What's hot? ΑΝΔΡΕΑΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ· ΔΗΚΟ· ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΝΕΟΦΥΤΟΥ· ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΦΟΥ·

INFO

23.03.2013 | 14:49
Τελευταία ενημέρωση: 23.03.2013 | 14:55

Ζητούν την κεφαλή των τραπεζών «επί πίνακι» –Σκληρό παζάρι κάνει η Τρόικα

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

-Αύριο η συνεδρία της Ολομέλειας
-Η εξυγίανση αγγίζει όλα τα πιστωτικά ιδρύματα
-Κρίσιμες διαβουλεύσεις με Τρόικα σε ΥΠΟΙΚ και ΚΤ

Τους άνοιξε την όρεξη η Λαϊκή Τράπεζα και ζητάνε να «φάνε» ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα, με ένα ηπιότερο κούρεμα.

Επί τάπητος έχει τεθεί το «κούρεμα» καταθέσεων όχι μονό της Τράπεζας Κύπρου, αλλά και των άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε μικρότερο όμως βαθμό, στην κρίσιμη σύσκεψη με την Τρόικα, στο Υπουργείο Οικονομικών.

Μετά την έγκριση χθες από τη βουλή, του νομοσχεδίου για εξυγίανση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, άνοιξε ο δρόμος για αναδιάρθρωση, όχι μόνο της Λαϊκής Τράπεζας, αλλά ολόκληρου του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Από το πρωί βρίσκονται σε εξέλιξη καθοριστικές συσκέψεις, για το μέλλον του τραπεζικού συστήματος, στο Υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα.

Η διαβούλευση μεταξύ Κυβέρνησης και Τρόικας, στο ΥΠΟΙΚ διακόπηκε για να εξεταστούν κάποια τεχνικά προβλήματα των προτάσεων που βρίσκονται στο τραπέζι, με στόχο να συνεχιστεί το απόγευμα η διαβούλευση.

Εν αναμονή της έκβασης της διαβούλευσης με την Τρόικα, στην οποία συμμετέχει ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής και ο Διοικητής της ΚΤ Πανίκος Δημητριάδης, έχει μετατεθεί για αύριο η συνεδρία της ολομέλειας της Βουλής, η οποία αναμένεται να εγκρίνει το επίμαχο νομοσχεδίου που θα προκύψει μέσα από τη διαβούλευση.

Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες του newsit.com.cy, τα επόμενα βήματα του Προέδρου Αναστασιάδη, θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα της διαβούλευσης με την Τρόικα, ως εκ τούτου παγώνει για την ώρα το ταξίδι του στις Βρυξέλλες στο οποίο θα μετέβαινε συνοδευόμενος από τους αρχηγούς των κομμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες το νομοσχέδιο που βρίσκεται στο μικροσκόπιο της Τρόικα προβλέπει κούρεμα των καταθέσεων της Τρ. Κύπρου κατά 22 με 25 %, για καταθέσεις άνω των €100.000.
Αν εγκριθεί τελικά το σχέδιο, τότε τα χρήματα που χρειάζεται η Κύπρος για τη διάσωσή της και ανέρχονται περίπου στα €5,8 δις, θα εξασφαλιστούν.

Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης προβλέπουν όφελος, ύψους €1,5 δισ. από την αναδιάρθρωση της Λαϊκής Τράπεζας και €1,5 δισ. από το Ταμείο Αλληλεγγύης και Ανάπτυξης καθώς και άλλα €2,8 δισ. από την φορολόγηση των καταθέσεων.
Βασικό στοιχείο του σχεδίου είναι ότι δεν επηρεάζονται τα Ταμεία Πρόνοιας ενώ εξασφαλίζονται και οι συντάξεις.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αχόρταγη η Τρόικα: Επιμένουν να κάνουν στην Τράπεζα Κύπρου, ότι έκαναν και στη Λαϊκή

Έρχεται εργατική θύελλα - Ξεσηκώνονται οι εργαζόμενοι στις τράπεζες

Α
παράδεκτος ο Μπαγίς: Προτείνει να χρησιμοποιήσουμε την τουρκική λίρα

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Στέλιος Χατζηιωάννου: Έτσι γλίτωσα το «κούρεμα»
  2. Χολέρα σε ελληνικό νοσοκομείο!
  3. Έκτακτα μέτρα στο Γ.Ν. Λευκωσίας για μη κάπνισμα στους χώρους του νοσοκομείου
  4. Αιχμές Γεν. Εισαγγελέα κατά πολιτικών για σκάνδαλα: «Οι ευθύνες είναι εκεί, οι εξηγήσεις είναι εκεί, τα αίτια εκεί και οι υπαίτιοι εκεί»
  5. Ξεκίνησε η τελική αγόρευση της κατηγορούσας Αρχής στην 1η υπόθεση κατά Τρ. Κύπρου και ανώτατων στελεχών της
  6. Υπουργ. Παιδείας: Τριπλασιάστηκε ο αριθμός των ξένων φοιτητών