What's hot? ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ· ΤΡΙΜΕΡΗΣ· FREZYLAC· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

26.03.2013 | 08:00
Τελευταία ενημέρωση: 26.03.2013 | 08:07

Ντάισενμπλουμ: Το κυπριακό μοντέλο διάσωσης μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες, είπε και μετά...τα μάζεψε

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Λίγες ώρες μετά από τη συμφωνία που επικυρώθηκε, το βράδυ της Κυριακής, για την Κύπρο, ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και πρόεδρος του Eurogroup,Γέρουν Ντάισενμπλουμ, σοκάρει με τη συνέντευξη που δίνει σε Financial Times και Reuters. 

Στον Ολλανδό, το πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου, αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό μοντέλο επίλυσης τραπεζικών προβλημάτων στην Ευρωζώνη. Όπως ο ίδιος πρόβλεψε, ίσως, να χρειαστεί να εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες, δήλωσε και ξεσήκωσε όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες και κυρίως τις αδύναμες. Λίγες ώρες αργότερα, ο Ντάισενμπλουμ, απέσυρε τις δηλώσεις του. 

“Αυτό που κάναμε χθες το βράδυ εγώ το κρίνω ως ότι σπρώξαμε πίσω τους κινδύνους”, δήλωσε ο Ντάισενμπλουμ, λίγες ώρες μετά από τη συμφωνία για την Κύπρο.

“Αν υπάρχει κίνδυνος σε μια τράπεζα, το πρώτο μας ερώτημα θα είναι: οκ, εσείς στην τράπεζα, τι σκέφτεστε να κάνετε για αυτό; Τι μπορείτε να κάνετε για να ανακεφαλοποιηθείτε μόνοι σας;”. Και συνέχισε λέγοντας “εάν η τράπεζα δεν μπορεί να το κάνει, τότε θα μιλήσουμε στους μετόχους και στους κατόχους ομολόγων, θα τους ζητήσουμε να συνεισφέρουν στην ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας, και εάν είναι απαραίτητο, και από τους ανασφάλιστους καταθέτες”, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Η λύση αυτή που προτάθηκε και τελικά, υιοθετήθηκε από την Κύπρο, είναι πρωτόγνωρη, ως προς τη δομή της, αφού σπάει το άβατο των τραπεζικών καταθέσεων και αφετέρου, είναι η πρώτη φορά, μετά από τρία χρόνια κρίσης στην Ευρώπη, που οι φορολογούμενοι αναλαμβάνουν απευθείας το κόστος εξυγίανση της εγχώριας οικονομίας,ενώ σε άλλες περιπτώσεις, το κόστος της έπεφτε εμμέσως σε αυτούς, μέσω σειράς μέτρων ,όπως αυξημένη φορολογία σε πολλά είδη και στο προσωπικό εισόδημα, αποκρατικοποιήσεις και άλλες μεθόδους, τις οποίες δεν έχει εγγυηθεί κάποιος πως δε θα εφαρμοστούν και στην Κύπρο.

“Αυτή η διαδικασία, με τις κυβερνήσεις και τους φορολογούμενους να επωμίζονται το κόστος και να παράσχουν στήριξη, έπρεπε να σταματήσει”, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Η πρόσφατη ηρεμία στην αγορά σήμαινε πως τώρα ήταν η ώρα να γίνει η αλλαγή, αν και παραδέχθηκε ότι υπήρξε κάποια ανησυχία ότι θα μπορούσε να διαταράξει ξανά τις αγορές.

“Εάν θέλουμε να έχουμε έναν υγιή, ηχηρό χρηματοπιστωτικό κλάδο, ο μόνος τρόπος είναι να πούμε “κοίτα, όταν αναλαμβάνεις τα ρίσκα, θα πρέπει να τα αντιμετωπίζεις, και εάν δεν μπορείς να τα αντιμετωπίζεις, τότε δεν θα έπρεπε να τα είχες λάβει”, δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός.

Ο Ντάισενμπλουμ δεν έκρυψε την ανάγκη συρρίκνωσης και άλλων τραπεζικών συστημάτων, όπως του Λουξεμβούργου, της Σλοβενίας και της Μάλτας,τα οποία αντιμετωπίζουν ανάλογα του κυπριακού προβλήματος.


“Αυτό σημαίνει: ασχοληθείτε με αυτό προτού να έχετε προβλήματα. Ενισχύστε τις τράπεζές σας, φτιάξτε τους ισολογισμούς σας και αντιληφθείτε ότι εάν μια τράπεζα έχει πρόβλημα, η απάντηση δεν θα είναι πλέον αυτομάτως ότι θα έρθουμε και θα πάρουμε το πρόβλημά σας. Θα το απωθήσουμε. Αυτή είναι η πρώτη απάντηση που χρειαζόμαστε. Να τα σπρώξουμε πίσω. Ασχοληθείτε εσείς μαζί τους”, προειδοποίησε ο πρόεδρος του Eurogroup.

“Θα πρέπει να στοχεύουμε σε μια κατάσταση όπου δεν θα χρειαστεί ποτέ ούτε καν να εξετάσουμε την άμεση ανακεφαλαιοποίηση. Εάν έχουμε  ακόμη περισσότερα εργαλεία αναφορικά με το bail-in και το πόσο μακριά μπορούμε να προχωρήσουμε με το bail-in, η ανάγκη για άμεση ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει όλο και μικρή”.

Αυτά ήταν, συνοπτικά, τα όσα ανέφερε ο Ολλανδός υπουργός λίγες ώρες μετά από τη συμφωνία για την Κύπρο, ενώ μετά από θύελλα αντιδράσεων που προκλήθηκε με τη δημοσίευση της συνέντευξης, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ανέσυρε τα όσα είπε.

“Η Κύπρος είναι μια ειδική περίπτωση με εξαιρετικές προκλήσεις που απαιτούσαν τα bail-in μέτρα στα οποία συμφωνήσαμε χθες.

Τα προγράμματα μακροοικονομικής προσαρμογής επιβάλλονται αναλόγως με την κάθε χώρα, και δεν χρησιμοποιούνται μοντέλα ή πρότυπα”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Λαγκάρντ: Αξιόπιστο το σχέδιο για την Κύπρο - Βάζει τα προβλήματα σε ένα βιώσιμο δρόμο

Αποκάλυψη newsit.com.cy: Μας ρίχνουν 5 δις στο τραπέζι για να σκύψουμε το κεφάλι

Επικυρώθηκε πριν από λίγο στη συνεδρία του Eurogroup, η συμφωνία για τη δανειακή σύμβαση της Κύπρου

«Μην μας αφήσετε χωρίς ψωμί» - Οι απελπισμένες εκκλήσεις των εργαζομένων στη Λαϊκή

Ντάισελμπλουμ: Η παροχή ρευστότητας δίνεται μόνο στις τράπεζες που είναι φερέγγυες
 

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Βικτόρια Μπέκαμ: Σάλος για το «σκελετωμένο» μοντέλο που πόσταρε στα social media!
  2. Καμία αναφορά στο Κυπριακό από Γκουτέρες στις τοποθετήσεις του στη Γεν. Συνέλευση και σε διάσκεψη Τύπου
  3. Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη υποψηφίου Προέδρου Χρ. Χρίστου: Ικανοποιημένος με την 4η θέση στις Προεδρικές [vid]
  4. Απερχόμενος Ντάϊσελμπλουμ: (Ξανα)δίνει Αναστασιάδη για το 1ο bail in με την πρόταση κουρέματος και σε μικροκαταθέτες
  5. «Μπουκώνουν» την κυβέρνηση Τσίπρα με ακόμα 50 προαπαιτούμενα πριν την εκταμίευση της επόμενης δόσης
  6. Βundesbank: Η Γερμανία εξοικονόμησε 290 δισ. ευρώ από την κρίση