What's hot? ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ· ΦΑΙΔΩΝΟΣ· ΕΥΔΟΚΙΑ ΛΟΪΖΟΥ· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

23.03.2013 | 11:42
Τελευταία ενημέρωση: 23.03.2013 | 12:36

Σκληρό παζάρι για το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο – ΤΩΡΑ κρίσιμη συνάντηση με την τρόικα – Με αεροπλάνο της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες ο Αναστασιάδης

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

- Μόνο όταν καταλήξουν σε συμφωνία τρόικα και Λευκωσία θα φύγει για τις Βρυξέλλες ο Νίκος Αναστασιάδης
- Αύριο συνεδριάζει εκτάκτως το Eurogroup, ο Ρομπάι στέλνει αεροσκάφος για τον πρόεδρο της Κύπρου
- Ανοιχτό ακόμη πότε θα αναχωρήσει ο Κύπριος πρόεδρος
- Κούρεμα στις καταθέσεις όλων των τραπεζών θέλουν οι δανειστές
- Ποιοι είναι οι όροι του Eurogroup
- Τα σενάρια για την Τράπεζα Κύπρου

Στη μέγκενη των εταίρων και δανειστών της βρίσκεται η Κύπρος, που πιέζεται από τις Βρυξέλλες να «κουρέψει» τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ και στην Τράπεζα Κύπρου, αφού το σπάσιμο της Λαϊκής σε «καλή» και «κακή» φαίνεται πως δεν ήταν αρκετό.

Αυτή την ώρα βρίσκεται στο υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου η τρόικα. Και για άλλη μια φορά, όλα κρίνονται από τις αποφάσεις που θα πάρουν οι απεσταλμένοι των δανειστών. Λευκωσία και τροϊκανοί συζητούν για το νομοσχέδιο που προβλέπει «κούρεμα» των καταθέσεων άνω των 100.000€ της Τράπεζας Κύπρου.

Η ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου είναι προϋπόθεση για τη συμφωνία. Όμως, δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα αν η Βουλή θα συνεδριάσει σήμερα για να ψηφίσει ακόμη ένα «κούρεμα» καταθέσεων ή – όπως μετάδωσε νωρίτερα το Reuters- αυτό θα γίνει μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup την Κυριακή.

Τα σενάρια που συζητούνται για το «κούρεμα» των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου είναι :
-Επιβολή τέλους 25% στις ανασφάλιστες καταθέσεις
-Επιβολή μικρότερου τέλους στις ανασφάλιστες καταθέσεις Κύπρου και μικρού τέλους στις υπόλοιπες ανασφάλιστες καταθέσεις του συστήματος.
- Επιβολή μικρότερου τέλους σε όλες τις ανασφάλιστες καταθέσεις.

Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα κρίνουν και το πότε θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης και όσοι πολιτικοί αρχηγοί τον ακολουθήσουν για να λάβουν μέρος στην κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup.

Ο Κύπριος πρόεδρος θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες με αεροσκάφος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που περιμένει την εξέλιξη των συζητήσεων με την τρόικα για να «πετάξει» για τη Λευκωσία. Την πρόταση να σταλεί αεροσκάφος να παραλάβει τον κ. Αναστασιάδη έκανε στον Κύπριο πρόεδρο ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Το Eurogroup συνεδριάζει την Κυριακή για το κυπριακό ζήτημα και είναι εκείνο που θα λάβει την τελική απόφαση για το αν θα εκταμιευθεί η βοήθεια ύψους 10 δισ.
προς την Κύπρο.

Οι Βρυξέλλες θέτουν ως όρο για τη συμφωνία, την ψήφιση του νομοσχεδίου για «κούρεμα» καταθέσεων άνω των 100 χιλ. ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου. Ήδη, η Κυπριακή Βουλή ψήφισε το νομοσχέδιο για την εξυγίανση της Λαϊκής Τράπεζας, τη δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης, καθώς και το νομοσχέδιο που δίνει υπερεξουσίες στον υπουργό Οικονομικών.

Στο μεταξύ, η εφημερίδα ο "Φιλελεύθερος" είχε αποκαλύψει, από τις 27 Απριλίου 2012, έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών προς το υπουργικό συμβούλιο στο οποίο τονιζόταν η επιτακτική ανάγκη για αναδιάρθρωση της Λαϊκής τράπεζας σε περίπτωση που αποτύγχαναν οι προσπάθειες για ανακεφαλοποίηση μέσω αγορών.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ παραδέχτηκε ότι το νομοσχέδιο για τη Λαϊκή τράπεζα άρχισε να ετοιμάζετε από την Κεντρική Τράπεζα τον Ιούλιο του 2012, κατά απαίτηση τις τρόικας, με στόχο την κάλυψη του νομοθετικού κενού που εντοπίστηκε για εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ωστόσο, είπε δεν προωθήθηκε ποτέ, παρά μόνο τα τελευταία 24ωρα, κατόπιν -όπως υποστήριξε- της συμφωνίας τρόικας κυβέρνησης Αναστασιάδη.

Πηγή: Newsit.gr, ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μήπως ο πραγματικός στόχος είναι οι 14 τόνοι χρυσού της Κύπρου;

Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος: «Να πάνε φυλακή όσοι ευθύνονται – Τόσο καιρό έτρωγαν μόνο»

Θα διαλύσουμε τη Λαϊκή και θα επαναφέρουμε και το κούρεμα

   Διαδώστε αυτό το άρθρο