What's hot? ΤΗΛΕΜΑΧΙΑ· ΧΙΟΝΙΑ· ΑΛΕΞΟΥΪ· ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ·

INFO

25.03.2013 | 02:38
Τελευταία ενημέρωση: 25.03.2013 | 02:43

Ομήρου: Αναμένεται επικύρωση της συμφωνίας με Eurogroup

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

 Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας Γιαννάκης Ομήρου επιβεβαίωσε πριν από λίγο στο Προεδρικό τις πληροφορίες ότι επήλθε συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο στις Βρυξέλλες, ενώ αναμένεται η επικύρωση της από ώρα σε ώρα από το Eurogroup.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συμφωνία προνοεί κούρεμα 30% στις καταθέσεις άνω των €100,000 στην Τράπεζα Κύπρου και με αυτό τον τρόπο σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Τρ. Κύπρου διασώζεται οριστικά. Επίσης η ίδια πηγή επιβεβαίωσε ότι το θέμα του ELA και των περίπου €9 δις που η τρόικα ήθελε να «φορτώσει» στην Τρ. Κύπρου, εγκαταλείφθηκε.

Ερωτηθείς, ο κ. Ομήρου αν μέσα από την προκαταρκτική συμφωνία διασώζεται η Τράπεζα Κύπρου, είπε πως «όλα όσα είχαν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες αναφορικά με την Τράπεζα Κύπρου ότι δηλαδή υπήρχε η πιθανότητα να τεθεί κάτω από αυτό που ονομάζεται resolution σε αυτή την συμφωνία δεν φαίνεται να υπάρχει αλλά δεν θέλω τίποτα άλλο να δηλώσω για λόγους σοβαρότητας και ευθύνης».

Σχολιάζοντας πληροφορίες για κούρεμα του 30% και για πάγωμα του ΕΛΑ, ο κ. Ομήρου είπε πως «το περιεχόμενο θα ανακοινωθεί από το Γιούρογκρουπ. Θα ήταν ανεύθυνο να μπω σε σχολιασμό και εκ μέρους οιουδήποτε χωρίς να έχουμε υπόψη μας το τελικό κείμενο, την τελική συμφωνία να αρχίσουμε τα σχόλια».

«Είχαμε πριν από λίγο τηλεφωνική επικοινωνία με πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι σε επίπεδο Ευρωπαίων αξιωματούχων πριν από την συνεδρία του Γιούρογκρουπ διαμορφώνεται μια πρόταση, μια συμφωνία ή πρόγραμμα όπως ονομάζεται, το οποίο και θα τεθεί την επόμενη μισή-μια ώρα ενώπιον του Γιούρογκρουπ», είπε στις αρχικές του δηλώσεις ο κ. Ομήρου.

Φαίνεται, σημείωσε, ότι η όλη διαδικασία βρίσκεται πλησίστια σε επίτευξη συμφωνίας. «Μας έχει ενημερώσει ο Πρόεδρος για το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας αλλά δεν πρόκειται να αποκαλύψω ή να δημοσιοποιήσω το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας δεδομένου ότι δεν υπάρχει ακόμα απόφαση του Γιούρογκρουπ άρα θα πρέπει να αναμένεται η έκδοση επίσημου ανακοινωθέντος από το Γιούρογκρουπ», πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει ότι «πηγές του Προεδρικού διαρρέουν προς ορισμένες πλευρές επιλεκτικά το περιεχόμενο της συμφωνίας, ο κ. Ομήρου απάντησε: «Δεν ξέρω ούτε ποιες είναι οι πηγές του Προεδρικού Μεγάρου. Εγώ ξέρετε είχα μια ευθύνη απόψε ως Προεδρεύων της Δημοκρατίας, να συντονίσω μια διαβούλευση των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων και να βρίσκομαι σε συνεχή επαφή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις Βρυξέλες».

Θέλω λοιπόν, συνέχισε, να είμαι σοβαρός και υπεύθυνος. Επανέλαβε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον ενημέρωσε ότι «υπάρχει μια προκαταρκτική - αν θέλετε συμφωνία- όχι σε επίπεδο Γιούρογκρουπ, το οποίο είναι όμως το αρμόδιο να πάρει τις τελικές αποφάσεις αλλά σε επίπεδο Ευρωπαίων αξιωματούχων δηλαδή του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Προέδρου της Επιτροπής, της κ. Λαγκάρντ, του Προέδρου ή Διευθυντή της Κεντρικής Τράπεζας».

«Αυτό το Γιούρογκρουπ βρισκόταν υπό την υψηλή εποπτεία - ας το θέσω έτσι αυτών των Ευρωπαίων αξιωματούχων. Δεδομένου λοιπόν, ότι φαίνεται να υπάρχει εκ πρώτης όψεως μια καταρχήν συμφωνία σε αυτό το επίπεδο υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αυτή η συμφωνία να τύχει της έγκρισης και του Γιούρογκρουπ που είναι οριστικά και αμετάκλητα το αρμόδιο για να πάρει την τελική απόφαση», συμπλήρωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απανωτά διπλωματικά παιχνίδια – Μετά την απειλή Αναστασιάδη διασπάστηκε και η Τρόικα

Bόμβα Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες: «Εάν επιμένετε γυρίζω πίσω στην Κύπρο για να παραιτηθώ»

Αποκάλυψη newsit.com.cy: Μας ρίχνουν 5 δις στο τραπέζι για να σκύψουμε το κεφάλι

Όλοι μαζικά στο Προεδρικό – Οι Κύπριοι στέλνουν το δικό τους μήνυμα - photos

Νέο πλαφόν στις αναλήψεις: Μέχρι 100 ευρώ στα ATM της Λαϊκής, 120 στην τράπεζα Κύπρου

Μυστικό σχέδιο επαναπατρισμού των Βρετανών εξετάζει το Λονδίνο λόγω της κρίσης!

Πέταξε την Καρέκλα στο Προεδρικό ο Αναστασιάδης – Έξαλλος με την Ντέλια Βελκουλέσκου


   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Δίκη Λαϊκής Τράπεζας: «Πίστευα ότι τα προβλήματά μας στην Ελλάδα είναι παροδικά»
  2. Βάζει τέλος στις φημολογίες η ΚΤΚ: Οι καταθέσεις μέχρι 100.000€ είναι ασφαλισμένες [vid]
  3. Έτσι της έδωσε η τράπεζα επιπλέον 40.000 ευρώ και τώρα δεν τους τα επιστρέφει!
  4. Απερχόμενος Ντάϊσελμπλουμ: (Ξανα)δίνει Αναστασιάδη για το 1ο bail in με την πρόταση κουρέματος και σε μικροκαταθέτες
  5. Βundesbank: Η Γερμανία εξοικονόμησε 290 δισ. ευρώ από την κρίση
  6. Πειρατικά κανάλια: 400 καταθέσεις (και) από πελάτες