What's hot? ΕΡΝΤΟΓΑΝ· ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ· ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ· ΚΟΜΑΝΤΟΣ·

INFO

21.03.2013 | 15:25
Τελευταία ενημέρωση: 22.03.2013 | 07:14

Reuters: Επικίνδυνο το γεωπολιτικό παιχνίδι που παίζει η Λευκωσία λόγω της κρίσης

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Σύμφωνα με ανάλυση του Reuters η Λευκωσία στην απόπειρά της να διασώσει την οικονομία της έχει αποδυθεί σε ένα ριψοκίνδυνο γεωπολιτικό και οικονομικό παιχνίδι προσπαθώντας να εμπλέξει την Ρωσία σε μια διενέξη με την Ε.Ε. με αφορμή την Κύπρο. Σε αυτό το υψηλής επικινδυνότητας διπλωματικό παρασκήνιο ενδέχεται όλοι οι παίκτες να βγουν χαμένοι με ένα σενάριο "loose-loose game", όπως γράφει ο αρθρογράφος-αναλυτής Πέτερ Απς.  

Με έναν υπερδιογκωμένο χρηματοπιστωτικό τομέα 7 με 8 φορές μεγαλύτερο από το ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν) και τις τράπεζες της να παραπαίουν από την έκθεσή τους στα τοξικά ομόλογα του ελληνικού χρέους, η Κυπριακή Δημοκρατία επείγεται να βρεθεί μια άμεση λύση στο ζήτημα της διάσωσης της οικονομίας της.

Οι πολιτικοί ιθύνοντες της Μεγαλονήσου ελπίζουν πως θα μπορέσουν να κεφαλαιοποιήσουν ως διαπραγματευτικό χαρτί τις προς το παρόν ανεκμετάλλευτες πηγές φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, προκειμένου η Ε.Ε. να ελαστικοποιήσει την στάση της έναντι της κυπριακής κρίσης, καθώς στο μέλλον η Κύπρος θα είναι μια εκ των βασικών στυλοβατών της ενεργειακής αυτονομίας της Ευρώπης.

Όπως όμως καταδεικνύει η ανάλυση του Reuters αυτό το εισόδημα από τους υδρογονάνθρακες φαντάζει μακρινό, αφού τα πρώτα οικονομικά οφέλη από τις εξορύξεις θα θα κεφαλαιοποιηθούν με την παρέλευση τουλάχιστον 7 ετών, και διαφαίνεται ο κίνδυνος η Κύπρος να είχε υπερεκτιμήσει τις δυνατότητες των διπλωματικών της χειρισμών, με το να διατηρεί την πεποίθηση ότι μέχρι την δεκαετία του 2020 η νησιωτική δημοκρατία θα μπορούσε να καταστεί το Κατάρ της Ανατολικής Μεσογείου.

Στις επόμενες ημέρες η Λευκωσία καλείται να αποφασίσει μεταξύ μιας αμιγώς ευρωπαϊκής διάσωσης, με ό, τι αυτό συνεπάγεται στα ζητήματα που ανακύπτουν από το κούρεμα καταθέσεων, το οποίο θα τιμωρεί και δεν θα κάνει διακρίσεις ανάμεσα σε μικροεπενδυτές - μικροκαταθέτες, και στους αρκούντως πλουσιότερους μεγαλοκαταθέτες - μεγαλοεπενδυτές ρωσικής καταγωγής και σε ένα πακέτο διάσωσης ρωσικής έμπνευσης, το οποίο σημειωτέον δεν έχει δημοσίως προταθεί, αλλά ενδέχεται να προσβάλλει την ίδια την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους. Τελευταίες πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως η Ρωσική πλευρά δήλωσε πως δεν ενδιαφέρεται να προβεί σε εξαγορά κυπριακών τραπεζών.

Η Κύπρος βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος, στην άχαρη θέση να επιλέξει ουσιαστικά αν συστημικά θα συνεχίσει να ανήκει στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, τραυματίζοντας ανεπανόρθωτα την ειδική σχέση της με την Ρωσία, ή αν θα προτιμήσει τις μαξιμαλιστικές αξιώσεις της Ρωσίας που συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων την διάθεση ρωσικής ναυτικής εγκατάστασης-βάσης και απόδοση έναντι χαμηλού όμως πλέον αντιτίμου του σταθμού υγροποίησης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Σε αυτό το σημείο όμως πρέπει να υπερτονιστεί η πολιτική και διπλωματική πολυπλοκότητα που υφίσταται στην Κύπρο.
Τα προβλήματα σίγουρα δεν είναι μόνο οικονομικά, το νησί παραμένει διαιρεμένο, με 40.000 τουρκικών στρατευμάτων κατοχής, ενώ το 8% του εδάφους της Κύπρου αποτελεί βρετανικό έδαφος. Παράλληλα, η Ρωσία τα τελευταία χρόνια αναβαθμίζει καθημερινά την πολιτική, οικονομική και στρατιωτική εμπλοκή της στις υποθέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο Τζεϊμς Κερ Λιντσεϊ, καθηγητή του πανεπιστημίου LSE, η υπόθεση της Κύπρου πλέον ξεπερνά κατά πολύ ακόμα και την ίδια την ευαίσθητη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, ενσπείροντας τον πανικό σε χώρες με παρόμοια προβλήματα στο τραπεζικό τους τομέα, όπως η Ισπανία. Άλλωστε, οι εικόνες κλειστών τραπεζών και οι ουρές που σχηματίζονται έξω από αυτές για λίγο ρευστό από τα ΑΤΜ, από μόνες τους είναι αρκετές ώστε να προκαλούν αποσταθεροποιητικές τάσεις στο ευρώ.

Ο κίνδυνος στρατιωτικο-πολιτικής έντασης επίσης ελλοχεύει, αφού η Τ/Κυπριακή πλευρά από κοινού με την Τουρκία έχουν δηλώσει την αντίθεσή τους στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της κυπριακής ΑΟΖ. Στο ίδιο παιχνίδι συμμετέχει και το Ισραήλ, το οποίο επί του παρόντος τάσσεται στο πλευρό της Κύπρου.

Σε κάθε περίπτωση η Ουάσινγκτον προσφάτως εξέφρασε τις ανησυχίες ως προς το ενδεχόμενο έντασης και αναμέτρησης στο νησί μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων κάτι που δεν θα αφήσει αμέτουχους Τουρκία, Ελλάδα και Ισραήλ.

Ο Διευθυντής στρατηγικών σπουδών στο Κέντρο Ναυτικών Αναλύσεων Έρικ Τόμσον, ίδρυμα που χρηματοδοτείται απευθείας από τις Αμερικανική κυβέρνηση και δρα ως συμβουλευτικός οργανισμός για τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ  αναφέρει μεταξύ άλλων πως η Κύπρος θα μπορούσε να καταστεί ο καταλύτης των επόμενων γεωπολιτικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή, προσθέτοντας "όπου η οικονομική κρίση συναντά τα ενεργειακά ζητήματα τα προβλήματα μπορεί και να επιλυθούν με στρατιωτικά μέσα".

Τα 200 δις κυβικών μέτρων φυσικού αερίου που μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί, αξίας 80 δις δολαρίων στο ενεργειακό οικόπεδο Αφροδίτη στην κυπριακή ΑΟΖ, επαρκούν για να καλύψουν περίπου το 40% των ετήσιων αναγκών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας σε φυσικό αέριο.

Η Κύπρος ελπίζει να αρχίσει τις εξαγωγές αερίου το 2018, αλλά αναλυτές επισημαίνουν πως αυτό είναι μια υπεραισιόδοξη πρόβλεψη.

Επιπλέον η κύπρος προσδοκούσε σε στενότερους οικονομικο-πολιτικούς δεσμούς με την Ευρώπη, εκμεταλλευόμενη την ανάγκη της ΕΕ για απεξάρτηση από τις απρόβλεπτες (πολιτικά και οικονομικά) ρωσικές πηγές ενέργειας.

Μάλιστα προς αυτή την κατεύθυνση ενίσχυσης των σχέσεων με την ΕΕ προσδοκούσε να κινηθεί και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Αναστασιάδης, πριν φυσικά το Eurogroup του μοιραίου Ολλανδού Ντίσελμπλουμ αποφασίσει πραξικοπηματικά και εκβιαστικά το κούρεμα των καταθέσεων.

Μέχρι και το τελευταίο Eurogroup οι Κύπριοι πολίτες ήταν έτοιμη να αγκαλιάσουν ακόμη περισσότερο την ΕΕ, αλλά πλέον το κλίμα στην κυπριακή κοινωνία μόνο ως εχθρικό προς την ΕΕ θα μπορούσε να εκλήφθεί, κατηγορώντας κυρίως την Γερμανία  και τους δορυφόρους της ως όυτε λίγο, ούτε πολύ ως άρπαγες ξένων περιουσιών, αφού ακόμα και οι μικροκαταθέτες θα έπρεπε να υποστούν κούρεμα της τάξης του 6,75%!

Από την άλλη πλευρά ο ευρωπαϊκός βορράς, δηλαδή η Γερμανία και οι χώρες δορυφόροι της γίνονται έξαλλοι στο ενδεχόμενο να πρέπει να επαναχρηματοδοτήσουν ακόμα μια κατεστραμμένη οικονομία του ευρωπαϊκού νότου.

Απ' την άλλη πλευρά η Γερμανία θα επιθυμούσε με κάποιο τρόπο να εξευρεθεί μια λύση στην Κύπρο υπό τον φόβο της πλήρους επικράτησης των Ρώσων στο νησί, ανησυχίες που φυσικά εξίσου συμμερίζονται στον ίδιο βαθμό Βρετανία και ΗΠΑ.

Φόβοι υπάρχουν στους δυτικούς αναλυτές πως ενδεχομένως η Ρωσία σε περίπτωση αδιεξόδου με την ΕΕ να κεφαλαιοποιήσει τους ισχυρούς δεσμούς πολιτικοθρησκευτικούς και οικονομικούς με την Λευκωσία, με βαρύτατα όμως ανταλλάγματα ως προς την ανεξάρτητη υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Κύπρος κατ' επανάληψιν στο παρελθόν επί Ψυχρού Πολέμου να υπαχθεί σε καθεστώς δορυφοροποίησης από την Σοβιετική Ένωση.

Προς το παρόν όμως η Ρωσία δείχνει αδιάφορη στάση, ψέγοντας μεν την στάση των ευρωπαίων έναντι της Κύπρου, αλλά αρνούμενη να διαταράξει τις σχέσεις της με την ΕΕ για χάρη της Κύπρου. Αναλυτές αναφέρουν πως αυτή είναι μια παρελκυστική πολιτική προκειμένου η Ρωσία να αντλήσει των μάξιμουμ των κερδών από ένα τέτοιο γεωπολιτικό παιχνίδι, σε ένα επόμενο στάδιο της κρίσης, έτσι άλλωστε εξηγούνται και οι διαφορετικές γραμμές ανακοινώσεων που ακούγονται από το δίδυμο του προέδρου Πούτιν και του πρωθυπουργού Μεντβέντεφ.

Η Ρωσία γνωρίζει σε κάθε περίπτωση πως θα ήταν σχετικά εύκολο η ΕΕ να απορροφήσει το κόστος απώλειας της Κύπρου από το Ευρώ και ενδεχομένως την ίδια την ΕΕ, καθώς η Μεγαλόνησος αντιπροσωπεύει μετά βίας το 0,2% της Ευρωπαϊκής οικονομίας.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ένα βρετανικών συμφερόντων χρηματιστηριακό γραφείο του Λονδίνου παρομοίασε την κρίση στην Κύπρο με την δολοφονία το 1914 στο Σαράγεβο του Αρχιδούκα και διαδόχου του Αυστρουγγρικού θρόνου Φραγκίσκου Φερδινάνδου, που στάθηκε αφορμή να ξεσπάσει ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος.

Τελικά, η Κύπρος ενδέχεται να αποτελεί σοβαρό συστημικό κίνδυνο, όπως πεπειραμένοι αξιωματούχοι καταδεικνύουν μέρες τώρα, αλλά οι άπειροι και νεόκοποι γραφειοκράτες τύπου Ντίσελμπλουμ έιτε δεν το αντιλαμβάνονται, είτε απλά αρνούνται να το κατανοήσουν...

Πηγή: Reuters

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Der Handelsblatt: «Η Γερμανία θα τηρήσει σκληρή στάση αν δεν συνεισφέρει η Κύπρος»

Σαρρής: Συνεργασία Κύπρου – Ρωσίας για αέριο και τραπεζικό τομέα

Ιρλανδή Υπουργός ξεκαθαρίζει: «Λάθος η απόφαση για την Κύπρο»

Μπαρόζο: Έχω επίγνωση των συμφερόντων της Ρωσίας

   Διαδώστε αυτό το άρθρο