What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ· ΧΙΟΝΙΑ· ΛΟΥΪΣ ΚΑΡΛΟΣ· CYTA HELLAS·

INFO

24.03.2013 | 15:13
Τελευταία ενημέρωση: 24.03.2013 | 17:41

Οι Ισλανδοί Βίκινγκς απάντησαν με «Σάγκα» στην Τρόικα, να βγάλουμε και εμείς τη «λύρα» να τους τα ψάλλουμε…

Ονούφριος Σωκράτους
Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Όταν έχεις μπροστά σου δύο κακά, αναγκαστικά θα αντιμετωπίσεις το ένα, «το μη χείρον βέλτιστον», ή, Minima de malis κατά τον Κικέρωνα.

Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, δεν είχαν ούτε οικονομικά πανεπιστήμια για να αντλήσουν σοφία, ούτε έκαναν browsing στο διαδίκτυο για να διδαχθούν μέσα από τα παραδείγματα των άλλων, όταν βρίσκονταν ενώπιον διλημμάτων. Έπαιρναν κοφτές αποφάσεις και ρίχνονταν στον πόλεμο, χωρίς δεύτερες σκέψεις.

Η ιστορία, επαναλαμβάνεται και οι εχθροί, μπορεί να μην κάνουν απόβαση με πλοία φορώντας πανοπλία, σήμερα ταξιδεύουν με business class και κατεβαίνουν με ταγιέρ και γραβάτες, ωσάν καινοφανής σωτήρες της κυπριακής δημοκρατίας.

Μία Τρ(ώει)κα! Που κρατά και το μαχαίρι και το πιρούνι και ορέγεται, τράπεζες, εταιρικούς φόρους καταθέσεις και περιουσίες υπό κατάσχεση.

Ψηφίσαμε όχι στο κούρεμα και πιστέψαμε ότι γράψαμε νέες χρυσές σελίδες, ως υπερήφανο ελληνικό έθνος, τρομάρα μας.

Όταν όμως λες όχι στον εχθρό, θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος να το τραβήξεις μέχρι τα άκρα και να πάρεις μαζί σου στον πάτο όσους περισσότερους πολέμιους σου μπορείς και όχι να συνεδριάζεις για να συνεχίζεις τη διαπραγμάτευση με επαχθέστερους όρους, που προνοούν βαθύτερο κούρεμα με οροφή 35%, αφού πρώτα διαλύσουμε το «λέγκο» της Λαϊκής και το ενσωματώσουμε στην Τράπεζα Κύπρου, με προφανή στόχο να καταρρεύσουν και τα δικά της θεμέλια, υπό το βάρος των 9 δις που είχε αντλήσει ως ρευστότητα από τον ΕΛΑ (Μηχανισμός Άντλησης Έκτακτης Ρευστότητας της ΕΚΤ).

Μας πατάτε το πόδι, μέχρι να βογκήξουμε; Θα σας τραβήξουμε και εμείς από τα μαλλιά και ας σταματήσουν επιτέλους να μας προειδοποιούν για δυσμενείς συνέπειες, όλοι οι πεφωτισμένοι εθνοσωτήρες, ή, όσοι έπαιξαν βρώμικο παιχνίδι στις πλάτες της Κύπρου, έχοντας εις γνώσιν τους ότι η διαδικασία διάλυση της Λαϊκής έπρεπε να μπει σε τροχιά από το 2011, βάση νομοσχεδίου που ήταν έτοιμο από τον Ιανουάριο του 2013.

Αν θέλουμε επιτέλους να σταματήσουν να μας εξευτελίζουν, μία με το κυπριακό και τώρα με την οικονομία, είναι καιρός να σηκώσει ο Δαβίδ ανάστημα στον Γολιάθ, και ως Έλληνες να τους χορέψουμε στο ταψί, παίζοντας τη λύρα μας, η στην προκειμένη περίπτωση επαναφέροντας τη λίρα μας!

Έχω κουραστεί να ακούω τόσες μέρες τους υπέρμαχους της Ευρώπης των συμφερόντων, να προειδοποιούν με κατάρρευση σε περίπτωση που γυρίσουμε την πλάτη στον ωμό εκβιασμό και αποφασίσουμε, για μία φορά στη ζωή μας να μην σκύψουμε το κεφάλι.

Μας προειδοποιείται με οικονομική κατάρρευση και αποκλεισμό από την ευρωπαϊκή οικονομική συναλλαγματική ζώνη, αποφεύγετε όμως να υποδείξετε τι έκαναν οι Ισλανδοί ως σύγχρονοι Βίκινγκς, που θυμήθηκαν τις ρίζες τους!

Κάντο όπως οι Βίκινγκς

Το 2008 η Ισλανδία πτώχευσε. Δεν απέφυγε δηλαδή αυτό που μας απειλούν σήμερα, ότι θα πάθουμε εμείς. Το χρέος της το 2007, ένα χρόνο πριν τιναχτεί στον αέρα η οικονομία της, ήταν 900% του ΑΕΠ.

Συνεπεία αυτού, η οικονομική κρίση που ακολούθησε το 2008 με αποτέλεσμα οι τρεις τράπεζές της να πτωχεύσουν και το νόμισμά της να χάσει το 85% της αξίας του έναντι του ευρώ, την ώρα μάλιστα που ο πρωθυπουργός της χώρας Γκέιρ Χόρντε, διαπραγματευόταν με την δική τους Τρόικα, για την λήψη δανείου ύψους 2.1 δισεκατομμυρίων δολαρίων και μάλιστα σε μία χρονική στιγμή, όπου Βρετανία και Ολλανδία, ήταν έτοιμες να συνδράμουν στη δανειακή σύμβαση με ακόμα 2.5 δισεκατομμύρια.

Εμφανίστηκαν αμέσως στο προσκήνιο οι γύπες του ΔΝΤ και της ΕΕ, προτείνοντας να αναλάβουν το πλοίο που βούλιαζε.

Ο ίδιος ο Ισλανδός Πρωθυπουργός , είχε παραδεχθεί, πως οι τοκογλύφοι επίδοξοι δανειστές, τους απειλούσαν ότι εάν δεν έπαιρναν το δάνειο, ακολουθώντας πάντα το πρόγραμμα τους θα μετατρέπονταν σε  μία νέα Κούβα.

Οι απειλές όμως δεν πτόησαν τους Ισλανδούς, που πήραν την κατάσταση στα χέρια τους.

Τι έκαναν εν ολίγοις οι Ισλανδοί;

Το 2008 εθνικοποιήθηκε η κύρια τράπεζα της χώρας, κατέρρευσε το νόμισμα τους, σταμάτησε η λειτουργία του χρηματιστηρίου και η χώρα κήρυξε επίσημα πτώχευση.

Οι διαμαρτυρίες του κόσμου μπροστά στη Βουλή, προκάλεσαν την παραίτηση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης του και δρομολογήθηκαν πρόωρες εκλογές.

Μέσω ενός νόμου είχε προταθεί να πληρωθεί από τις ισλανδικές οικογένειες το χρέος του δανείου προς τη Μεγάλη Βρετανία και την Ολλανδία, ύψους 3.500 εκ ευρώ, για διάστημα 15% με επιτόκιο 5,5%

Ο κόσμος βγήκε ξανά στους δρόμους, ζητώντας την επιβολή δημοψηφίσματος, με το 93% των Ισλανδών να απορρίπτουν την αποπληρωμή του χρέους.

Η κυβέρνηση της χώρας, διέταξε δικαστική έρευνα για απόδοση ευθυνών, από την οποία προέκυψαν οι συλλήψεις τραπεζιτών και υψηλόβαθμων αξιωματούχων, ενώ με διάταγμα της interpoll, οι συλληφθέντες κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Εν συνεχεία εκλέγεται ένα σώμα 25 ακομμάτιστων πολιτών για να συγγράψουν το νέο σύνταγμα της Ισλανδίας, με βάση τις ομόφωνες συστάσεις που προέκυψαν από διαφορετικές συνελεύσεις.

Οι κάτοικοι της χώρας του πάγου, αψήφησαν τις απειλές και τη συνωμοσία της συντριπτικής πλειοψηφίας των διεθνών ΜΜΕ, που επέβαλαν ένα είδος εμπάργκο στη ενημέρωση που προερχόταν από την Ισλανδία, η οποία κρίθηκε ως «κακό παράδειγμα για την Ευρώπη» γιατί αρνήθηκε να υποταχτεί στην κάθε Λαγκάρντ και την κάθε Μέρκελ και πήρε την κατάσταση στα χέρια της.

Μακριά από την τρόικα, η χώρα έδωσε προτεραιότητα στην εγχώρια οικονομία, έκανε υποτίμηση, επέβαλε έλεγχο στην κίνηση κεφαλαίων και πέρασε σε σημαντική ανάκαμψη το 2012.

Αντίθετα, εάν πάρουμε το παράδειγμα της Ιρλανδίας, η οποία ακολούθησε τον δρόμο της Τρόικα, είδε το δημόσιο χρέος της να εκτινάσσεται, ενώ σήμερα διανύει τον έκτο της χρόνο υπό ύφεση, την στιγμή που οι προοπτικές ανάπτυξης είναι μηδαμινές.

Στην Ισλανδία, παρότι η παύση πληρωμών και περισσότερο η κατάρρευση των τραπεζών δημιούργησε προβλήματα, δεν έφτασε ποτέ η θύελλα, που εξακολουθεί να σαρώνει χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία που εφάρμοσαν το Μνημόνιο.

Χαρακτηριστικό είναι τα όσα έγραψαν οι Financial Times σε ολοσέλιδο αφιέρωμά τους για την Ισλανδία στις 5 Φεβρουαρίου: «Η ανεργία που έφθασε στο υψηλότερο σημείο του 9,2%, τον Δεκέμβριο έπεσε στο 5,7%. Αυτό το ποσοστό ανεργίας είναι χαμηλότερο από της Γερμανίας και, με την εξαίρεση ορισμένων μηνών, είναι χαμηλότερο ακόμη κι από της Σουηδίας, την Φινλανδίας ή της Αγγλίας απ’ όταν ξέσπασε η κρίση το 2008. Ένα μεγάλο πρόγραμμα παραγραφής χρέους ελάφρυνε τα βάρη στα νοικοκυριά».

Σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις, αν υπολογίσει κανείς ότι το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανέρχεται στο 8% σήμερα όταν πριν δύο χρόνια ήταν 25%, τότε σίγουρα δεν είναι δύσκολο να αντιληφθείς, ότι η ανάκαμψη δεν προέρχεται μέσα από αποκοπές και επιβολή φορολογιών.

Οι Ισλανδοί, δεν δίστασαν να πολεμήσουν για την νομισματική τους ανεξαρτησία, συνέπεια της οποίας ήταν η υποτίμηση του εθνικού τους νομίσματος την επομένη της κρίσης, χωρίς ωστόσο να ακολουθήσουν φαινόμενα ανεξέλεγκτου πληθωρισμού, όπως προειδοποιούσαν κάποιες κασάνδρες.

Μπορεί, πληθυσμιακά η Ισλανδία να μετρά μόλις 320.000 κατοίκους και ορισμένοι να βιαστούν να πουν ότι για μία τόσο μικρή οικονομία, το βάρος ήταν λιγότερο.

Πρόκειται όμως για μια χώρα χωρίς βιομηχανία, γεωργία, τουρισμό και πλουτοπαραγωγικές πηγές, όπως το φυσικό αέριο, η οποία έχει ως κύρια πηγή εσόδων μόνο την αλιεία και σήμερα 5 χρόνια μετά, η Ισλανδία βρίσκεται σε σταθερή ανοδική πορεία, με ανάπτυξη 3,1%!

Τα μυαλά μας... και μια Λίρα

Εν ολίγοις, ας πάψουμε να σταυρώσουμε τη λίρα, που τόσα χρόνια κυριαρχούσε στις χρηματιστηριακές αγορές, καταλαμβάνοντας δεσπόζουσα θέση στην λίστα των χωρών της ΕΕ, με τα ισχυρότερα σε ισοτιμία νομίσματα.

Τουλάχιστον δεν θα είσαι υπόχρεος, όταν και όποτε αποφανθούν τα Ευρωπαϊκά οικονομικά κλιμάκια πως δεν εξυπηρετείς το χρέος σου προς τους δανειστές, ότι χρειάζονται νέες φορολογίες και αποκοπές μισθών.

Να σας θυμίσω, ότι όταν υιοθετήσαμε το ευρώ η ισοτιμία έναντι του της κυπριακής λίρας ήταν στα 0.78 σέντ.

Κρατούσαμε τους μικρούς υπολογιστές συναλλάγματος, που μας είχε χαρίσει τότε η γενναιόδωρη Κεντρική μας Τράπεζα, για να καταλάβουμε την τύφλα μας,  ότι μία λίρα, ήταν 1.78, και θέλαμε και το ΔΝΤ να μας το πει; ότι συμφέρον από αυτή την εξίσωση δεν έβγαινε για εμάς.

Οι Ισλανδοί, έκαναν το πρώτο βήμα και περπάτησαν στην ανάπτυξη, ας προσπαθήσουμε και εμείς να αρκουδίσουμε τουλάχιστον με όπλο μας την λίρα και αν μας υποτιμήσουν αρχικά οι αγορές, ας ρίξουμε το 17,5% ΦΠΑ της ευρωζώνης στα μούτρα τους και ας το κατεβάσουμε στο 7% να αναπνεύσει ο λαός.

Είναι καιρός να ορίσουμε επιτέλους εμείς την μοίρα μας, όπως ακριβώς το έκαναν οι Ισλανδοί, που έγραψαν ένα νέο σύγχρονο «Σάγκα» (ιστορίες - θρύλοι των Βίκινγκς) που θα έχουν να αφηγούνται στις επόμενες γενιές που διεσωσαν.

Εμείς είχαμε ελληνική ιστορία και γράψαμε ελληνική μυθολογία, από την οποία άντλησε παραδείγματα όλος ο κόσμος.

Μήπως πρέπει να θυμηθούμε τους άθλους του Ηρακλή και να καταλάβουμε πως, ότι δεν λύνεται κόβεται σαν τα κεφάλια της Λερναίας Ύδρας!

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Διαβάστε ακόμη

 1. Ζωτικής σημασίας για την κυπριακή οικονομία η στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας
 2. Η μετά Μοντανά εποχή, οι «άσσοι στο μανίκι» Αναστασιάδη, και οι «βιαστικοί» σύμβουλοι που ανακοίνωναν τουρκο-ισραηλινό αγωγό
 3. Ευκαιρίες για την Κύπρο από το Brexit
 4. Πώς μπορεί μια επιχείρηση να διαχειριστεί την καινοτομία;
 5. Επιτακτική ανάγκη η δημιουργία Υφυπουργείου Ανάπτυξης
Σχετικά άρθρα

 1. Βάζει τέλος στις φημολογίες η ΚΤΚ: Οι καταθέσεις μέχρι 100.000€ είναι ασφαλισμένες [vid]
 2. Επ. Περιβάλλοντος: Η Κύπρος έχει ακόμα αρκετά στοιχήματα να κερδίσει
 3. Ζωτικής σημασίας για την κυπριακή οικονομία η στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας
 4. Δημοσκόπηση ΡΙΚ: Πρωτιά Αναστασιάδη και στους δύο γύρους - Παγιώνεται στην δεύτερη θέση ο Μαλάς
 5. Βαρύτατη παρασπονδία από «Freedom House»: «Ασφαλής και ελεύθερη χώρα η ΤΔΒΚ»
 6. Λάρνακα: Άρπαξαν από σταθμευμένο όχημα αντικείμενα αξίας 3 χιλ. ευρώ