What's hot? ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ· ΤΡΙΜΕΡΗΣ· FREZYLAC· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

00.00.0000 | 20:20
Τελευταία ενημέρωση: 25.03.2013 | 20:44

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πελάτες των τραπεζών Κύπρου και Λαϊκή για την απόφαση του Eurogroup

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Εκποιήσεις περιουσιών, σειρά προτεραιότητας στις αποζημιώσεως, οι οποίες, όπως εκτιμά ο οικονομολόγος Κώστας Μαυρίδης δεν θα ικανοποιήσουν την πραγματική αξία των καταθέσεων, μετοχών και ομολόγων που θα μεταφερθούν στην κακή τράπεζα, προνοεί η διαδικασία εφαρμογής της απόφασης του Eurogroup για τη Κύπρο.

Αν και σε πρώτη φάση, οι άμεσα επηρεαζόμενες τράπεζες, είναι οι «Κύπρου» και «Λαϊκή», εντούτοις εκτιμάται ότι η απόφαση, θα σοκάρει ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου.

Όπως ξεκαθάρισε ο οικονομολόγος Κώστας Μαυρίδης, στην Λαϊκή Τράπεζα για διασφαλίζονται οι καταθέσεις, παντός είδους, για λογαριασμού προθεσμικούς λογαριασμούς, λογαριασμούς όψεως, τρεχόυμενους, γραμμάτια και ταμιερυτηρίου, εφόσον είναι στο όνομα ενός φυσικού προσώπ[ου διασφαλίζονται πλήρως.

Η Λαϊκή θα διαχωριστεί στην καλή και κακή τράπεζα, με την καλή να λειτουργεί, ως μία μικρή τράπεζα ταμιευτηρίου, η οποία θα έχει καταθέσεις μέχρι 100 χιλιάδες ευρώ , οι οποίες θα είναι εξασφαλισμένες σύμφωνα με την απόφαση από το Eurogrou.

Η Λαϊκή στην ουσία κομματιάζεται και στα περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας, θα παραμείνουν όλα τα εξυπηρετούμενα δάνεια.

Εάν για διάστημα 90 ημερών οι πληρωμές γίνονται τα δάνεια, θεωρούνται εξυπηρετούμενα.
Για όλα τα υπόλοιπα, καταθέσεις άνω των 100 χιλιάδων ευρώ, αξιόγραφα, χρεόγραφα, ομόλογα και μετοχές, μπαίνουν σε ένα κοινό ταμείο της κακής τράπεζας, η οποία θα αναλάβει να εισπράξει τα προβληματικά δάνεια της τράπεζας.
Έχει συμφωνηθεί ένα πλάνο με χρονικό όριο τα 5 χρόνια, μέσα στο οποίο ο διαχειριστής, ο οποίος ουσιαστικά θα εκποιήσει τις περιουσίες των δανειζόμενων και τις υποθήκες θα αναλάβει σε ένα μακροπρόθεσμο ορίζοντα να εισπράξει τα ποσά, τα οποία θα πρέπει να διανεμηθούν , ξεκινώντας πρώτα από τους καταθέτες.

Από τα εισπρακτέα ποσά, εκτιμά ο Κώστας Μαυρίδης, κανείς δεν θα πάρει χρήματα εκτός από τους καταθέτες και αυτό θα είναι αναλογικά.

Εάν από τα ποσά αυτά καλυφθούν οι καταθέτες, παίρνουν σειρά οι κάτοχοι ομολόγων, αξιόγραφων και άλλων μετοχικών μονάδων.

Τράπεζα Κύπρου


Σύμφωνα με την πρόνοια του νομοσχεδίου, η Λαϊκή Τράπεζα θα ενσωματωθεί στην Κύπρου, χωρίς να ορίζεται πότε θα γίνει χρονικά η απορρόφηση αυτή.

Στην Τράπεζα Κύπρου και πάλι οι καταθέσεις μέχρι 100 χιλιάδων είναι εξασφαλισμένες, ακόμη και σε περίπτωση κατάρρευσης της τράπεζας.
Για τους καταθέτες που ξεπερνούν τις 100 χιλιάδες στους λογαριασμούς τους, θα επιβληθεί κούρεμα, σε ένα ποσοστό που ακόμη δεν έχει καθοριστεί από το Eurogroup, σύμφωνα όμως με πληροφορίες, κυμαίνεται στο 30% -40%.
Με το κούρεμα δημιουργείται μία νέα τράπεζα Κύπρου, στην οποία θα παρέχεται ρευστότητα για 2 περίπου χρόνια από την ΕΚΤ.

Η λέξη ρευστότητα, κατά τον Κώστα Μαυρίδη είναι κάπως ουδέτερη, αφού στην ουσία πρόκειται όπως εξήγησε για δανεικά χρήματα, τα οποία θα πρέπει να επιστραφούν.
Αυτά όμως τα «δανεικά» εξήγησε ο Κώστας Μαυρίδης, έδωσαν τη δυνατότητα στο Eurogroup, να ασκεί πιέσεις στην Κύπρο.

Σε περίπτωση που ένας λογαριασμός είναι κοινός, και υπολογίζεται στις 200 χιλιάδες παρόλο που αυτό δεν καταγράφεται στη συμφωνία του Eurogroup, με βάση την κρατική εγγύηση στην Κύπρο, τότε το κούρεμα γίνεται, όχι ανά 100 χιλιάδες για κάθε φυσικό πρόσωπο, αλλά στο συνομιλό ποσό της κατάθεσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

4,2 δισ. χάνουν οι καταθέτες της Λαϊκής και 1,6 δισ. οι καταθέτες της Τράπεζας Κύπρου

Απόφαση Eurogroup: Τι δηλώνουν Κύπριοι πολίτες στην κάμερα του newsit.com.cy

Κ.Τ: Η συμφωνία στο Eurogroup απέτρεψε τη χρεοκοπία με όσες συνέπειες αυτή επιφέρει

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Τριμερής Κύπρου - Ελλάδας - Ιορδανίας - Κοινή Διακήρυξη: «Ο συνεταιρισμός μας δεν αποκλείει άλλους»
  2. Έτσι της έδωσε η τράπεζα επιπλέον 40.000 ευρώ και τώρα δεν τους τα επιστρέφει!
  3. Πρώτη Τριμερής Κύπρου - Ελλάδας - Ιορδανίας με υπογραφή σειράς σημαντικών συμφωνιών [pics, vid]
  4. Απερχόμενος Ντάϊσελμπλουμ: (Ξανα)δίνει Αναστασιάδη για το 1ο bail in με την πρόταση κουρέματος και σε μικροκαταθέτες
  5. Βundesbank: Η Γερμανία εξοικονόμησε 290 δισ. ευρώ από την κρίση
  6. Πειρατικά κανάλια: 400 καταθέσεις (και) από πελάτες