Μίλησε την ίδια γλώσσα με την Τρόικα η κυβέρνηση – Κούρεμα 20 – 22%

– Κούρεμα 18%-22% των καταθέσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων.
– Κατ’ αρχήν συναίνεση τρόικας.
– Νέα σύσκεψη αρχηγών στις 8 το βράδυ.

Σε κατ΄ αρχήν συμφωνία πάνω σε 12 σημεία με την τρόικα, φαίνεται ότι κατέληξε η κυβέρνηση.

Ένα από αυτά σύμφωνα με πληροφορίες είναι το κούρεμα 20-22% σε όλες τις τράπεζες χωρίς να διευκρινίζεται εάν περιλαμβάνονται και οι ξένες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.

Συμφωνία για διάσωση της Τράπεζας Κύπρου, φαίνεται ότι έχει επιτευχθεί μεταξύ Κυβέρνησης και Τρόικας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.com.cy η συμφωνία αφορά οριζόντιο κούρεμα της τάξης του 25% στις καταθέσεις άνω των €100χιλ, σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα.

Η αποκοπή θα έχει τη μορφή ομολόγου.

Το κλιμάκιο της Τρόικα εξέφρασε την κατ’ αρχήν συμφωνία του, ενώ αναμένεται η επίσημη διαβεβαίωση της συμφωνίας και από τους οργανισμούς που εκπροσωπεί η Τρόικα (ΕΚΤ, Κομισιόν και ΔΝΤ).

Το σενάριο αφού συζητήθηκε το πρωί με το κλιμάκιο της τρόικα έγινε μια διακοπή της διαβούλευσης, για επεξεργασία της πρότασης από την ΚΤ και το Υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες καταβάλλεται προσπάθεια, αν και το εγχείρημα χαρακτηρίζεται πολύ δύσκολο, να εφαρμοστεί παρόμοιο σενάριο και για τη Λαϊκή Τράπεζα, αντί του σχεδίου αναδιάρθρωση που ενέκρινε χθες η Βουλή, μετά από απαίτηση του Eurogroup.

Εξάλλου στις 8 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων, στο Προεδρικό, όπου ο Νίκος Αναστασιάδης, σύμφωνα με πληροφορίες θα ενημερώσει για τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα.

Στην ΚΤ η αντιπροσωπεία της Τρόικας

Στην Κεντρική Τράπεζα όπου συσκέπτονται βρίσκονται οι εκπρόσωποι της ΕΚΤ, της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, οι εκπρόσωποι της Τρόικας δεν έχουν συνάντηση με τον Διοικητή, Πανίκο Δημητριάδη, αλλά παρακάθονται σε σύσκεψη μεταξύ τους, επεξεργαζόμενοι προφανώς τα νεότερα στοιχεία.

Προς το παρόν, δεν φαίνεται να επίκειται συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στο μεταξύ, σύμφωνα επίσης με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η Υπουργική Επιτροπή που είχε παρακαθίσει σε σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ μετά τη συνάντηση του Υπουργού, Μιχάλη Σαρρή με την αντιπροσωπεία της Τρόικας, έχει μεταβεί στο Προεδρικό και ενημερώνει για τις εξελίξεις τον Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ζητούν την κεφαλή των τραπεζών «επί πίνακι» –Σκληρό παζάρι κάνει η Τρόικα

Σαρρής: Σημειώθηκε πρόοδος στις συζητήσεις Υπουργείου Οικονομικών – Τρόικας