What's hot? ΑΝΔΡΕΑΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ· ΔΗΚΟ· ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΝΕΟΦΥΤΟΥ· ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΦΟΥ·

INFO

21.03.2013 | 18:28
Τελευταία ενημέρωση: 21.03.2013 | 20:45

Ανέλαβε την ευθύνη ο Πρόεδρος του Eurogroup για την απόρριψη του σχεδίου διάσωσης της Κύπρου

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Η πρώτη ακρόαση του νέου Προέδρου του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπήρξε  καταπέλτης, αφού οι Ευρωβουλευτές άσκησαν έντονη κριτική, στον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκαν τα γεγονότα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για την Κύπρο, αλλά και όσον αφορά στην παράλογη φορολόγηση των μικροκαταθετών...  

 Παρόλο που ανέλαβε την ευθύνη για την απόρριψη του σχεδίου διάσωσης της Κύπρου, προσθέτοντας ότι επρόκειτο για «κοινή απόφαση» στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής την Πέμπτη, τόνισε ότι αμφέβαλλε για την πραγματική ύπαρξη πιθανού «Σχεδίου Β`».

Πολλοί Ευρωβουλευτές δήλωσαν ότι η κυπριακή απόφαση απόρριψης του σχεδίου επηρέασε σοβαρά την εμπιστοσύνη των πολιτών για το μοναδικό βέβαιο στοιχείο σε ολόκληρη την τραπεζική κρίση. "Η εγγύηση των 100.000 ευρώ ήταν η μοναδική πηγή ελπίδας για τους πολίτες σ` αυτή την κρίση. Αυτή η εμπιστοσύνη έχει πληγεί", δήλωσε η Elisa Ferreira (Σοσιαλδημοκράτες, Πορτογαλία). Ο Dirk-Jan Eppink (Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές, Βέλγιο) ρώτησε ποιος ακριβώς ζήτησε τη συμβολή των μικροκαταθετών.

Ο κ. Dijsselbloem επανέλαβε ότι το σχέδιο δεν υπέσκαπτε νομικά το σύστημα εγγύησης των καταθέσεων, διότι επρόκειτο για φόρο. Παρ` όλα αυτά, παραδέχθηκε ότι "θα έπρεπε να είχαμε αφιερώσει περισσότερο χρόνο στο σχεδιασμό το πρωινό του Σαββάτου ώστε να τοδιαχειριστούμε καλύτερα". Οι Ευρωβουλευτές επέμειναν ότι η αντίληψη τώρα βρισκόταν "εκεί έξω", το σύστημα εγγύησης έχει τεθεί σε κίνδυνο και η νομικίστικη επιχειρηματολογία θα βοηθούσε ελάχιστα.

"Αναλαμβάνω ευθύνη για την εισφορά, αλλά εν τέλει ήταν και κοινή απόφαση", απάντησε ο κ. Dijsselbloem. "Αυτή η εισφορά είχε νόημα, διότι άλλες εναλλακτικές θα καταστούσαν το κυπριακό χρέος μη βιώσιμο", πρόσθεσε. Ο Bas Eikhout (Πράσινοι, Ολλανδία) δήλωσε ότι ακόμη κι αν έπρεπε να επιτευχθεί συμβιβασμός, θα ήταν ευθύνη του κ. Dijsselbloem να αποτρέψει την επιβολή εισφοράς στις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ.

Ο κ. Dijsselbloem εξήγησε επίσης εκτενώς ότι η εισφορά που προτάθηκε επί των κυπριακών καταθέσεων δε θα αποτελούσε προηγούμενο. "Το πρόβλημα στην Κύπρο είναι πολύ, πολύ συγκεκριμένο".

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπλακ - άουτ στο τηλεφωνικό κέντρο του Αρχηγείου Αστυνομίας

Βρετανοί αναλυτές: Η Ρωσία δεν βιάζεται, εκμεταλλεύεται τη θέση της

ΥΠΟΙΚ «Συζητούνται και ρωσικές επενδύσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης»

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Αυτές είναι οι 5 συμφωνίες που θα υπογραφούν κατά την επίσκεψη ΠτΔ στη Ρωσία
  2. Συνάντηση Αναστασιάδη - Πούτιν στη Μόσχα την ερχόμενη εβδομάδα
  3. «Πάγος» στο ενταξιακό πακέτο της Τουρκίας - Η παρέμβαση Αναστασιάδη στα Συμπεράσματα
  4. Στέλιος Χατζηιωάννου: Έτσι γλίτωσα το «κούρεμα»
  5. Πούτιν: Θα τον σέβεστε τον Τραμπ!
  6. Μελάνια Τραμπ: Προσέλαβε σωσία για να την αντικαθιστά; Χαμός στο twitter!