταξη της Wall Street Journal σε κύριο άρθρο της με τίτλο «Οι Κύπριοι είπαν όχι» (The Cypriots say no).

Ο σκοπός του φόρου ήταν να διασφαλίσει ότι οι καταθέτες στην Κύπρο θα επωμιστούν μεγάλο μέρος από το κόστος ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών. Ωστόσο, σχεδιάζοντάς το υπό τη μορφή φόρου, η συμφωνία δεν κάνει διάκριση μεταξύ καλύτερων και χειρότερων τραπεζών, ενώ αφήνει το περιθώριο ελιγμού σε σχέση με τους πιστωτικούς κανονισμούς για να διασφαλιστούν οι σημαντικοί πιστωτές.

Παράλληλα, συνεχίζει η WSJ, τιμωρεί τους μικροκαταθέτες με στόχο να αποφευχθεί η επιβολή υψηλότερου φόρου στους μεγαλοκαταθέτες, συμπεριλαμβανομένων αυτών από Ρωσία.

Τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που συζητούν η κυπριακή Κυβέρνηση και η ΕΕ για τη σωτηρία των κυπριακών τραπεζών μετά την καταψήφιση από το κυπριακό κοινοβούλιο της πρότασης για επιβολή φόρου επί των τραπεζικών καταθέσεων, προβάλλει ανταπόκριση από τη Λευκωσία στην έντυπη έκδοση της αμερικανικής Wall Street Journal, με τίτλο «Η Κύπρος και η ΕΕ εργάζονται σε τραπεζικά σχέδια έκτακτης ανάγκης» (Cyprus, EU Work on Bank Contingency Plans).

Ωστόσο, σύμφωνα με ορισμένους διεθνείς αναλυτές, όπως τον Thomas Poguntke, καθηγητή πολιτικής στο Heinrich Heine University του Ντίσελντορφ, η κυνική ανάγνωση είναι ότι η Καγκελάριος Merkel παραμένει σκληρή λόγω της επιθυμίας της να επανεκλεγεί στις κοινοβουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. «Το πακέτο διάσωσης για την Κύπρο είναι γραμμένο βάσει της εσωτερικής πολιτικής σκηνής στη Γερμανία», δήλωσε ο Poguntke, προσθέτοντας «ωστόσο, η επιβολή φόρου σε αποταμιεύσεις σπάει ένα ταμπού».

Ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Ρωσία άνοιξε μετά την απόρριψη του «κουρέματος» των κυπριακών καταθέσεων από το κυπριακό Κοινοβούλιο αναφέρει ανταπόκριση του BLOOMBERG με τίτλο «Η Ευρώπη ζυγίζει την τύχη της Κύπρου μετά την απόρριψη της συμφωνίας από τη Βουλή» («Europe Weighs Cyprus’s Fate After Lawmakers Reject Deal», Patrick Donahue (Βερολίνο) και Jeff Black (Φραγκφούρτη)) επισημαίνοντας ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί διερευνούν τώρα τα περιθώρια άσκησης πιέσεων στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, οι εκπρόσωποι της Τρόικα που βρίσκονται στην Κύπρο συζητούν τον περαιτέρω έλεγχο των τραπεζικών κεφαλαίων και την επέκταση της αργίας των τραπεζών έως τα τέλη της εβδομάδας.

Το ενδεχόμενο επιβολής «κουρέματος» στις καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών, με την εκροή κεφαλαίων από την Κύπρο που αναμένεται να προκαλέσει, προσφέρει την ευκαιρία στη Μόσχα να καταστεί διεθνές χρηματοπιστωτικό κέντρο, λόγω της επιστροφής των ρωσικών κεφαλαίων, επεσήμανε σε συνέντευξή του στο BLOOMBERG ο Sergey Cheremin, επικεφαλής οικονομικών και διεθνών σχέσεων του Δήμου της Μόσχας («Cyprus Boosts Moscow as City Eyes Cash: Russia Overnight»).

«Έχει αλλάξει εξολοκλήρου η αντίληψη για την Κύπρο και αυτό είναι καλό για τη Ρωσία» τόνισε ο Sergey Cheremin προσθέτοντας ότι «καταδεικνύει ότι οι Ρώσοι που διατηρούν λογαριασμούς στην Κύπρο δεν βρίσκονται σε έναν παράδεισο αλλά στην κόλαση. Το γεγονός αυτό θα ενθαρρύνει πολλές ρωσικές εταιρείες να συγκεντρώσουν τα κεφάλαιά τους στη Μόσχα».

Η ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, δίνει νέες ελπίδες για την αναζωογόνηση του κτηματομεσιτικού τομέα της νήσου, που αυτή τη στιγμή λόγω οικονομικής κρίσης, βρίσκεται σε κωματώδη κατάσταση, αναφέρει εκτενές άρθρο του Javier Espinoza στην έντυπη έκδοση της Wall Street Journal, με τίτλο ««A Bright Spot in Cyprus».

Ωστόσο, άλλοι εμπειρογνώμονες, ισχυρίζονται ότι η ικανότητα της Κύπρου να αναδειχθεί παίκτρια στην ανάπτυξη της βιομηχανίας ενέργειας παραμένει προς επιβεβαίωση, καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η εξόρυξη αερίου θα είναι βιώσιμη εμπορικά και ακόμη και σε αυτήν περίπτωση, σύμφωνα με εκτιμήσεις η Κύπρος δεν θα εξάγει αέριο έως το έτος 2018.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γερμανικός τύπος: Καταιγισμός δημοσιευμάτων μετά το όχι της κυπριακής Βουλής στο ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης.

Συστήνουν στους Ελβετούς να έχουν μαζί τους ρευστό στην Κύπρο

Ζούμε δραματικές στιγμές – Αδιάλλακτη όσο ποτέ η Τρόικα – Πλησιάζει η χρεοκοπία;

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. CNNTurk: Το σχέδιο Ελλάδας-Κύπρου να μοιράσουν την ΑΟΖ στα ανοιχτά της Αττάλειας
  2. «Μαύρο» εκ Βουλγαρίας σε κυπριακούς δέκτες - Η απάντηση της εταιρείας
  3. Κύπρος: 30 νέα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ετησίως
  4. «Μπουκώνουν» την κυβέρνηση Τσίπρα με ακόμα 50 προαπαιτούμενα πριν την εκταμίευση της επόμενης δόσης
  5. Πειρατικά κανάλια: 400 καταθέσεις (και) από πελάτες
  6. Έτσι θα είναι το μεγαλύτερο καζίνο - θέρετρο της Ευρώπης στη Λεμεσό! Παρουσιάστηκε το «City of Dreams Mediterranean» [vids]