What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ· ΧΙΟΝΙΑ· ΛΟΥΪΣ ΚΑΡΛΟΣ· CYTA HELLAS·

INFO

23.03.2013 | 14:54
Τελευταία ενημέρωση: 23.03.2013 | 15:19

Διαβάστε στο newsit τις πρόνοιες του σχεδίου προστασίας καταθέσεων ύψους 100 χιλιάδων

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

 Το Σχέδιο Προστασίας Καταθέσεων (ΣΠΚ), σκοπός του οποίου είναι η προστασία των καταθέσεων και η καταβολή αποζημίωσης σε καταθέτες σε περίπτωση που τράπεζα, η οποία συμμετέχει στο ΣΠΚ ως μέλος, δεν είναι σε θέση να αποπληρώσει τις καταθέσεις της, καλύπτει καταθέσεις σε όλα τα νομίσματα

Στο ΣΠΚ συμμετέχουν υποχρεωτικά όλες οι τράπεζες που έχουν άδεια λειτουργίας από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. Συγκεκριμένα, συμμετέχουν οι τράπεζες που έχουν συσταθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία, περιλαμβανομένων των υποκαταστημάτων τους που λειτουργούν εκτός της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και οι τράπεζες που έχουν συσταθεί σε χώρα άλλη από την Κυπριακή Δημοκρατία ή τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δυνάμει ανάλογης νομοθεσίας, και οι οποίες λειτουργούν στην Κυπριακή Δημοκρατία μέσω υποκαταστήματος

Στο σχέδιο δεν συμμετέχουν τράπεζες που συστάθηκαν σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και λειτουργούν στην Κυπριακή Δημοκρατία μέσω υποκαταστήματος. Οι εν λόγω τράπεζες καλύπτονται από ανάλογο σχέδιο προστασίας καταθέσεων που λειτουργεί στη χώρα προέλευσής τους.

Πότε ενεργοποιείται το σχέδιο

Το ΣΠΚ ενεργοποιείται στην περίπτωση όπου διαπιστώνεται ότι συγκεκριμένη τράπεζα-μέλος αδυνατεί να αποπληρώσει τις καταθέσεις της ή, εφόσον έχει εκδοθεί διάταγμα Δικαστηρίου για εκκαθάριση της τράπεζας. Στην περίπτωση όπου η τράπεζα-μέλος αδυνατεί να αποπληρώσει τις καταθέσεις της η σχετική «διαπίστωση» γίνεται είτε από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, είτε από την εποπτική αρχή της χώρας όπου βρίσκεται η έδρα της τράπεζας-μέλους.

Το ανώτατο ποσό της αποζημίωσης, ανά καταθέτη και ανά τράπεζα, ανέρχεται σε €100.000 περιλαμβανομένων των δεδουλευμένων τόκων. Το ποσό αυτό αφορά το σύνολο των καταθέσεων ενός καταθέτη με τη συγκεκριμένη τράπεζα.

Για σκοπούς καθορισμού του συνολικού ύψους της αποζημίωσης, τα ποσά των καταθέσεων συμψηφίζονται με υπόλοιπα δανείων ή άλλων πιστωτικών διευκολύνσεων που ενδεχομένως έχουν παραχωρηθεί στον καταθέτη καθώς και με ποσά που αντιπροσωπεύουν ανταπαιτήσεις της τράπεζας, σε σχέση με τις οποίες υφίσταται δικαίωμα συμψηφισμού.

Ποιες καταθέσεις εξαιρούνται

Εξαιρούνται από το ΣΠΚ οι καταθέσεις που τηρούνται για λογαριασμό των ιδίων των τραπεζών (διατραπεζικές καταθέσεις), οι καταθέσεις ταμείων προνοίας και συντάξεως, ασφαλιστικών εταιρειών, κυβερνητικών τμημάτων, ημικρατικών οργανισμών και τοπικών αρχών, καθώς επίσης οι καταθέσεις συλλογικών επενδυτικών σχεδίων.

Για τις εν λόγω κατηγορίες καταθέσεων δεν καταβάλλεται οποιαδήποτε αποζημίωση. Πέραν των πιο πάνω κατηγοριών η Διαχειριστική Επιτροπή του ΤΠΚ δύναται να εξαιρέσει οποιαδήποτε άλλη κατάθεση ή κατηγορία καταθέσεων, εφόσον κρίνει ότι συγκεκριμένοι λόγοι καθιστούν αναγκαία τέτοια ενέργεια.

Σε περίπτωση ενεργοποίησης του ΣΠΚ η Διαχειριστική Επιτροπή προβαίνει σε ανακοίνωση στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας και στον ημερήσιο τύπο, με την οποία γνωστοποιείται η αδυναμία της συγκεκριμένης τράπεζας να αποπληρώσει τις καταθέσεις της. Στην ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, καθορίζεται ο τρόπος υποβολής των απαιτήσεων και τα αναγκαία αποδεικτικά στοιχεία που οι καταθέτες οφείλουν να υποβάλουν.

Ποια ιδρύματα δεν περιλαμβάνει το σχέδιο

Στο ΣΠΚ δεν συμμετέχουν η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα Λτδ και όλα τα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα της Κύπρου. Τα εν λόγω ιδρύματα καλύπτονται από ξεχωριστό σχέδιο προστασίας καταθέσεων, το οποίο λειτουργεί σύμφωνα με τους περί Συνεργατικών Εταιρειών (Σύσταση και Λειτουργία Σχεδίου Προστασίας Καταθέσεων) Θεσμούς του 2000 έως 2009 που εκδόθηκαν στη βάση των αντίστοιχων κανονισμών που διέπουν το ΣΠΚ.

Όπως και με το ΣΠΚ, το ανώτατο ποσό της αποζημίωσης δεν υπερβαίνει τα €100.000 ανά καταθέτη και ανά πιστωτικό ίδρυμα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θα διαλύσουμε τη Λαϊκή και θα επαναφέρουμε και το κούρεμα

Θα ζούμε με νερό και παξιμάδι; Διαβάστε πως θα ακρωτηριάσουν αγορά και μισθωτούς τα υπό συζήτηση νομοσχέδια

Πισσαρίδης «Δεν ζητάμε δάνεια από τη Γερμανία αλλά από το ευρωσύστημα, το οποίο οφείλει να βοηθήσει τις τράπεζές μας»

Κατατίθεται νομοσχέδιο για κούρεμα επί των τόκων των καταθέσεων;

Λοϊζος Χατζηκωστής – Κατηγορίες προς Κυβέρνηση και Βουλή για έλλειψη Δημοκρατίας - video

Συγκινεί η παροικία – Ανέλαβε δράση για στήριξη της Κύπρου

Άμεσο κούρεμα ζητά η Τράπεζα Κύπρου

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. CNNTurk: Το σχέδιο Ελλάδας-Κύπρου να μοιράσουν την ΑΟΖ στα ανοιχτά της Αττάλειας
  2. Απερχόμενος Ντάϊσελμπλουμ: (Ξανα)δίνει Αναστασιάδη για το 1ο bail in με την πρόταση κουρέματος και σε μικροκαταθέτες
  3. Βundesbank: Η Γερμανία εξοικονόμησε 290 δισ. ευρώ από την κρίση
  4. Σχέδιο για δημοψήφισμα στα Σκόπια για το ζήτημα της ονομασίας
  5. Αναστασιάδης: Εγκρίθηκε σχέδιο αποκατάστασης αθλητών
  6. Μετά τα νέα κρούσματα παιδικής πορνογραφίας στην Κύπρο διαβάστε κάποια απλά βήματα προστασίας