What's hot? ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ· ΤΕΠΑΚ· ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ· VOICE·

INFO

25.03.2013 | 16:22
Τελευταία ενημέρωση: 25.03.2013 | 16:46

Δημοψήφισμα ζητά το ΑΚΕΛ

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

 Ερασιτεχνικούς χαρακτήρισε τους χειρισμούς της Κυβέρνησης, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Α. Κυπριανού, αφήνοντας μήνυμα για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, να αποφασίσει ο κυπριακός λαός για τη συμφωνία Αναστασιάδη- Τρόικας.

 
Κορύφωση της πρώτης φάσης των σχεδιασμών της Τρόικας σε βάρος του κυπριακού λαού, συνιστά η συμφωνία στην οποία κατέληξε το πρωί το Eurogroup, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, λέγοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα δώσει δημοσιογραφική διάσκεψη και θα μιλήσει για τους χειρισμούς την εβδομάδα που πέρασε από κυβερνητικής πλευράς, τους οποίους χαρακτήρισε ερασιτεχνικούς.

Σε δηλώσεις του σήμερα,  ο Άντρος Κυπριανού είπε ότι η συμφωνία όχι απλά και μόνο δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας αλλά αντιθέτως βαθαίνει περισσότερο την κρίση προκαλώντας στη χώρα και το λαό μας οδυνηρές συνέπειες.

Τις τελευταίες μέρες, πρόσθεσε, αποκαλύπτεται με κυνισμό από τους ευρωπαίους «εταίρους» μας ότι αυτός ήταν ο σχεδιασμός τους από την αρχή. Ότι δηλαδή, εξήγησε, καθόρισαν στόχους και ακολουθούν συγκεκριμένη πορεία υλοποίησης τους.

Ως ΑΚΕΛ, ανέφερε, είχαμε από την αρχή επισημάνει ότι η πορεία την οποία ακολουθούσε η Τρόικα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης ήταν αδιέξοδη. Η προσπάθεια διάσωσης του Ευρώ μέσα από το τρίπτυχο της λιτότητας, των περικοπών και των ιδιωτικοποιήσεων απλώς βάθαινε περισσότερο την ύφεση και οδηγούσε τις χώρες και τους λαούς του ευρωπαϊκού νότου στην καταστροφή, πρόσθεσε. «Δυστυχώς οι κυρίαρχοι κύκλοι της ΕΕ επιμένουν πεισματικά σ΄αυτές τις αδιέξοδες πολιτικές επιλογές που δεν οδηγούν στην ανάπτυξη».

Ο εγκλωβισμός μας σ΄αυτά τα πλαίσια σκέψης, όπως πράττει η κυβέρνηση Αναστασιάδη, συνέχισε, δεν δημιουργεί προοπτική ξεπεράσματος προβλημάτων, αλλά αντιθέτως φορτώνει με τεράστιες αρνητικές συνέπειες τους ώμους των εργαζομένων.

Η επιλογή μας ως λαός, σημείωσε ο κ. Κυπριανού, είναι να απεγκλωβιστούμε από αυτά τα πλαίσια λογικής, να αντισταθούμε στις επιβουλές της Τρόικα και να αναζητήσουμε λύση έξω από αυτά. Ο κ. Αναστασιάδης, πρόσθεσε, προεκλογικά διεκδίκησε την ψήφο του κυπριακού λαού και την πήρε, υποσχόμενος βελτίωση της κατ΄αρχήν συμφωνίας για Μνημόνιο, του Νιόβρη του 2012. Στήριζε αυτή του τη θέση στις φιλικές του σχέσεις με την κ. Μέρκελ και άλλους ευρωπαίους ηγέτες, ανέφερε. «Τελικά διαπίστωσε με τον πιο σκληρό τρόπο ότι το μόνο που ενδιέφερε τους «φίλους» του ήταν η εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων και όχι η στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Είναι πεποίθηση μας ότι η συμφωνία Αναστασιάδη – Eurogroup αποτελεί την απαρχή νέων δεινών για την Κύπρο και το λαό μας, τόνισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ. Είναι υποχρέωση των πολιτικών κομμάτων, ανέφερε, να δώσουν διέξοδο στον κόσμο και να ξαναφέρουν την ελπίδα και την προοπτική. «Διαβεβαιώνουμε το λαό ότι αυτό θα πράξουμε ως ΑΚΕΛ αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες τόσο προς την κατεύθυνση της κυβέρνησης όσο και των πολιτικών κομμάτων για την έναρξη διαλόγου που θα οδηγεί στη διαμόρφωση πρότασης εξόδου από αυτή την κρίση».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι προτείνουν και επιμένουν στα εξής: 1) Διεξαγωγή δημοψηφίσματος για να αποφασίσει ο κυπριακός λαός για τη συμφωνία Αναστασιάδη- Τρόικας. Οι αποφάσεις αυτές, ανέφερε, θα καθορίσουν το μέλλον μας για πάρα πολλά χρόνια και έχει κάθε δικαίωμα ο λαός να πει την άποψη του. 2) Απαιτούμε, ανέφερε ο κ. Κυπριανού, την κίνηση διαδικασίας για τιμωρία όλων των ενόχων για τα προβλήματα στην Κυπριακή οικονομία. Για το σκοπό αυτό, είπε, θα πρέπει να δοθεί άμεσα στη Βουλή των Αντιπροσώπων και το Γενικό Εισαγγελέα η έκθεση Alvarez & Marshall.

Ως τρίτο ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι απαιτούν από το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας να κατατεθούν στη Βουλή τα ονόματα όλων όσοι το τελευταίο χρονικό διάστημα απέσυραν μαζικά τα λεφτά τους από τις Κυπριακές Τράπεζες και κατέχουν πολιτικά ή πολιτειακά αξιώματα. Η έρευνα, σημείωσε, πρέπει να επεκταθεί και στα συγγενικά τους πρόσωπα.

Κληθείς να σχολιάσει το επιχείρημα ότι εάν δέχονταν την αρχική συμφωνία της 16ης Μαρτίου τώρα δεν θα ήμασταν στη θέση που είμαστε, ο κ. Κυπριανού απάντησε «ουδέν αναληθέστερο». Οι συζητήσεις που είχαμε τις τελευταίες ημέρες, αλλά και η δήλωση του Προέδρου του Eurogroup σήμερα το πρωί, συνέχισε, αποδεικνύουν ποιος ήταν ο πραγματικός στόχος.

Μας λέχθηκε από την Τρόικα με τον πιο προφανή τρόπο στη σύσκεψη προχθές Σάββατο, ανέφερε, ότι εκείνη η πρότασή τους δεν ήταν η κατάληξη του σχεδιασμού τους. «Όταν εκείνη η πρόταση θα υιοθετείτο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, θα έρχονταν και με νέες απαιτήσεις, όπως αυτές που έθεσαν χθες το βράδυ. Ο κ. Νταϊσελμπλούμ είπε ότι οι εξελίξεις έχουν δώσει την ευκαιρία να κατατεθεί η συνολική τους πρόταση σε ό,τι αφορά τις τράπεζες».

Πώληση τραπεζών στην Ελλάδα
Σε ερώτηση εάν έχουν ενημέρωση για την πώληση των τραπεζών στην Ελλάδα, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι έγινε μια πρώτη ενημέρωση στη σύσκεψη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προχθές Σάββατο, στο Προεδρικό. Το ΑΚΕΛ, ανέφερε, διατύπωσε έντονη διαφωνία και την χαρακτήρισε ανισόρροπη, με την έννοια ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αναλαμβάνει το μεγάλο κομμάτι του ELA που ανέρχεται σε μερικά δις ευρώ για δάνεια που είχαν δοθεί στην Ελλάδα, σε Ελλαδίτες και όχι σε Κύπριους, που φορτώνονται η Κύπρος και ο κυπριακός λαός.

Σε αυτά τα ζητήματα, είπε, πρέπει να υπάρξει μια καλύτερη συμφωνία και από την άλλη να γίνει έρευνα για το πώς δόθηκαν αυτά τα δάνεια, από ποιους, με ποιους όρους και ποιες εξασφαλίσεις.

Ισραήλ – Τουρκία – Κουρδικό
Σε παρατήρηση πως ενώ εμείς αντιμετωπίζουμε το οικονομικό μας πρόβλημα στην περιοχή σημειώνονται κινήσεις γεωστρατηγικού χαρακτήρα, όπως η συγνώμη Νετανιάχου προς τον Ερντογάν και ίσως κινήσεις που αφορούν το φυσικό αέριο, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ επεσήμανε ότι υπάρχουν εξελίξεις και στο κουρδικό, καθώς επίσης και οι προσπάθειες για να επιλυθεί το θέμα της Συρίας. «Αντιλαμβάνεστε ότι το επόμενο θέμα που παίρνει την πορεία για λύση είναι το Κυπριακό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μ. Σαρρής: «Επώδυνη συμφωνία, αποφύγαμε όμως μια άτακτη χρεοκοπία.»

Χάθηκε η Λαϊκή και το παιχνίδι – Επιστρέφει ηττημένος ο πρόεδρος και πληγωμένη η Κύπρος
   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Υπόσχεση Άντρου Κυπριανού: Το ΑΚΕΛ θα στηρίξει αιτήματα της Λάρνακας
  2. Δήμος Λεμεσού: Έφεση Χρίστου στο Ανώτατο για την απόφαση του Εκλογοδικείου
  3. Προεκλογική κόντρα με φόντο τα έκτροπα στο Τσίρειο - Γ.Γ. ΑΚΕΛ: Δεν πείθει ο ΑΠΟΕΛ - Ο Ιωνάς εκκόλαπτε τέτοιες συμπεριφορές
  4. Νέες αποκαλύψεις Ντάισελμπλουμ: Αντίθετη του bail in λύση στην Κύπρο θα ήταν καταστροφική - Χάθηκε χρόνος με τις εκλογές!
  5. Eurogroup: Θετική αποτίμηση για Κύπρο - «Καμπανάκι» για «κόκκινα» δάνεια
  6. Eurogroup: Μάριο Σεντένο ο νέος πρόεδρος