What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ· ΧΙΟΝΙΑ· ΛΟΥΪΣ ΚΑΡΛΟΣ· CYTA HELLAS·

INFO

22.03.2013 | 08:59
Τελευταία ενημέρωση: 23.03.2013 | 08:39

"Στέγνωσε" η αγορά και το εμπόριο - Χωρίς γάλα, ψωμί και κρέας (video)

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Εκτός ελέγχου η κατάσταση σε υπεραγορές,φρουταρίες, επιχειρήσεις. Οι οικογένειες δυσκολεύονται να αγοράσουν ακόμα και τα στοιχειώδη για τις καθημερινές τους ανάγκες, όπως ψωμί και γάλα, ενώ πρόβλημα υπάρχει και στην εξασφάλιση καυσίμων ακόμα και για να μεταβούν στην εργασία τους.

Η οικονομική ζημιά των τελευταίων ημερών στις επιχειρήσεις ανέρχεται σε εκατομμύρια ευρώ. Το ρευστό που έχουν στα χέρια τους οι καταναλωτές «στραγγίζει», καθώς προμηθεύονται με το σταγονόμετρο χρήματα από τα ΑΤΜ.  Το κλίμα αβεβαιότητας κάνει τους πολλούς καταναλωτές να μην προχωρούν σε αγορές μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

Επιδεινώνεται η κατάσταση στην μουδιασμένη αγορά της Κύπρου, με τις τράπεζες να είναι κλειστές για έβδομη ημέρα.

Χωρίς τα αναγκαία αγαθά, ψωμί, γάλα, κρέας και φρούτα κινδυνεύουν να μείνουν τα σούπερμαρκετ και τα αρτοποιεία, αφού οι προμηθευτές αρνούνται να πουλήσουν τα προϊόντα τους χωρίς να πληρωθούν σε μετρητά. Οι προμηθευτές των βασικών ειδών ανάγκης, άρχισαν να πιέζουν ασφυκτικά τις υπεραγορές για πληρωμές μόνο τοις μετρητοίς.

Στις μικρές συνοικιακές υπεραγορές, τα άδεια ράφια δείχνουν πλήρως το μέγεθος του προβλήματος, αφού οι ιδιοκτήτες και οι υπεύθυνοι, τα έχουν με τους προμηθευτές τους, οι οποίοι ζητούν μόνο μετρητά. Έτσι και αυτοί με τη σειρά τους, δεν δέχονται κάρτες οι επιταγές, ούτως ώστε να έχουν μετρητά και να πληρώνουν τους προμηθευτές τους, οι οποίοι ακινητοποιούν τα φορτηγά και το εμπόρευμα στις αποθήκες.Τεράστιο πρόβλημα φαίνεται να αντιμετωπίζουν και οι πρατηριούχοι, καθώς οι καταναλωτές μη έχοντας ρευστό εξοικονομούν στις κινήσεις τους, με τον τζίρο στα πρατήρια να έχει μειωθεί δραματικά και να μειώνεται ακόμα περισσότερο όσο περνούν οι ώρες με δεδομένο ότι οι τράπεζες θα ανοίξουν εκ νέου την ερχόμενη Τρίτη.

Δύσκολες μέρες για τον κλάδο ένδυσης και υπόδησης οι εμπορικοί δρόμοι είναι "νεκροί". Πληροφορίες αναφέρουν ότι πως κάποια κατστήματα και επιχειρήσεις σκέφτονται το ενδεχόμενο να κλείσουν για ορισμένες μέρες ή να εργαστούν με καθεστώς ασφάλειας. 

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα γνωστής εταιρίας καλλυντικών, η οποία ενώ περίμενε την Τρίτη παραλαβή εμπορεύματος, εντούτοις τίποτα δεν παράλαβε ακόμη, αφού το έμβασμα δεν έγινε ποτέ, και πλέον το μαγαζί της είναι άδειο.

Στα κρεοπωλεία, το πρόβλημα δεν μπορεί να εξακριβωθεί, αφού όπως μας έχουν ενημερώσει, η δουλειά τις πρώτες ημέρες των νηστειών είναι πεσμένη. Τουλάχιστον στις περιπτώσεις τους, τα σφάγια δεν μπορούν να μείνουν στα ψυγεία των σφαγείων, και τα προωθούν στις κρεαταγορές.

Η οικοδομική βιομηχανία έχει παγώσει εντελώς. Ακόμη και για ένα σάκο τσιμέντο, οι προμηθευτές θέλουν μετρητά, εκμηδενίζοντας τις μέχρι τώρα σχέσεις εμπιστοσύνης, που είχαν με τους πελάτες τους, οδηγώντας την οικοδομική βιομηχανία σε παράλυση.

Οι πιο αξιόπιστοι στον επαγγελματικό τομέα χαρακτηρίζονται τα νοσοκομεία, τα πλείστα εκ των οποίων δεν έχουν σταματήσει τη παροχή υπηρεσιών στους ασθενής τους. Συγκεκριμένο ιδιωτικό νοσοκομείο, μας ενημέρωσε πως δεν έχει ακυρωθεί καμία από τις επεμβάσεις που ήταν προγραμματισμένες, παίρνοντας το ρίσκο πάνω τους για το αν θα πληρωθούν οι όχι, αφού όπως είναι λογικό, οι πολλές χιλιάδες ευρώ που χρειάζονται για μία εγχείρηση καρδιάς π.χ, δεν μπορεί να πληρωθεί σε μετρητά.

Όπως τόνισαν στην ιστοσελίδα μας οικονομικός και διοικητικός διευθυντής του συγκεκριμένου ιδρύματος, «υπάρχει πρόβλημα με τα φάρμακα όμως, αφού οι προμηθευτές μας θέλουν μετρητά, και εμείς δεν έχουμε και αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε με τα αποθέματα μας. Εμείς κάνουμε το καλύτερο δυνατό να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο που έχει ανάγκη, αφού είναι και η φύση της δουλειάς μας τέτοια, αλλά δεν μπορούμε να αντέξουμε για πολύ ακόμη, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση».Ένα πρόσθετο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί είναι πως οι  γονείς δεν μπορούν να στείλουν χρήματα με τραπεζικά εμβάσματα στα παιδιά τους που σπουδάζουν στο εξωτερικό. Στρέφονται σε ιδιωτικές εταιρείες που διακινούν χρήματα διεθνώς, με αποτέλεσμα να πληρώνουν υψηλές προμήθειες.
Κοσμοσυρροή για λίγα τρόφιμα στο Κοινωνικό Παντοπωλείο Λάρνακας

Πλήθος κόσμου, δικαιούχοι και μη, έχει μαζευτεί από τις 7 το πρωί έξω από το Κοινωνικό Παντοπωλείο Λάρνακας για να πάρει τρόφιμα προκειμένου να θρέψει την οικογένεια του, αφού λόγω της οικονομικής κατάστασης στην Κύπρο και της εκτεταμένης κλεισίματος των Τραπεζών, αρκετά άτομα δεν μπορούν να αποσύρουν χρήματα.

Υπολογίζεται ότι μέχρι το απόγευμα θα προσφερθεί βοήθεια σε τρόφιμα σε περίπου 1.200 οικογένειες, δικαιούχους και μη ενώ αρκετές εταιρείες και ιδρύματα έχουν επικοινωνήσει με το Δημαρχείο προκειμένου να προσφέρουν τρόφιμα για να δοθούν στον κόσμο που τα έχει ανάγκη.

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Λουρουτζιάτης συνέστησε «ψυχραιμία στον κόσμο» και πρόσθεσε πως «θέλω να διαβεβαιώσω τους συμπολίτες μας ότι ο Δήμος Λάρνακας θα σταθεί αλληλέγγυος. Το πρόβλημα του ενός είναι πρόβλημα όλων μας. Όπως κάθε βδομάδα έτσι και σήμερα τα τρόφιμα που δίνονται είναι μια δόση αγάπης και αλληλεγγύης προς τους συμπολίτες και θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε την απαραίτητη βοήθεια που χρειάζεται».

Πρόσθεσε πως «αρκετά ιδρύματα έχουν ευαισθητοποιηθεί και έχουν επικοινωνήσει με το Δήμο Λάρνακας για να δώσουν αρκετά μεγάλες ποσότητες τροφίμων. Στηριζόμαστε πάνω στις προσφορές των συμπολιτών μας αλλά και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο είναι ενωμένο για να πράξει ότι είναι δυνατόν για να στηρίξουμε τους πολίτες που έχουν ανάγκη».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Λουρουτζιάτης είπε «σήμερα το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Λάρνακας δεν ξεχωρίζει δικαιούχους και μη δικαιούχους. Σήμερα δίνουμε τρόφιμα σε όποιο μας το ζητήσει. Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη περίοδο, χρειάζεται ψυχραιμία και εμείς θα συνεχίσουμε εντατικά τις προσπάθειες μας διότι η κοινωνική αλληλεγγύη για μας είναι ένα μεγάλο θέμα».

Εξάλλου ο Πάτερ Κωνσταντίνος, υπεύθυνος του συσσιτίου της Ιεράς Μητρόπολης Κιτίου δήλωσε  ότι «από την αρχή της οικονομικής κρίσης όλες οι ενορίες και οι εκκλησίες της Μητρόπολης άρχισαν να δίνουν βοήθεια. Παράλληλα στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Κοντού, προσφέρεται καθημερινά συσσίτιο σε 200 περίπου συνανθρώπους μας που δεν έχουν να φάνε».

Πρόσθεσε ότι «εδώ και λίγες μέρες αποτίνονται κοντά μας περισσότεροι άνθρωποι ζητώντας βοήθεια με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουμε και εμείς πρόβλημα αφού τόσο τα μηχανήματα μας όσο και οι χώροι μας δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν πάνω από 250 – 200 άτομα καθημερινά».

Σε σχετική ερώτηση ο Πάτερ Κωνσταντίνος είπε πως επειδή εδώ και μια εβδομάδα οι τράπεζες και τα Συνεργατικά Ιδρύματα είναι κλειστά «περισσότερος κόσμος αποτείνεται στους Ιερείς των εκκλησιών και στις ενορίες για βοήθεια. Ταυτόχρονα περισσότεροι άνθρωποι προσέρχονται καθημερινά για να πάρουν συσσίτιο από την Ιερά Μητρόπολη Κιτίου. Εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε αλλά και η δική μας προσφορά βασίζεται στην προσφορά άλλων ανθρώπων».


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Καταστήματα δεν δέχονται κάρτες – Έκπτωση σε όσους έχουν μετρητά! Video

Γονάτισε η αγορά - Νοικοκυριά σε δύσκολη θέση

Πάγωσε η αγορά - Επιχειρήσεις στέλνουν με άδεια το προσωπικό   Διαδώστε αυτό το άρθρο