What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ· ΧΙΟΝΙΑ· ΛΟΥΪΣ ΚΑΡΛΟΣ· CYTA HELLAS·

INFO

24.03.2013 | 08:48
Τελευταία ενημέρωση: 24.03.2013 | 08:52

Νέο χαστούκι από Σόιμπλε: Δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα αν θα δοθεί η βοήθεια στην Κύπρο – Υπάρχει ενδεχόμενο αποτυχίας

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας


Ο ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποίησε εκ νέου την Κύπρο ότι η παραμονή της στην ευρωζώνη εξαρτάται από το σχέδιο διάσωσης της οικονομίας της το οποίο διαπραγματεύεται με την Τρόικα, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Welt am Sonntag.

Μερικές ώρες πριν οι Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συναντηθούν σήμερα - στις 19:00 ώρα Κύπρου στις Βρυξέλλες- για να διαπραγματευτούν ένα σχέδιο που θα επιτρέψει στην Κύπρο να αποφύγει τον κίνδυνο χρεοκοπίας, ο Σόιμπλε άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αποτυχίας της προσπάθειας. "Εδώ και τώρα, ενόσω οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, δεν μπορώ να πω με απόλυτη βεβαιότητα" εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποδεχθεί να προσφέρει οικονομική βοήθεια στην Κύπρο, είπε ο Σόιμπλε.

"Μόνο όταν η Τρόικα εκτιμήσει ότι υφίσταται ένα σχέδιο, το οποίο δίνει μια λύση στα προβλήματα της Κύπρου και το οποίο συμμορφώνεται προς τους κανόνες, το Eurogroup θα μπορέσει να εξετάσει το πρόβλημα", συνέχισε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών. "Οι χώρες της ευρωζώνης θέλουν να βοηθήσουν την Κύπρο, αλλά οι κανόνες οφείλουν να γίνουν σεβαστοί, η βοήθεια πρέπει να είναι η αρμόζουσα και το πρόγραμμα πρέπει να αντιμετωπίζει τα προβλήματα στη ρίζα τους", πρόσθεσε ο Σόιμπλε.

Ένας από τους όρους που έχουν τεθεί στην Κύπρο είναι "ότι οι καταθέσεις που είναι χαμηλότερες από 100.000 ευρώ δεν θα θίγονται" και είναι από τις λύσεις που θα προταθούν, επισήμανε. "Οι Κύπριοι αξιωματούχοι θα έπρεπε να πουν την αλήθεια στους πολίτες τους. Η πρότασή μας δεν ήταν ποτέ να εμπλακούν οι καταθέτες. Η γερμανική θέση ήταν η ίδια με αυτή του ΔΝΤ: εάν οι δύο κυριότερες τράπεζες δεν έχουν πλέον ένα βιώσιμο μοντέλο, τις ζημίες θα έπρεπε να τις επωμιστούν οι μέτοχοί τους. Αλλά οι (Κύπριοι) αξιωματούχοι δεν ήθελαν ούτε να το ακούσουν", δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.

Ενώ διαβεβαίωσε ότι θέλει η Κύπρος να παραμείνει στην ευρωζώνη, ο Σόιμπλε πρόσθεσε ότι "είμαι γνωστός ως κάποιος που δεν αφήνει κανέναν και τίποτα να τον εκφοβίσει". "Έχω επίγνωση της ευθύνης μου για την σταθερότητα του ευρώ, αλλά εάν λαμβανόταν μια κακή απόφαση, αυτό θα ήταν κακό για το ευρώ", τόνισε. "Η Κύπρος σε κάθε περίπτωση έχει μπροστά της ένα δύσκολο δρόμο. Και αυτό δεν οφείλεται στην ευρωπαϊκή ακαμψία, αλλά σε ένα οικονομικό μοντέλο το οποίο δεν λειτουργεί πλέον", ανέφερε ο Σόιμπλε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ρεν: Δεν υπάρχει ιδεώδης λύση για την Κύπρο, μόνο σκληρές επιλογές
   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Επ. Περιβάλλοντος: Η Κύπρος έχει ακόμα αρκετά στοιχήματα να κερδίσει
  2. Βαρύτατη παρασπονδία από «Freedom House»: «Ασφαλής και ελεύθερη χώρα η ΤΔΒΚ»
  3. Αύξηση για τέταρτο έτος στις αιτήσεις εγγραφής νέας εταιρείας και ρεκόρ 4ετίας οι εγγραφές το 2017
  4. Πρώτη Τριμερής Κύπρου - Ελλάδας - Ιορδανίας με υπογραφή σειράς σημαντικών συμφωνιών [pics, vid]
  5. Τριμερής Σύνοδος Κύπρος - Ελλάδα - Ιορδανία: Υπογράφονται συμφωνίες
  6. Προεδρικές Εκλογές 2018: Πού ψηφίζεις εύκολα και γρήγορα με τη βοήθεια της τεχνολογίας