What's hot? ΤΗΛΕΜΑΧΙΑ· ΧΙΟΝΙΑ· ΑΛΕΞΟΥΪ· ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ·

INFO

23.03.2013 | 14:06
Τελευταία ενημέρωση: 23.03.2013 | 14:12

Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα για την Κύπρο στο Γερμανικό τύπο

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

 Με το βλέμμα στραμμένο στη Κύπρο και στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών ο Γερμανικός τύπος , αφιερώνει ολοσέλιδα δημοσιεύματα για τα τεκταινόμενα στην οικονομία της χώρας μας αλλά και τις συνέπειες της στο ευρύτερο πλαίσιο της ΕΕ

Η Κύπρος κυριαρχεί και σήμερα στον γερμανόφωνο Τύπο, που σχολιάζει εκτενώς τις κινήσεις της Λευκωσίας, αλλά και των άλλων εμπλεκομένων στην κυπριακή κρίση.

Η οικονομική Handelsblatt με πρωτοσέλιδο «Το τελεσίγραφο» αναφέρεται στην διωρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να βρεθεί λύση μέχρι τη Δευτέρα. «Παρακαλώ, μόνο μετρητά» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ από τη Λευκωσία που περιγράφει την κατάσταση στην Κύπρο.

Σε συνέντευξή του προς την Frankfurter Allgemeine, ο επικεφαλής του Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (DIHK) Έρικ Σβάϊτσερ προειδοποιεί: «Ήδη στην περίπτωση της Ελλάδας συζητούσαμε, αν η χώρα θα έπρεπε να εγκαταλείψει το ευρώ. Θεωρώ ανεύθυνο να πάρουμε τέτοιο ρίσκο. (Θυμίζω ότι) οι παράπλευρες απώλειες από την κατάρρευση της Lehman Brothers αποδείχθηκαν πολλαπλάσιες από το ποσό που θα χρειαζόταν για τη διάσωσή της». «Ισχύουν όλα αυτά και για την Κύπρο;» ρωτούν οι δημοσιογράφοι της FΑΖ. Η απάντηση: «Δεν μπορεί κανείς να δίνει βοήθεια άνευ προϋποθέσεων. Αλλά δεν πρέπει και να παίζει ρώσικη ρουλέτα».

Η Neue Zürcher Zeitung της Ζυρίχης συνοψίζει την κατάσταση ως εξής: «Η Λευκωσία και τα κράτη-μέλη του ευρώ έχουν οδηγήσει εαυτούς σε αδιέξοδο. Χωρίς την ιδία συμμετοχή της Κύπρου δεν είναι δυνατή η χορήγηση βοήθειας και χωρίς πρόγραμμα βοήθειας η χώρα απειλείται με έξοδο από το ευρώ».

Σε υψηλούς τόνους το πρωτοσέλιδο στην Kölner Stadt-Αnzeiger της Κολωνίας: «Η Κύπρος προσβάλλει τα κράτη-μέλη του ευρώ» είναι ο τίτλος και ο ανταποκριτής της εφημερίδας στις Βρυξέλλες υποστηρίζει τα εξής: «Η πρωτοβουλία του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, που έγινε χωρίς συνεννόηση, δείχνει την εντεινόμενη αποξένωση ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Κύπρο. Σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε η ομάδα εργασίας του Γιούρογκρουπ, ο εκπρόσωπος της Κύπρου δεν συμμετείχε. ‘Αυτό δεν έχει ξαναγίνει, να εξαφανίζεται ο εκπρόσωπος της χώρας που ζητεί τη διάσωσή της’ είχε πει ο εκπρόσωπος της Γαλλίας»

Στον ρόλο της Ρωσίας αναφέρεται άρθρο της εφημερίδας Die Welt με τίτλο «Τι πραγματικά θέλει η Ρωσία στην Κύπρο»: «Οι τράπεζες της Κύπρου που αντιμετωπίζουν προβλήματα δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ελκυστικές για τους Ρώσους» σημειώνει η συνεργάτης της εφημερίδας στη Μόσχα και συμπληρώνει: «Ωστόσο, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν για τη Ρωσία τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στις κυπριακές ακτές, για παράδειγμα το κοίτασμα ‘Αφροδίτη’, που λέγεται ότι περιέχει 200 δισεκατομμύρια κυβικά. Εικάζεται ότι η ‘Γκάζπρομ’ θα ήταν διατεθειμένη να παραχωρήσει στην Κύπρο οικονομική βοήθεια ως αντάλλαγμα για μία μελλοντική συμμετοχή στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων. Επιπλέον το νησί παρουσιάζει στρατηγικό ενδιαφέρον για τη Ρωσία λόγω γεωγραφικής θέσης. Αλλά και στα δύο αυτά ζητήματα η Ευρώπη θα είχε αντιρρήσεις».

Η Frankfurter Allgemeine επικρίνει την Κύπρο, αλλά και το Γιούρογκρουπ: «Ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου είναι αλλόκοτα υπερτροφικός, με ισολογισμούς επταπλάσιους από το ΑΕΠ του νησιού. Με χαμηλούς φόρους, ελκυστικά επιτόκια και χαλαρούς ελέγχους για ξέπλυμα χρήματος, η χώρα είχε προσελκύσει άφθονα κεφάλαια, μεταξύ αυτών και ρωσικά χρήματα αμφίβολης προέλευσης. Το σωστό θα ήταν να συμμετάσχουν και οι πιστωτές των τραπεζών, άρα και οι καταθέτες, στη διάσωση των πιστωτικών ιδρυμάτων, μαζί με τους ιδιοκτήτες τους βέβαια. Αλλά οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών επέδειξαν άγαρμπη συμπεριφορά. Με την ιδέα τους να απαλλοτριώσουν ακόμα και καταθέσεις μικρότερες από 100.000 ευρώ, παραβιάζοντας το ισχύον ευρωπαϊκό δίκαιο, προσέφεραν στη Λευκωσία μία πρόφαση για να απορρίψει το σχέδιο συνολικά».

«Μυωπική πολιτική για τη διαχείριση της κρίσης» επιγράφεται το σχόλιο από τη Neue Zürcher Zeitung: «Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ, αλλά και οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αρέσκονται σε νυχτερινές συνεδριάσεις. Το άλλο πρωί επενδυτές και άλλοι παρατηρητές συνήθως τρίβουν τα μάτια τους: είτε η επίλυση του προβλήματος έχει μετατεθεί σε ένα αβέβαιο μέλλον, είτε λαμβάνονται αποφάσεις που σπάνε τα ταμπού, αλλά λειτουργούν μόνο προσωρινά. Αυτό είχε γίνει με την υπερχρεωμένη Ελλάδα και τις ισπανικές τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, το ίδιο συμβαίνει τώρα με την Κύπρο, κάτι παρόμοιο θα μπορούσε να γίνει με τα οικονομικά προβλήματα της Ιταλίας και της Γαλλίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σκληρό παζάρι για το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο – ΤΩΡΑ κρίσιμη συνάντηση με την τρόικα – Με αεροπλάνο της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες ο Αναστασιάδης  

Α
χόρταγη η Τρόικα: Επιμένουν να κάνουν στην Τράπεζα Κύπρου, ότι έκαναν και στη Λαϊκή     

Μ
ήπως ο πραγματικός στόχος είναι οι 14 τόνοι χρυσού της Κύπρου;


   Διαδώστε αυτό το άρθρο