What's hot? ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ· ΤΕΠΑΚ· ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ· VOICE·

INFO

22.03.2013 | 17:12
Τελευταία ενημέρωση: 22.03.2013 | 18:05

Θα ζούμε με νερό και παξιμάδι; Διαβάστε πως θα ακρωτηριάσουν αγορά και μισθωτούς τα υπό συζήτηση νομοσχέδια

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

-Παραλύουν το τραπεζικό σύστημα μισθωτούς και αγορά με τα 9 προτεινόμενα νομοσχέδια.
-Μεγάλο αγκάθι θεωρείται το νομοσχέδιο που προνοεί επιβολή περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές
-Υποχρεωτικός επαναπρογραμματισμός της λήξης των καταθέσεων προθεσμίας.
-Οι υπόλοιπες διατάξεις της νομοθεσίας, μιλούν από μόνες τους και υποδεικνύουν ότι με την εφαρμογή τέτοιων μέτρων,
πυροβολούμε στο πόδι την αγορά.

Το newsit.com.cy, σας παρουσιάζει μία απλουστευμένη ανάλυση των επίμαχων προνοιών που, στα προτεινόμενα νομοσχέδια, που σε μία πρώτη ανάλυση φαίνεται ότι θα πλήξουν ανεπανόρθωτα την αγορά, εάν τεθούν σε Ισχύ.

Η καλή και η κακή Τράπεζα

Καταρχάς, είναι φανερό ότι το σχέδιο που ο ίδιος ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας έχει προτείνει, δηλαδή «Ο περί της Διαχείρισης Χρηματοοικονομικών Κρίσεων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2013 , δίνει υπέρμετρες εξουσίες στην Κεντρική, ενώ ο διαχωρισμός σε καλή και κακή τράπεζα, είναι εναντίων των καταθετών, αφού θα χάσουν οτιδήποτε καταθέσεις, διατηρούν πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ, τα οποία θα περάσουν στην κακή τράπεζα, που με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία δεν είναι εξασφαλισμένες.

Θα γίνει μία διαχειριστική εταιρεία, στην οποία θα μεταφέρονται οι καταθέσεις άνω των 100 χιλιάδων, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τα ακίνητα που θα πωληθούν.

Η διαχειριστική εταιρεία, θα αναλάβει την είσπραξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων, να ρευστοποιήσει τα ακίνητα και από τα ποσά που θα εισπράξει, θα δίνεται μία αναλογία στους καταθέτες.
Πέραν όμως του δανειζόμενου που δεν μπορεί να αποπληρώσει τις δόσεις του, θα γίνει εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων των εγγυητών, ώστε να καλυφθούν τα δάνεια και οι καταθέσεις που δεν μπορεί να αποπληρώσει η κακή τράπεζα.

Το ερώτημα είναι όμως, ποιος μπορεί σε αυτό το σημείο που μας έφεραν, να αγοράσει περιουσίες και ποια αγορά είναι έτοιμη να απορροφήσει τα ακίνητα αυτά.

Στο μεταξύ, εάν ένας μεγαλοκαταθέτης, διατηρεί ποσόν άνω των 500 χιλιάδων, οι 100 από αυτές θα παραμείνουν στην καλή τράπεζα και οι υπόλοιπες 400 στην κακή τράπεζα.

Σε κάποια χρονική στιγμή, η κακή τράπεζα, θα διαλυθεί, χωρίς να καθορίζεται, πότε θα γίνει αυτό ημερολογιακά
Στην καλή τράπεζα θα διατηρηθούν όλες οι καταθέσεις κάτω των 100 χιλιάδων, τα εξυπηρετούμενα δάνεια και τα ακίνητα που θα κρατήσει η τράπεζα.

Η Καλή τράπεζα ουσιαστικά, θα είναι μία τράπεζα, που δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει το κοινό, καθώς δεν θα δίνει δάνεια, ούτε λογαριασμούς θα ανοίγει και θα λειτουργεί με καταθέτες, που έχουν καταθέσεις κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ και με όσα δάνεια δεν υπάρχουν καθυστερήσεις στην αποπληρωμή τους.

Περιορισμός στις συναλλαγές

Μεγάλο αγκάθι θεωρείται το νομοσχέδιο που προνοεί επιβολή περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, και αυτό για να αποφευχθεί η μαζική εκροή χρημάτων, εάν ανοίξουν τελικά οι τράπεζες την Τρίτη.
Θα οριστεί περιορισμός στις αναλήψεις μετρητών, με την επιβολή πλαφόν, το οποίο όμως δεν καθορίζεται μέσα από το νομοσχέδιο.

Αυτό θα δημιουργήσει ιδιαίτερο πρόβλημα στο λιανεμπόριο, καθώς ένας εμπορευόμενος δεν θα μπορεί να προβεί σε αναλήψεις για να προχωρήσει στην αγορά εμπορευμάτων, ενώ θα αφήνεται στην «διακριτική ευχέρεια της τράπεζας», ο καθορισμός του ποσού ανάληψης.

Από την εφαρμογή της συγκεκριμένης πρόνοιας, προκύπτει η απορία, πως θα μπορεί μία εταιρείας να συναλλάσσεται και να προχωρεί σε πληρωμές του προσωπικού της, χωρίς ουσιαστικά να της επιτρέπεται παρατράβηγμα από το λογαριασμό της.

Το δεύτερο αφορά την απαγόρευση του πρόωρου τερματισμού καταθέσεων προθεσμίας, δηλαδή ένας πολίτης που διατηρεί ένα γραμμάτιο, και σε κάποια χρονική στιγμή θα επιλέξει, ζητήσει να πάρει τα χρήματα του από το γραμμάτιο, δεν θα είναι σε θέση να το κάνει.

Δηλαδή εάν για παράδειγμα, διατηρεί ένα γραμμάτιο αξίας 150 χιλιάδων ευρώ στην τράπεζα και επιθυμεί να προχωρήσει στην αγορά κατοικίας, δεν θα μπορεί να πάρει τα χρήματα του, άρα αυτό θα έχει άμεσες και αλυσιδωτές συνέπειες και στον τομέα της οικοδομικής βιομηχανίας.

Υποχρεωτικός επαναπρογραμματισμός της λήξης των καταθέσεων προθεσμίας.

Δηλαδή εάν κάποιος έχει ένα γραμμάτιο, προθεσμιακό, υποχρεώνεται να τον ανανεώσει και πάλι με τη λήξη του, άρα δημιουργείται το ερώτημα, γιατί να επενδύσει κάποιος σε γραμμάτια, αφού δεν θα μπορεί να πάρει την επένδυση του και να την ρευστοποιήσει όταν παραστεί ανάγκη.

Μετατροπή καταθέσεων που βρίσκονται σε λογαριασμούς όψεως, σε καταθέσεις προθεσμίας.

Με απλά λόγια, εάν ένας πολίτης διατηρεί ένα λογαριασμό στην τράπεζα, στον οποίο κατατίθεται ο μισθός του για να μπορεί να βγάλει το μήνα του, αυτός ο λογαριασμός μετατρέπεται σε γραμμάτιο.

Με αυτό τον τρόπο, όπως υποδεικνύεται, θα υπάρξει επιβολή πλαφόν, το οποίο θα καθορίζεται από την τράπεζα που θα «αξιολογεί» τα δεδομένα και την αξιοπιστία του πελάτη της, ώστε να επιβάλει το όριο της ανάληψης που θα επιτρέπεται στο λογαριασμό όψεως και το υπόλοιπο να μετατρέπεται σε «κατάθεση προθεσμίας».

Θα έχουμε δηλαδή, αρκετά λεφτά, ώστε να μπορούμε να αγοράζουμε, γάλα και ψωμί.

Απαγόρευση και περιορισμός στις συναλλαγές χωρίς μετρητά

Το μέτρο αυτό αναμένεται να νεκρώσει την αγορά, αφού το εμπόριο της Κύπρου, χρησιμοποιεί επιταγές με προθεσμιακή ημερομηνία (πίστωση) για να μπορεί να κινείται!

Οι υπόλοιπες διατάξεις της νομοθεσίας, μιλούν από μόνες τους και υποδεικνύουν ότι με την εφαρμογή τέτοιων μέτρων,
πυροβολούμε στο πόδι την αγορά.

Ενδεικτικά παραθέτουμε τα πιο σημαντικά:

 • Περιορισμός στη χρήση πιστωτικών και προπληρωμένων καρτών
 • Απαγόρευση και περιορισμός στην εξαργύρωση επιταγών
 • Περιορισμός στις διατραπεζικές συναλλαγές, η συναλλαγές εντός του ίδιου του πιστωτικού ιδρύματος.
 • Περιορισμός στις συναλλαγές του κοινού με πιστωτικό ίδρυμα
 • Περιορισμός στη διακίνηση κεφαλαίων, πληρωμών και μεταφορών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η Ε.Ε μας χτυπάει από παντού

Κομισιόν: Η Κύπρος έχει την πλήρη στήριξή μας

ΕΕ: Η επιτροπή είναι έτοιμη να βοηθήσει την Κύπρο
   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

 1. ΔΗΚΟ: Η θλιβερότητα του κ. Αναστασιάδη...εξαπάτησε τον λαό για να επιβληθεί το καταστροφικό «κούρεμα»
 2. ΠΡΟΣΟΧΗ! Εντοπίστηκαν ξανά επικίνδυνα προϊόντα στην αγορά
 3. Αθώοι και οι «5» της Τρ. Κύπρου για χειραγώγηση της αγοράς - Ενοχή Ηλιάδη για παραπληροφόρηση [vid]
 4. Έτοιμα πέντε νομοσχέδια για αναθεώρηση των ποινών για τροχαίες παραβάσεις
 5. Η ώρα της Δικαιοσύνης για τους «5» της Τρ. Κύπρου για χειραγώγηση της αγοράς και απόκρυψη στοιχείων
 6. Αναστασιάδης για «κούρεμα»: Με δικαίωσε ο Ντάισελμπλουμ