What's hot? ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ· ΧΙΟΝΙΑ· AFRIKA· SURVIVOR·

INFO

25.03.2013 | 08:54
Τελευταία ενημέρωση: 25.03.2013 | 12:35

Μ. Σαρρής: «Επώδυνη συμφωνία, αποφύγαμε όμως μια άτακτη χρεοκοπία.»

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

-Το συντομότερο δυνατό ανοίγουν οι τράπεζες
-Τα ταμεία προνοίας θα συμμετέχουν επενδυτικά με μετοχές
-Ο Πρόεδρος διεξήλθε μέσα από μια δύσκολη διαπραγμάτευση επιτυγχάνοντας τα καλύτερα αποτελέσματα
-Οι εναλλακτικές λύσεις ήταν καταστροφικές

 Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις στο Eurogroup, επιτεύχθηκε συμφωνία , βάζοντας τέλος στην αγωνία τόσο των Κυπρίων όσο και των Ευρωπαίων εταίρων.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, οι εναλλακτικές λύσεις ήταν καταστροφικές, καθώς η χώρα απέφυγε μια άτακτη χρεοκοπία και διασφάλισε το μέλλον των νέων γενιών. Όπως επισήμανε , έκλεισε μια μακρά περίοδος αβεβαιότητας και ανασφάλειας για την κυπριακή οικονομία .

Συνεχίζοντας, ανέφερε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διεξήλθε μέσα από μια δύσκολη διαπραγμάτευση επιτυγχάνοντας τα καλύτερα αποτελέσματα, προσθέτοντας ότι η απόφαση του Eurogroup θέτει τέλος σε αυτή την περίοδο της αβεβαιότητας και βάζει τις βάσεις για μια ελπιδοφόρα αρχή.

«Ουσιαστικά δεν κερδίσαμε μόνο μια μάχη, αλλά πιστεύω ότι έχουμε αποφύγει τον ορατό κίνδυνο μιας καταστροφικής εξόδου από την Ευρωζώνη», είπε. Η κυβέρνηση και ο λαός παρ` όλες τις αντίξοες συνθήκες και τις δυσκολίες που μας περιμένουν είμαστε αποφασισμένοι να το διαχειριστούμε σωστά και να πετύχουμε τη γρήγορη επάνοδο στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική πρόοδο, ανέφερε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι ένας σημαντικός αριθμός από καταθέτες που περιλαμβάνει επιχειρήσεις και ιδιώτες είναι στην κατηγορία κάτω των 100.000, αναγνωρίζοντας ωστόσο, ότι υπάρχει και ένας σημαντικός αριθμός που έχει καταθέσεις πάνω από 100.000 και θα μας πάρει λίγες μέρες για να εξακριβώσουμε τα ποσά που θα χρειαστούν για την μετατροπή των καταθέσεων σε κεφάλαιο.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το πότε θα ανοίξουν οι κυπριακές τράπεζες είπε θα αποφασιστεί η ακριβής ημερομηνία επαναλειτουργία τους σε συνεννόηση με τους ευρωπαίους εταίρους, τονίζοντας ότι στόχος είναι αυτό να γίνει το συντομότερο δυνατόν.

Είπε επίσης ότι εφόσον δεν υπάρχει σήμερα βεβαιότητα είναι φυσικό να υπάρξουν περιορισμοί και προβλήματα, είναι αναπόφευκτο προϊόν μιας πολύ δύσκολης προσαρμογής σε ένα δύσκολο πρόγραμμα, είπε.

Ερωτηθείς σχετικά με τη συμμετοχή των ταμείων πρόνοιας που είναι πελάτες της τράπεζας Κύπρου και για τα ποσά άνω των 100.000, απάντησε ότι οι καταθέσεις ανεξάρτητα από που προέρχονται θα μετατραπούν σε μετοχές, οι νέοι ιδιοκτήτες της τράπεζες θα είναι κατά κύριο λόγο οι σημερινοί μεγαλοκατάθετες της τράπεζας.

Πρόσθεσε ότι τα ταμεία πρόνοιας έχουν την δική τους επενδυτική πολιτική που περιλαμβάνει και τη συμμετοχή με μετοχές σε τράπεζες, επιπλέον είναι και ένας τρόπος συνεισφοράς τους στη σταθεροποίησης του συστήματος είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σαρρής: Σημειώθηκε πρόοδος στις συζητήσεις Υπουργείου Οικονομικών – Τρόικας

Σαρρής: 25% το κούρεμα των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου για πάνω απο 100.000 ευρώ - Μεγάλοι περιορισμοί στις αναλήψεις 

Επιβεβαιώνει τα περί κουρέματος ο Σαρρής   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Μιλτιάδης Νεοφύτου: Απέσυρε την αγωγή - Χριστόφιας: Δεν υπήρξαν ανταλλάγματα [vid]
  2. Πρώτη Τριμερής Κύπρου - Ελλάδας - Ιορδανίας με υπογραφή σειράς σημαντικών συμφωνιών [pics, vid]
  3. Μάνος Παπαγιάννης: Οι πρώτες του δηλώσεις μετά τον καβγά με την Παυλίδου [vid]
  4. Survivor 2: Οι πρώτες δηλώσεις των παικτών από το αεροδρόμιο [vid]
  5. Τριμερής Σύνοδος Κύπρος - Ελλάδα - Ιορδανία: Υπογράφονται συμφωνίες
  6. Τραγωδία! Νεκρές δύο γυναίκες από πυρκαγιά σε Στέγη Πρόνοιας