What's hot? ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ· ΦΑΙΔΩΝΟΣ· ΕΥΔΟΚΙΑ ΛΟΪΖΟΥ· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

22.03.2013 | 14:21
Τελευταία ενημέρωση: 22.03.2013 | 14:33

Συγκινεί η παροικία – Ανέλαβε δράση για στήριξη της Κύπρου

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Στελέχη της πολυπληθούς κυπριακής παροικίας της Βρετανίας, κυρίως του Λονδίνου, κινούνται προς την κατεύθυνση συντονισμένης προσπάθειας για να εξασφαλίσουν στήριξη για το Επενδυτικό Ταμείο Αλληλεγγύης ή όποιο άλλο ανάλογο σχήμα προκύψει στην Κύπρο.

Παράγοντες της παροικίας θεωρούν ότι με την ορθή στρατηγική μια τέτοια προσπάθεια θα μπορούσε να απευθυνθεί και στην ευρύτερη επιχειρηματική και επενδυτική κοινότητα της Βρετανίας.

Το βράδυ της Πέμπτης η ηγεσία της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας συσκέφθηκε και συμφώνησε να συγκαλέσει έκτακτη ολομέλεια την ερχόμενη Πέμπτη για να συζητηθούν τρόποι στήριξης της Κύπρου από την κοινότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η σύσκεψη θα είναι ανοιχτή σε όλη την παροικία, με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Πήτερ Δρουσιώτη να καλεί σε συμμετοχή κυπριακής καταγωγής επιχειρηματίες, επαγγελματίες, ακαδημαϊκούς, τραπεζίτες και άλλες προσωπικότητες της παροικίας με επιρροή.

Στο επίκεντρο θα βρίσκονται ακριβώς οι τρόποι στήριξης του Ταμείου, με το σκεπτικό να είναι ότι η οργανωμένη ομογένεια μπορεί να ενθαρρύνει οικονομικές εισφορές και επενδύσεις προς την Κύπρο, αν και για την ώρα δεν υπάρχει σχέδιο δημιουργίας κάποιου συστήματος συλλογής εισφορών. Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης και πιο μακροπρόθεσμης προσπάθειας να ενθαρρυνθούν νέες επενδύσεις στο νησί από Κύπριους και μη-Κύπριους της Βρετανίας.

Η συντονισμένη προσπάθεια αποσκοπεί επίσης στη συμβολή με τρόπο ουσιαστικό στην οικονομική διπλωματία της Κύπρου. Η δραστηριοποίηση σε αυτό τον τομέα έχει επισημανθεί από τον κ. Δρουσιώτη ως απαραίτητο συστατικό σε κάθε μελλοντική στρατηγική που θα στοχεύει στη σταθεροποίηση και την αναγέννηση της κυπριακής οικονομίας.

Εξάλλου, η Ντέιλι Τέλεγκραφ μεταφέρει την ανησυχία καταθετών της Λαϊκής στη Βρετανία, που φοβούνται ότι μπορεί να χάσουν μεγάλο ποσοστό από τα χρήματά τους εφόσον προχωρήσει το σχέδιο για την αναδιάρθρωση της τράπεζας (με το διαχωρισμό στις καταθέσεις στη βάση του ορίου των 100.000 ευρώ). Η Λαϊκή στη Βρετανία λειτουργεί ως υποκατάστημα της κυπριακής τράπεζας και όχι ως θυγατρική (όπως ισχύει για την Τράπεζα Κύπρου), με αποτέλεσμα οι καταθέσεις να μην υπάγονται στο πρόγραμμα εγγύησης της βρετανικής Αρχής Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αδειάζει η Ρωσία την Κύπρο: Ρώσος τραπεζίτης δηλώνει πως δεν θα υπάρξει happy end στην Κύπρο!
   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. CNNTurk: Το σχέδιο Ελλάδας-Κύπρου να μοιράσουν την ΑΟΖ στα ανοιχτά της Αττάλειας
  2. «Μαύρο» εκ Βουλγαρίας σε κυπριακούς δέκτες - Η απάντηση της εταιρείας
  3. Κύπρος: 30 νέα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ετησίως
  4. Η παροικία αντεπιτίθεται...Απάντηση Π. Χαραλάμπους στο άρθρο Στρο υπέρ διχοτόμησης
  5. ΠτΔ σε βρετανική παροικία: Μεταφέρω στον Γ.Γ. τη δέσμευση και βούλησή μου για συνέχιση των συνομιλιών
  6. Νίκος Χριστοδουλίδης: «Πιο σημαντικός» ο ρόλος της κυπριακής παροικίας μετά το Brexit