What's hot? ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ· ΤΕΠΑΚ· ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ· VOICE·

INFO

24.03.2013 | 14:59
Τελευταία ενημέρωση: 24.03.2013 | 23:38

Ο Σόιμπλε πριν το Eurogroup έριξε το γάντι στη Λευκωσία: "Δεν εκβιάζομαι από κανένα και τίποτα"

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι προτίθεται να πράξει τα πάντα προκειμένου να κρατηθεί η Κύπρος στην Ευρωζώνη, αλλά συμπληρώνει με νόημα πως δεν εκβιάζεται από κανέναν και τίποτα.

Διευκρινίζει, ακόμα, ότι η Ευρωζώνη θέλει να εμποδίσει τη χρεοκοπία της Κύπρου, επαναλαμβάνοντας ότι η ΕΚΤ μπορεί να προσφέρει έκτακτη βοήθεια έως και την Δευτέρα. Υπερτόνισε πως βασικός άξονας του προγράμματος οφείλει να είναι η βιωσιμότητα του χρέους και ο περιορισμός των κινδύνων του κυπριακού κράτους από έναν δυσανάλογα μεγάλο τραπεζικό τομέα, ενώ απέρριψε εκ νέου το ενδεχόμενο επιβάρυνσης των ασφαλιστικών ταμείων, μέσω έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης που είχε προτείνει η κυβέρνηση Αναστασιάδη.

Σε συνέντευξή του στην «Welt am Sonntag», ο κ. Σόιμπλε επεκτάθηκε και σε πολιτικο-διπλωματικά ζητήματα επισημαίνοντας, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έγινε δεκτή στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την ελπίδα ότι θα υλοποιούνταν το σχέδιο του τότε Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για την υπέρβαση της διαίρεσης, ενώ πρόσθεσε πως όταν η Κύπρος κατέστη μέλος της Νομισματικής Ένωσης αυτό έγινε εφικτό επειδή η Λευκωσία πληρούσε τότε τους οικονομικούς όρους...

Και συνέχισε «Είμαι εκ πεποιθήσεως Ευρωπαίος. Και ως υπουργός Οικονομικών είμαι γνωστός ως κάποιος που δεν κάνει σπέκουλα με τέτοια ζητήματα (σημ. Αναφέρεται στο θέμα της διάσωσης της Κύπρου από την χρεοκοπία). Είμαι όμως, επίσης, γνωστός ως κάποιος ο οποίος δεν εκβιάζεται - από κανέναν και τίποτα. Και αυτό οι άλλοι πρέπει να το αποφύγουν. Αναγνωρίζω την ευθύνη μου για τη σταθερότητα του ευρώ. Αν λάβουμε τώρα λανθασμένες αποφάσεις, θα βλάψουμε το ευρώ», επισημαίνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τονίζει για μία ακόμη φορά την ανάγκη οι υπεύθυνοι πολιτικοί στην Κύπρο να πουν στον κόσμο την αλήθεια: «Δεν ήταν ποτέ δική μας ιδέα να επιβαρυνθούν οι μικροκαταθέτες. Η γερμανική θέση ήταν ταυτόσημη με αυτήν του ΔΝΤ. Εάν οι δύο μεγάλες τράπεζες δεν έχουν βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο, θα πρέπει το βάρος να πέσει στους επενδυτές τους, λαμβάνοντας υπόψη βεβαίως την εγγύηση των καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ, όπως προβλέπει και η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αλλά οι υπεύθυνοι δεν ήθελαν να το συζητήσουν. Ήθελαν να χρηματοδοτήσουμε το προφανώς μη βιώσιμο πλέον επιχειρηματικό μοντέλο τους», αναφέρει, ρίχνοντας παράλληλα το γάντι στην Λευκωσία: «Και τώρα διαμαρτύρονται: "Αααχ, η κυρία Μέρκελ κι αυτός ο πεισματάρης υπουργός Οικονομικών!". Μπορώ να ζήσω με αυτό. Λυπούμαι όμως που η Βουλή στη Λευκωσία απέρριψε το ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης. Αυτή η απόφαση δεν ήταν σίγουρα προς το συμφέρον της Κύπρου».

«Οι χώρες της Ευρωζώνης θέλουν να βοηθήσουν την Κύπρο, αλλά οι κανόνες πρέπει να γίνονται σεβαστοί», συνεχίζει ο κ. Σόιμπλε, σημειώνοντας ότι για να έχει νόημα το πρόγραμμα θα πρέπει να προβλέπει ριζική αντιμετώπιση των προβλημάτων, ενώ επαναλαμβάνει ότι δεν θα πρέπει να θιγούν οι καταθέσεις ως 100.000 ευρώ. «Η Κύπρος θα βαδίσει έναν δύσκολο δρόμο - είτε έτσι είτε αλλιώς», εξηγεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, αλλά αρνείται ότι αυτό είναι αποτέλεσμα «του ευρωπαϊκού πείσματος». Αντιθέτως, υπογραμμίζει ότι πρόκειται για συνέπεια ενός επιχειρηματικού μοντέλου το οποίο είχε γίνει δυσλειτουργικό, καθώς ήδη από το φθινόπωρο του 2011 η Κύπρος δεν έχει πρακτικά πρόσβαση στις αγορές, τα κυπριακά ομόλογα έχουν υποβαθμιστεί στην κατηγορία «σκουπίδια» και οι δύο μεγάλες τράπεζες της χώρας είναι ουσιαστικά χρεοκοπημένες.

Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των καταθέσεων στην Ευρώπη, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς, όπως λέει, είναι μη ρεαλιστική η υπόθεση ότι μια ευρωπαϊκή χώρα μπορεί να καταστεί αφερέγγυα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την προσωπική του πορεία, δηλώνει ικανοποιημένος από την θέση του, σημειώνει ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος βουλευτής, αλλά τονίζει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είναι ανοιχτό, καθώς οι πολίτες αποφασίζουν στο τέλος. Ερωτηθείς σχετικώς με τις ώρες ύπνου του, λόγω των ολονύχτιων συνεδριάσεων του Eurogroup, δηλώνει ότι δεν πηγαίνει για ύπνο όσο νωρίς θα ήθελε, αλλά κοιμάται γενικώς καλά και εκφράζει την ικανοποίησή του για την πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια σε ό,τι αφορά τη σταθερότητα του νομίσματος.

Πηγή: Newsit.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νέο χαστούκι από Σόιμπλε: Δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα αν θα δοθεί η βοήθεια στην Κύπρο – Υπάρχει ενδεχόμενο αποτυχίας

Εν μέσω κυπριακής κρίσης, η Γερμανία ψήφισε νόμο "Mεγάλο Aδελφό" για τις καταθέσεις στις τράπεζές της!

"Η ΕΚΤ γνώριζε για το ξέπλυμα χρήματος στην Κύπρο πριν την ένταξή της στην Ευρωζώνη"

Τρόικα: Είχαμε προειδοποιήσει την κυπριακή κυβέρνηση από το 2011 ότι επίκειται χρεοκοπία"!

Μάχη χωρίς όπλα για την Κύπρο: Τα δύο διλήμματα στο αποψινό Eurogroup

   Διαδώστε αυτό το άρθρο