What's hot? ΚΥΠΡΙΑΚΟ· ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ· ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ· VOICE·

INFO

20.03.2013 | 20:18
Τελευταία ενημέρωση: 21.03.2013 | 06:22

Αφοριστική η στάση της Ρωσίας έναντι της Κύπρου – Επιδιώκουν να κερδίσουν όσα πιο πολλά μπορούν

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Σε διαπραγμάτευση για γερά νεύρα εξελίσσεται η κρίση χρέους στην Κυπριακή Δημοκρατία, με την ΕΕ και την Ρωσία να προβαίνουν σε ένα άνευ προηγουμένου "bras de fer" με έπαθλο την χρεοκοπημένη οικονομία της Μεγαλονήσου, της οποίας όμως το υπέδαφος κρύβει τους πολύτιμους υδρογονάνθρακες, ενώ η γεωγραφική της θέση έχει επί αιώνες αποτελέσει μήλον της έριδος για όλες τις μεγάλες δυνάμεις.

Παρά το γεγονός ότι η Ρωσία του προέδρου Πούτιν αντέδρασε με ιδιαίτερα οξύ τρόπο στο κούρεμα καταθέσεων των κυπριακών τραπεζών, μετά την θλιβερή απόφαση του Eurogroup η οποία έχει θέσει σε άμεσο κίνδυνο τις υπέρογκες ρωσικές καταθέσεις, η Ρωσία δείχνει να προσανατολίζεται σε έναν συντηρητικό αρχικά επαναπροσδιορισμό των σχέσεών της τόσο με την Κυπριακή Δημοκρατία, όσο και με την ΕΕ.

Στην Ρωσία, πάρα το αρχικό μούδιασμα, που διαδέχθηκε η έκπληξη και η οργή για την απόφαση που έλαβε το Eurogroup με την συγκατάθεση του Κύπριου προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, η θέση της Ρωσίας ενδέχεται να βγει μάλλον αναβαθμισμένη τόσο στην Κύπρο, όσο και στην ευρύτερη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Επί μακρώ η Ρωσία αποτελεί πολιτικό, οικονομικό και στρατιωτικό εταίρο της Κύπρου και ειδικότερα τον μεγαλύτερο διπλωματικό της στυλοβάτη στο ζήτημα της διχοτόμησης του νησιού από τα στρατεύματα του τουρκικού "Ατίλλα".

Κατόπιν όμως των συγκεκριμένων άστοχων χειρισμών εκ μέρους της κυβέρνησης Αναστασιάδη, χειρισμών που ολοκληρώθηκαν με την καταψήφιση της απόφασης του Eurogroup από την Κυπριακή Βουλή, η θέση της κυπριακής κυβέρνησης βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος.

Η Ρωσία φαίνεται οργισμένη τόσο με την "αγνωμοσύνη" της Κύπρου, όσο και με την ΕΕ, που φήμες θέλουν τον Πρόεδρό της Βλαντιμίρ Πούτιν να σκέφτεται, αν προχωρήσει το κούρεμα στην Κύπρο που θα πλήξει τους Ρώσους μεγαλοκαταθέτες, να προβεί μέχρι και σε μείωση ως και διακοπή της ροής φυσικού αερίου προς την ΕΕ και κυρίως την Γερμανία. 

Από την άλλη πλευρά υπάρχει μια εντελώς διαφορετική τάση στο Κρεμλίνο, που εκφράστηκε στην στάση της ρωσικής κυβέρνησης στις διαβουλεύσεις με τον ΥΠΟΙΚ της Κύπρου, κ. Σαρρή, η οποία κρίνεται από παγωμένη έως και αρνητική προς κάθε διευθέτηση του προβλήματος αποκλειστικά μέσω Μόσχας.

Η διφορούμενη στάση του Κρεμλίνου μπορεί να εξηγηθεί σε πολλά επίπεδα. Θα θελήσει σε κάθε περίπτωση όμως, να αποκομίσει τα μέγιστα από την διαπραγμάτευσή του τόσο με την Κύπρο, όσο και με την παγωμένη από τις εξελίξεις ΕΕ.

Ήδη έχουν διαρρεύσει πληροφορίες πως η Μόσχα, βαδίζει στο μονοπάτι των μαξιμαλιστικών αξιώσεων με αντάλλαγμα την παροχή της απαραίτητης βοήθειας, στην ήδη απομονωμένη και πιεζόμενη από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, Κυπριακή Δημοκρατία.

Μάλιστα τα δημοσιεύματα πληθαίνουν περί επιστροφής στην Λίρα, ενώ φτάνουν μέχρι του σημείου να συζητούν για αποχώρηση της Κύπρου από την ΕΕ.

Σύμφωνα λοιπόν με δημοσίευμα του onalert.gr η Ρωσία γνωρίζοντας την δεινή διπλωματική θέση στην οποία έχει περιέλθει η Λευκωσία έναντι των Ευρωπαίων, συμπεριφέρεται ως άμεσα προσβεβλημένη από την στάση της κυπριακής κυβέρνησης, αξιώνοντας προκειμένου να χορηγηθεί η απαιτούμενη βοήθεια ανταλλάγματα που στο παρελθόν απλά θα θεωρούντο εξωπραγματικά και δεν θα ήταν δυνατόν να ικανοποιηθούν από κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος.

Φήμες λοιπόν, θέλουν τους Ρώσους να ζητούν ναυτική εγκατάσταση υπό τον πλήρη έλεγχό τους, κατά τα πρότυπα των βρετανικών βάσεων, για τον νέο στόλο που ετοιμάζονται να ρίξουν στην Μεσόγειο. Η μόνη βάση που διατηρεί η Ρωσία αυτή τη στιγμή στην Μεσόγειο βρίσκεται στην Ταρτούς της εμφυλιοπολεμικής Συρίας και σε περίπτωση νίκης των αντικαθεστωτικών ανταρτών η βάση αυτή θεωρείται βέβαιο πως θα χαθεί δια παντός για την Ρωσία.

Μάλιστα η αγγλόγλωσση έκδοση της τουρκικής εφημερίδας Ηurriyet Daily News υποστηρίζει σε άρθρο - ρεπορτάζ ότι ο κ. Πούτιν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδη το βράδυ της 17ης Μαρτίου προσφέροντάς του βοήθεια για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας και ζητώντας ως αντάλλαγμα τη δημιουργία και τον αποκλειστικό έλεγχο μιας ναυτικής εγκατάστασης.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Ρωσία εδώ και αρκετό καιρό προέβαλε απαιτήσεις έναντι της Κύπρου. Αρχικά, λέει, ενδιαφέρθηκε για τον έλεγχο των μετοχών της Λαϊκής Τράπεζας αλλά και της Τράπεζας Κύπρου. Στη συνέχεια, ζήτησε τον εξ ημισείας με την ισραηλινή εταιρία Delek έλεγχο της πλατφόρμας υγροποίησης φυσικού αερίου (LNG) που πρόκειται να κατασκευαστεί, προοπτική η οποία θα μπορούσε, κατά την εφημερίδα, να αξιολογηθεί σοβαρά από κυπριακής πλευράς. Ωστόσο, η τρίτη προϋπόθεση που θέτει η Ρωσία για την παροχή βοήθειας στην Κύπρο, δηλαδή η δημιουργία και ο έλεγχος ναυτικής εγκατάστασης για τη φύλαξη του τερματικού σταθμού φυσικού αερίου φαίνεται ότι δημιουργεί πολιτικά προβλήματα και διπλωματικούς κλυδωνισμούς, όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για την ΕΕ, την Τουρκία και τις ΗΠΑ.

Απ' την άλλη πλευρά, πηγές του newsit.com.cy από τη ρωσική πρωτεύουσα, θέλουν οι επαφές της κυπριακής αντιπροσωπείας, με επικεφαλής τον Κύπριο ΥΠ.ΟΙΚ. Μιχάλης Σαρρή, να διεξάγονται σε ιδιαιτέρως ψυχρό κλίμα. Διαφαίνεται μάλιστα ότι η Ρωσία δεν επιθυμεί να συγκρουστεί διπλωματικά με την ΕΕ, καθώς όπως υποδείχθηκε από υψηλόβαθμο στέλεχος της ρωσικής κυβέρνησης, η Μόσχα εξάγει αυτή τη στιγμή το 40% της τοπικής βιομηχανίας της στην ΕΕ και η σκλήρυνση των σχέσεων της με την ΕΕ, για τα θέματα της Κύπρου, πιθανώς δεν αποτελεί επιλογή.

Οι ρωσική πλευρά παζαρεύοντας σκληρά επιδιώκει να επανέλθει το θέμα συμμετοχής της στο δανεισμό της Κύπρου, σε μία από κοινού συμφωνία με την ΕΕ για το πακέτο διάσωσης, το οποίο όπως υπέδειξαν έπρεπε να είχε δεχθεί η Κύπρος, όταν προτάθηκε με αυτή του την μορφή. Περαιτέρω ζητούν να έχουν λόγο στην δημιουργία και διαχείριση του τερματικού σταθμού για το φυσικό αέριο, προσφέροντας το ποσό των 10 δις ευρώ.

Σε ένα εναλλακτικό πάντως σενάριο που προβάλλεται, σύμφωνα με τον καθηγητή Οικονομικών του πανεπιστημίου του Δυτικού Σίδνεϋ, Στιβ Κιν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC, η Ρωσία, δυνητικά μπορεί να προβεί σε αντίποινα κατά της ΕΕ, τα οποία ειδικότερα θα στοχεύουν την Γερμανία, σε περίπτωση που το κούρεμα των καταθέσεων προχωρήσει, κάτι το οποίο θα επηρεάσει τις υπέρογκες ρωσικές καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες. "Η στοχοποίηση των καταθέσεων Ρώσων πολιτών μπορεί να αυξήσει την δημοτικότητα του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος δρώντας για ακόμα μια φορά ως ο "ισχυρός ανήρ" της Ρωσίας, επιβαλλόμενος σε εχθρούς και φίλους, θα μπορούσε κάλλιστα να αποφασίσει για ακόμα μια φορά να περιορίσει ή και προσωρινά να κόψει εντελώς τις ροές φυσικού αερίου προς την Γερμανία, μέχρι να βρεθεί μια κάποια λύση για τα Ρωσικά "βρώμικα κεφάλαια της Κύπρου...".

Σε κάθε περίπτωση η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος αφού καλείται να εξισορροπήσει τις αντίρροπες πιέσεις που τις ασκούνται εκβιαστικά τόσο από την ΕΕ της "αλληλεγγύης", όσο και από την "φίλη και σύμμαχο" ορθόδοξη Ρωσία, η οποία με την σειρά της προσπαθεί μέσω της Κύπρου να εκβιάσει και ολόκληρη την ΕΕ και κυρίως την Γερμανία, λόγω των μαξιμαλιστικών της αξιώσεων. Η αποστολή που καλείται να φέρει σε πέρας η κυβέρνηση του προέδρου Αναστασιάδη φαντάζει επί του παρόντος ακατόρθωτη, σε μια Κυπριακή Δημοκρατία που είχε πέσει σε βαθύ λήθαργο τα προηγούμενα έτη.

Σωκράτης Κωσταρόπουλος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έτοιμη για αντίποινα η Μόσχα; Φημολογία για περιορισμό στην ροή φυσικού αερίου προς την ΕΕ

Γερμανία: Το κόμμα των Πρασίνων προειδοποιεί για άλωση της ΕΕ εκ των έσω σε περίπτωση που η Κύπρος δεχθεί ρωσική βοήθεια!

DW: Γυρίζουν οι Ρώσοι επενδυτές την πλάτη στην Μεγαλόνησο;

Μεντβέντεφ: Η λύση για την Κύπρο να μην επηρεάσει τις σχέσεις Ρωσίας - ΕΕ

   Διαδώστε αυτό το άρθρο