What's hot? ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ· ΤΡΙΜΕΡΗΣ· FREZYLAC· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

21.03.2013 | 14:32
Τελευταία ενημέρωση: 21.03.2013 | 14:43

Σενάρια κυπριακής χρεοκοπίας από τη Φέκτερ

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Κύπρου, τονίζει η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, σε συνέντευξή της που δημοσιεύει σήμερα η αυστριακή εφημερίδα Έστεραϊχ, προσθέτοντας συγχρόνως ότι η έξοδος της Κύπρου από το ευρώ δεν θα είχε κανένα αποτέλεσμα και η Κύπρος πρέπει τώρα να δράσει. 

Στη συνέντευξη, την οποία η εφημερίδα τιτλοφορεί “Το κράτος προ της χρεοκοπίας”, έχοντας υπότιτλο “Η Φέκτερ στέλνει πολιτικό τελεσίγραφο στην Κύπρο”, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών προειδοποιεί πως αν η Κύπρος δεν αποφασίσει μια μείωση του ποσού δανεισμού κατά 5,8 δισεκατομμύρια, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα αποχωρήσει από το πακέτο διάσωσης και τότε δεν θα δοθούν χρήματα και από τους Ευρωπαίους εταίρους, διότι δεν θα μπορεί αυτό πλέον να εξηγηθεί στους φορολογούμενους.

Προειδοποιεί ακόμη πως τότε οι τράπεζες θα μείνουν κλειστές, οι άνθρωποι δεν θα μπορούν να κάνουν αναλήψεις χρημάτων και οι εγγυήσεις καταθέσεων ύψους 75 δισεκατομμυρίων ευρώ θα έμπαιναν σε ισχύ, κάτι που η Κύπρος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της, το κράτος θα χρεοκοπούσε και τα σενάρια για την Κύπρο θα ήταν πολύ χειρότερα από αυτά που ζητούνται τώρα.

Σύμφωνα με την Μαρία Φέκτερ, δύο είναι τα προβλήματα της Κύπρου, πρώτον πρέπει να αποφευχθεί η χρεοκοπία και δεύτερον πρέπει να εξυγιανθεί ο αδύναμος χρηματοπιστωτικός τομέας, τη στιγμή που “οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Κύπρου είναι ήδη de facto χρεοκοπημένες, ενώ το Eurogroup πρότεινε στην Κύπρο να ψηφίσει ένα πακέτο που θα εξυγιάνει το κράτος και θα θέσει υπό έλεγχο το τεράστιο χρέος”.

“Το να ζητά κάποιος κι άλλα χρήματα, προκειμένου να συσσωρεύσει νέα χρέη, δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό”, αναφέρει, προσθέτοντας ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είχαν προτείνει επίσης απομείωση της ονομαστικής αξίας του κυπριακού χρέους κατά 38%, πρόταση την οποία υποστήριξε η Γερμανία, το ΔΝΤ και η Αυστρία, ωστόσο η Γαλλία και η Κύπρος τάχθηκαν υπέρ της φορολόγησης των καταθέσεων.

Κανείς δεν τους το επέβαλε, λέει, συμπληρώνοντας πως το να απορρίψεις κατόπιν το πακέτο που ο ίδιος διαπραγματεύτηκες, είναι παράδοξο και τώρα οι εταίροι περιμένουν μια νέα πρόταση.

Ως προς το ρόλο της Ρωσίας επισημαίνει ότι η Ευρωζώνη είναι υπέρ της επιμήκυνσης του ρωσικού δανείου, όμως ένα νέο δάνειο από τη Ρωσία, με το οποίο η Κύπρος θα αυξήσει κι άλλο το χρέος της, θα οδηγούσε σε άμεση αναστολή των δανείων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η Κύπρος έχει εγγυημένες καταθέσεις 75 δισεκατομμυρίων ευρώ με ένα ΑΕΠ που ανέρχεται στα 18 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ μόνο τα 31 δισεκατομμύρια είναι κυπριακά χρήματα. “Θέλουμε να βοηθήσουμε, αλλά πρέπει να εξηγήσω στους Αυστριακούς φορολογουμένους, γιατί αναλαμβάνουμε εμείς εγγυήσεις για χρήματα των Ρώσων ή των Βρετανών”, αναφέρει χαρακτηριστικά η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών.

Ήδη με προχθεσινές δηλώσεις της στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, η Μαρία Φέκτερ φάνηκε πως την τακτική της καταστροφολογίας, που άσκησε επανειλημμένα στην περίπτωση της Ελλάδας, ακολουθεί τώρα και στην περίπτωση της Κύπρου, προειδοποιώντας για την απειλή “τρομακτικών σεναρίων”, σε περίπτωση που δεν ληφθεί άμεσα απόφαση από την Κύπρο στο ζήτημα των καταθέσεων.

Αν υπάρξει επιπλέον καθυστέρηση στην σχετική απόφαση της κυπριακής Βουλής τότε τα σενάρια θα είναι πολύ πιο τρομακτικά από ό,τι η εφάπαξ εισφορά των καταθετών, διότι θα υπάρξει τελικά το “κούρεμα” για τους πιστωτές, η μια χρεοκοπία τραπεζών ή μια κρατική χρεοκοπία, πρόσθεσε η Μαρία Φέκτερ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η Φέκτερ άρχισε την καταστροφολογία και για την Κύπρο

Διαχειρίσιμες θα ήταν οι συνέπειες από την κυπριακή χρεοκοπία, λέει ο πρόεδρος Γερμανικής Ένωσης Αποταμιευτηρίου

Αυστρία: Δεν αποκλείεται η έξοδος της Κύπρου από το ευρώ

Ζούμε δραματικές στιγμές – Αδιάλλακτη όσο ποτέ η Τρόικα – Πλησιάζει η χρεοκοπία;
   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Μπουρτζιού: Φυσική εξέλιξη η τουρκική γεώτρηση
  2. Η φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ σε δράση στην κυπριακή ΑΟΖ [pics]
  3. Απερχόμενος Ντάϊσελμπλουμ: (Ξανα)δίνει Αναστασιάδη για το 1ο bail in με την πρόταση κουρέματος και σε μικροκαταθέτες
  4. «Μπουκώνουν» την κυβέρνηση Τσίπρα με ακόμα 50 προαπαιτούμενα πριν την εκταμίευση της επόμενης δόσης
  5. Απερχόμενος Ντάϊσελμπλουμ: (Ξανα)δίνει Αναστασιάδη για το 1ο bail in με την πρόταση κουρέματος και σε μικροκαταθέτες
  6. Πειρατικά κανάλια: 400 καταθέσεις (και) από πελάτες