What's hot? ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ· ΤΡΙΜΕΡΗΣ· FREZYLAC· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

20.03.2013 | 22:30
Τελευταία ενημέρωση: 20.03.2013 | 23:09

“Κύπρος: Το νησί που ψάχνει για 5,8 δις.” - Τι γράφει ο γαλλικός Τύπος

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Το πρώτο θέμα στις οικονομικές ειδήσεις του γαλλικού Τύπου είναι η κρίση στην Κύπρο με εκτενείς αναφορές στις τρέχουσες εξελίξεις, τον Νίκο Αναστασιάδη και τις πιέσεις της Ρωσίας.

Η Κύπρος είναι «στριμωγμένη ανάμεσα σε Μόσχα και Βρυξέλλες», ανέφερε σήμερα ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας Φιγκαρό. «Το νησί που ψάχνει για 5,8 δισ.» ήταν ο τίτλος της Λιμπερασιόν. «Στην οικονομική κρίση προστίθεται η πολιτική», επισήμανε η οικονομική εφημερίδα Λεζ Εκό.

Ο Tύπος της Γαλλίας αναφέρθηκε εκτενώς σήμερα στην κρίση της Κύπρου. Στα σχετικά δημοσιεύματα επισημαίνεται ότι «δεν υπήρξε ούτε μια ψήφος υπέρ» στην κυπριακή Βουλή αλλά και η ικανοποίηση του κυπριακού λαού για το αποτέλεσμα. Χθες βράδυ η κυπριακή κυβέρνηση «ήταν πιο μόνη από ποτέ», σχολίασε η Λεζ Εκό.

«Χωρίς να την υποστηρίξουν οι Ευρωπαίοι εταίροι της, θεώρησαν δική της ευθύνη την διευθέτηση της φορολόγησης των καταθέσεων», ενώ «δεν υπάρχει από την Ευρώπη εναλλακτικό σχέδιο Β», πρόσθεσε στο σχετικό δημοσίευμα. Η εφημερίδα αναφέρθηκε επίσης «στις πιέσεις που ασκεί η Μόσχα σε Λευκωσία και Ε.Ε.».

Ρεπορτάζ από τη Ρωσία αναφέρουν ότι τα στελέχη των ελβετικών τραπεζών «τρίβουν τα χέρια τους», αφού πιστεύουν ότι με το που θα ανοίξουν οι τράπεζες, οι Ρώσοι καταθέτες θα μεταφέρουν μαζικά κεφάλαια στην Ελβετία.
Κύμα μαζικών αναλήψεων των χρημάτων που είναι κατατεθειμένα στις κυπριακές τράπεζες (bank run) προέβλεψε και η Φιγκαρό, αν και κατέγραψε τη χθεσινή ανακοίνωση της ΕΚΤ που «επανέλαβε τη δέσμευσή της» να στηρίξει την Λευκωσία, στο πλαίσιο της καθορισμένης εντολής της.

Η Λιμπερασιόν προέβλεψε ότι επρόκειτο να δοθεί παράταση στο κλείσιμο των τραπεζών και πέραν της Πέμπτης λόγω του φόβου μαζικών αναλήψεων των καταθετών — εκτίμηση που δικαιώθηκε από τα πράγματα. Μετά την Ελβετία, οι Κύπριοι ανησυχούν ότι και το βρετανικό νησί Μαν θα μπορούσε να λειτουργήσει ανταγωνιστικά. Ο ανταποκριτής της Λιμπερασιόν στις Βρυξέλλες, Ζαν Κατρμέρ, αναφέρεται στο πώς ακριβώς έγιναν οι διαπραγματεύσεις τη νύχτα της Παρασκευής. Έμφαση δίνει στον ρόλο του Κύπριου προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, στον οποίο επιρρίπτει αποκλειστικά την ευθύνη για την επιλογή της φορολόγησης των μικροκαταθετών.

Στη συνέχεια μεταφέρει τις δηλώσεις του Εκπρόσωπου της κυπριακής Κυβέρνησης σύμφωνα με τον οποίο «ο Κύπριος πρόεδρος αγωνίσθηκε με κάθε προσπάθεια για να μην καταλήξουν σε αυτό το αποτέλεσμα». Το μήνυμα που δόθηκε ήταν ότι «η Κύπρος ήταν το θύμα και η Eυρωζώνη ο θύτης», σύμφωνα με όσα έγραψε ο Κατρμέρ.

«Από επικοινωνιακής άποψης» —υπογράμμισε— «η υπόθεση αποδείχθηκε πολιτικά καταστροφική για το Γιούρογκρουπ και την Επιτροπή, γιατί αμέλησαν αμέσως μετά, το Σάββατο το πρωί, να εξηγήσουν πως ακριβώς έγιναν οι διαπραγματεύσεις. Οι ευρωπαϊκές αρχές επέτρεψαν έτσι στην κυπριακή Kυβέρνηση να ρίξει το βάρος της ευθύνης στις Βρυξέλλες» καταλήγει το κείμενο της Λιμπερασιόν.

Πηγή: Newsit.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τραπεζικοί Υπάλληλοι: Εγκληματική η απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο

Ποια είναι τα τέσσερα πιθανά σενάρια μετά το όχι στο κούρεμα σύμφωνα με τους Financial Times

Ρωσικός Τύπος: Σε ξεπούλημα η Κύπρος
   Διαδώστε αυτό το άρθρο