What's hot? ΤΗΛΕΜΑΧΙΑ· ΧΙΟΝΙΑ· ΑΛΕΞΟΥΪ· ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ·

INFO

21.03.2013 | 11:37
Τελευταία ενημέρωση: 21.03.2013 | 11:45

ΣΥΡΙΖΑ: Καταστροφική η απόφαση για την Κύπρο

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Με διμέτωπη επίθεση προς την ΕΕ και την ελληνική κυβέρνηση για τις αποφάσεις που ελήφθησαν σχετικά με την Κύπρο, αλλά και τις γενικότερες συνέπειες που προκαλούνται, συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ να υπερασπίζεται την πολιτική που έχει υιοθετήσει από τις εκλογές του Ιουνίου του 2012, ότι δηλαδή, στην πολιτική δεν υπάρχουν μονόδρομοι. 

Σύμφωνα με σχετικό ενημερωτικό σημείωμα του ΣΥΡΙΖΑ που αποτιμά τις εξελίξεις από την απόφαση του Eurogroup μέχρι και χθες το βράδυ, ένα διάστημα πολύ πυκνών εξελίξεων, επισημαίνεται ότι η απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο ήταν μια καταστροφική απόφαση που εντάσσεται στη στρατηγική των κυρίαρχων δυνάμεων στην Ευρώπη υπό τη γερμανική ηγεμονία για δύο λόγους:

Πρώτον, για γενίκευση της καταστροφικής λιτότητας σε ολόκληρη την Ευρωζώνη και μετατροπή των ευρωπαϊκών χωρών σε ειδικές οικονομικές ζώνες με μισθούς πείνας και εργασιακές σχέσεις απολύτως ανασφαλείς και δεύτερον, για νέο-αποικιοποίηση των αδύναμων οικονομικά χωρών, ιδιαίτερα του ευρωπαϊκού νότου και υφαρπαγή των πλουτοπαραγωγικών πηγών, του φυσικού αερίου στην περίπτωση της Κύπρου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι, πρόκειται για μια ιδιαίτερα επικίνδυνη απόφαση που άνοιξε τον "Ασκό του Αιόλου" για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, όχι μόνο στην Κύπρο και την Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την ευρωζώνη και ιδιαίτερα τις χώρες που αντιμετωπίζουν τα εντονότερα οικονομικά προβλήματα. Πρόκειται για μια κίνηση βόμβα στα θεμέλια της ίδιας της ευρωζώνης και γι' αυτό η κίνηση αυτή (σε οποιαδήποτε εκδοχή της) πρέπει αφενός να ματαιωθεί πάραυτα και αφετέρου να ληφθούν γενναία μέτρα ώστε η ζημία που έχει ήδη γίνει να μην καταστεί ανεπανόρθωτη.

Επαναλαμβάνοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν δικαιούται να υπερψηφίζει μια απόφαση που ουσιαστικά διαλύει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου και θέτει σε τεράστιους κινδύνους το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οι εκ των υστέρων και εκ του ασφαλούς λεονταρισμοί των κ. Βενιζέλου και Κουβέλη εναντίον μιας απόφασης που την υπερψήφισε η κυβέρνηση που οι ίδιοι στηρίζουν καταδεικνύει την παντελή αναξιοπιστία των ίδιων και των κομμάτων τους. Υπό το πρίσμα αυτό, «το όχι του κυπριακού λαού και της Κυπριακής βουλής στους εκβιασμούς της ευρωπαϊκής ηγεσίας και το γεγονός ότι όχι μόνο δεν επήλθε η ακαριαία καταστροφή όπως εξεβίαζαν οι υπέρμαχοι της απόφασης του Eurogroup, αλλά, αντ' αυτού, συνεχίζεται κανονικά μια σκληρή διαπραγμάτευση καταδεικνύουν με σαφήνεια και αναντίλεκτα τα εξής:

Δεν υπάρχουν μονόδρομοι. Αντιθέτως, υπάρχουν ευρύτατα περιθώρια διαπραγμάτευσης και ανατροπών, αρκεί να υπάρχουν ισχυρές λαϊκές αντιστάσεις, πολιτική βούληση και σεβασμός των δημοκρατικών θεσμών. Επίσης, δεν υπάρχει χώρα της ευρωζώνης που να μην αποτελεί συστημικό κίνδυνο, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε χώρα, όσο μικρή κι αν είναι, διαθέτει ισχυρά διαπραγματευτικά όπλα. Το «ΟΧΙ» του κυπριακού λαού και του κυπριακού κοινοβουλίου απέναντι στον επιχειρούμενο εκβιασμό έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά λαϊκών αντιστάσεων σε όλες τις δοκιμαζόμενες χώρες της ευρωζώνης και με αυτή την έννοια διευρύνει κι άλλο τις υπαρκτές δυνατότητες για ανατροπή της κυρίαρχης νεοφιλελεύθερης πολιτικής της γερμανικής ηγεσίας, που καταστρέφει πολλαπλώς τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και οικονομίες.

Στο πλαίσιο αυτό, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, η τρικομματική κυβέρνηση του κ. Σαμαρά είναι διπλά έκθετη, διότι με την ψήφο της στο Eurogroup συμμετείχε στον εκβιασμό του κυπριακού λαού και διότι στις τελευταίες εκλογές εξαπάτησε τον ελληνικό λαό και έκτοτε συνεχίζει να τον εξαπατά μέχρι σήμερα είτε διαδίδοντας ψευδείς ειδήσεις περί μονοδρόμων είτε αναπαράγοντας (σε συμμαχία με την κ. Μέρκελ) τους εκβιασμούς και την κατατρομοκράτηση του ελληνικού λαού, αντί να προστατεύει τα συμφέροντά του, απαιτώντας να ανατραπεί η αποδεδειγμένα καταστροφική πολιτική της μνημονιακής λιτότητας. Αργά ή γρήγορα θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις και αυτή η μνημονιακή κυβέρνηση γι' αυτόν τον αναξιοπρεπή μερκελισμό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται στην κυβερνητική επικοινωνιακή πολιτική επισημαίνοντας ότι τα κόμματα της συγκυβέρνησης επικρίνουν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, μεταξύ άλλων, για υποτιθέμενες προτάσεις στελεχών του για κατάσχεση καταθέσεων. Με αφορμή αυτό, προσθέτει, έχουν μάλιστα το θράσος να ισχυρίζονται ότι ο κυπριακός λαός απέρριψε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ (παρόλο που ήταν η συγκυβέρνηση που τις υπερψήφισε στο Eurogroup) και καταλήγει:

«Πρόκειται για τα γνωστά ψέματα και πλήρη διαστρέβλωση δηλώσεων. Επισημαίνουμε ότι ο ελληνικός λαός γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ που υφαρπάζει την περιουσία και το εισόδημά του αλλά οι αλλεπάλληλες μνημονιακές κυβερνήσεις: με τα απίστευτα χαράτσια, με τις αδιανόητου ύψους περικοπές μισθών, συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων, με το άγριο κούρεμα ομολόγων που κατείχαν μικροαποταμιευτές, ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία και πανεπιστήμια, ακόμη και με κατασχέσεις μισθών και συντάξεων πάνω από 1.000 ευρώ για οφειλέτες του δημοσίου».


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τηλεφωνική συνομιλία Κυπριανού - Τσίπρα

Σε εξέλιξη συγκέντρωση διαμαρτυρίας του ΣΥΡΙΖΑ για την Κύπρο - ΦΩΤΟ και VIDEO

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει ως ανεπίτρεπτο το κούρεμα καταθέσεων στην Κύπρο

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεωρεί "εθνική υποχρέωση" την στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας - Δριμεία κριτική εξαπέλυσε στην Ευρωζώνη   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Πραξιτέλης Βούρος για συλλαλητήριο Θεσσαλονίκης: «Μην το δείχνετε στα κανάλια...»
  2. Βάζει τέλος στις φημολογίες η ΚΤΚ: Οι καταθέσεις μέχρι 100.000€ είναι ασφαλισμένες [vid]
  3. Βασίλης Στεφανάκος: Η “κιθάρα” που ξέρασε θάνατο – Οι δύο βασικοί ύποπτοι για τη δολοφονία
  4. Μάνος Παπαγιάννης: Οι πρώτες του δηλώσεις μετά τον καβγά με την Παυλίδου [vid]
  5. Απερχόμενος Ντάϊσελμπλουμ: (Ξανα)δίνει Αναστασιάδη για το 1ο bail in με την πρόταση κουρέματος και σε μικροκαταθέτες
  6. «Μπουκώνουν» την κυβέρνηση Τσίπρα με ακόμα 50 προαπαιτούμενα πριν την εκταμίευση της επόμενης δόσης