What's hot? ΚΥΠΡΙΑΚΟ· ΒΟΜΒΑ· ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ· VOICE·

INFO

22.03.2013 | 18:39
Τελευταία ενημέρωση: 23.03.2013 | 08:12

Στα χέρια της Πειραιώς οι Κύπρου και Λαϊκή στην Ελλάδα

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Τα δίκτυο καταστημάτων της Τράπεζας Κύπρου και της Cyprus Popular Bank στην Ελλάδα απέκτησε τελικά η Τράπεζα Πειραιώς. 

Σε σχετική της ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς ανταποκρινόμενη σε σχετική πρόσκληση πού απηύθυναν στις ελληνικές τράπεζες η Κυβέρνηση, η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, υπέβαλε πρόταση-προσφορά και επελέγη για την απόκτηση του δικτύου και των δραστηριοτήτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, σε δηλώσεις του αναφέρει ότι “ανταποκριθήκαμε στην ανάγκη να προστατευτούν απόλυτα οι καταθέτες των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, να διασφαλιστεί η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και να υπάρξει από ελληνικής πλευράς βοήθεια στα σχέδια εξόδου της Κύπρου από την κρίση. Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί μία ακόμη σημαντική κίνηση στην αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, όπου η Τράπεζα Πειραιώς συμμετέχει από την πρώτη στιγμή, ως βασικός πυλώνας, συμβάλλοντας στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας και την προοπτική ανάκαμψης, μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο”.
 
Ποια είναι η Τράπεζα Πειραιώς
 
Η Τράπεζα Πειραιώς ιδρύθηκε το 1916. Για πολλές δεκαετίες λειτούργησε ως ιδιωτική Τράπεζα και το 1975 πέρασε υπό κρατικό έλεγχο, όπου και παρέμεινε μέχρι το 1991. Από το Δεκέμβριο του 1991 που ιδιωτικοποιήθηκε έχει παρουσιάσει μεγάλη ανάπτυξη εργασιών, μεγεθών και δραστηριοτήτων.

Σήμερα ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς αναδεικνύεται σε πρωταθλητή εξαγορών και απορροφήσεων τραπεζών στην διάρκεια της τελευταίας 15ετίας όσον αφορά τον αριθμό αλλά και το μέγεθος των κινήσεων.

Ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς, χωρίς να υπολογιστούν τα μεγέθη των κυπριακών τραπεζών, είναι η τρίτη μεγαλύτερη Τράπεζα (περνάει στην δεύτερη θέση) στην ελληνική τραπεζική αγορά, κατέχοντας 19% μερίδιο αγοράς στις καταθέσεις και 18% στις χορηγήσεις. Το pro-forma συνολικό ενεργητικό του Ομίλου Πειραιώς φθάνει τα 78 δις. ευρώ, οι χορηγήσεις μετά από προβλέψεις τα 44 δις.ευρώ και οι καταθέσεις πελατών τα 35 δις.ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου 2012. Ο Όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς απασχολεί συνολικά 18.800 εργαζόμενους περίπου, ενώ το σύνολο του δικτύου καταστημάτων αριθμεί 1.348 μονάδες, με παρουσία σε 10 χώρες συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και εξυπηρετεί περίπου 6 εκατ. πελάτες.
 
Εξαγορές 11 τραπεζών τα τελευταία χρόνια
 
Πιο συγκεκριμένα, το 1998 η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε στην απορρόφηση των εργασιών της τράπεζας Chase Manhattan στην Ελλάδα, στην εξαγορά της Τράπεζας Μακεδονίας-Θράκης και της μικρής εξειδικευμένης Τράπεζας Credit Lyonnais Hellas.

Στις αρχές του 1999 προχώρησε στην απόκτηση του ελέγχου, μιας ακόμη τράπεζας, της Τράπεζας Χίου καθώς και στην απορρόφηση των εργασιών της τράπεζας National Westminster Bank PLC στην Ελλάδα.

Τον Ιούνιο του 2000 πραγματοποίησε την ενοποίηση των τραπεζικών δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα, μέσω της απορρόφησης των εμπορικών Τραπεζών Μακεδονίας-Θράκης και Χίου, δημιουργώντας μία από τις τρεις μεγαλύτερες ιδιωτικές Τράπεζες στην Ελλάδα. To 2002, η Τράπεζα Πειραιώς απέκτησε τον έλεγχο της Ελληνικής Τράπεζας Βιομηχανικής Ανάπτυξης (ΕΤΒΑbank) ενώ η απορρόφησή της από την Τράπεζα Πειραιώς ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο 2003.

Στα τέλη Ιουλίου 2012 η Τράπεζα Πειραιώς απόκτησε το «υγιές» τμήμα της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος (επιλεγμένα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού).

Τρεις μήνες αργότερα η Τράπεζα Πειραιώς υπέγραψε συμφωνία με τη Societe Generale για την απόκτηση του συνολικού ποσοστού συμμετοχής (99%) της τελευταίας στη Γενική Τράπεζα.

Επίσης σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες στην τελική φάση βρίσκεται η συμφωνία για την απόκτηση της Millennium Bank στην Ελλάδα. Η Millennium Bank διαθέτει σήμερα στην Ελλάδα δίκτυο 120 καταστημάτων.
Αθροιστικά δηλαδή στη διάρκεια της τελευταίας 15ετίας προχώρησε στην εξαγορά εννέα συνολικών τραπεζών που είχαν παρουσία στην χώρα μας, κατακτώντας την τρίτη θέση στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στην Τράπεζα Πειραιώς τα υποκαταστήματα Κύπρου και Λαϊκής στην Ελλάδα

Σαμαράς - Αναστασιάδης συμφώνησαν να απορροφηθούν από ελληνικές τράπεζες τα υποκαταστήματα των κυπριακών

Σύσκεψη στο σπίτι του Σαμαρά μετά το χθεσινό Eurogroup

Ο Τ. Μητσόπουλος καθησυχάζει τους καταθέτες της Λαϊκής


   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Δείτε σε τι θα σας τσεκάρει η Τροχαία Κύπρου στα μπλόκα μέχρι τα Χριστούγεννα
  2. ΔΗΚΟ: Η θλιβερότητα του κ. Αναστασιάδη...εξαπάτησε τον λαό για να επιβληθεί το καταστροφικό «κούρεμα»
  3. Αναβολή στην υπόθεση ΤΕΠΑΚ: Με 468 κατηγορίες οι 7 κατηγορούμενοι για τα «αμαρτωλά» ερευνητικά προγράμματα [vid]
  4. Στις 11/1 η έφεση για 2η υπόθεση Τρ. Κύπρου στο Ανώτατο
  5. Στο «Ζήνων» η 1η Τριμερής ΥΠΑΜ Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου
  6. Δίκη Λαϊκής Τράπεζας: Η αντεξέταση του διευθύνοντα σύμβουλου της Grant Thornton