What's hot? ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ· ΤΕΠΑΚ· ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ· VOICE·

INFO

26.03.2013 | 10:32
Τελευταία ενημέρωση: 26.03.2013 | 21:56

Δεν μπορώ να αποκλείσω δεύτερο πακέτο βοήθειας στην Κύπρο, λέει Γερμανός τραπεζικός

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Ο επικεφαλής της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας, της Commerzbank, ο Γεργκ Κρέμερ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Deutsche Welle, δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένος από τη συμφωνία που επετεύχθη για την κυπριακή οικονομία, συμμερίζοντας τις απόψεις που εξέφρασαν και οι οικονομικοί αντιπρόσωποι των Ευρωπαϊκών χωρών, που συμμετέχουν στο Eurogroup. 

“Θετικό είναι ότι η Κύπρος κατέληξε σε συμφωνία με τους εταίρους αποτρέποντας έτσι μια χρεοκοπία και την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, που θα οδηγούσε σε έξοδο από το ευρώ. Θετικό είναι επίσης ότι οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ εξαιρούνται από μια έκτακτη εισφορά. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι δεν παραβιάζεται η βασική αρχή της εγγύησης καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ. Θετικό είναι εκτός αυτού ότι οι εταίροι δεν υποχώρησαν.

Κάθε άλλη επιλογή θα εξασθενούσε τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις στις χώρες της περιφέρειας, που βρίσκονται ούτως ή άλλως πλέον σε άμυνα”, δήλωσε ο επιφανής οικονομολόγος αναφερόμενος στη συμφωνία.

Ο Κρέμερ εκτιμά, επιπλέον, ότι το κυπριακό ΑΕΠ, μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια θα συρρικνωθεί κατά 10%, ως αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα.

“Ο οικονομικός τομέας της Κύπρου είναι υπερδιογκωμένος. Με τις ριζικές αλλαγές στις δύο μεγαλύτερες τράπεζες ο τομέας επανέρχεται σε ένα πλαίσιο και αυτό σημαίνει δυστυχώς ότι θα χαθούν μαζικά θέσεις εργασίας. Εννοείται ότι η κυπριακή οικονομία δεν θα καταρρεύσει, όπως θα συνέβαινε αν δεν είχε επιτευχθεί συμφωνία στις Βρυξέλλες. Και μόνο όμως με την απώλεια θέσεων εργασίας στον οικονομικό και τραπεζικό τομέα, η κυπριακή οικονομία θα συρρικνωθεί σημαντικά. Αυτό μπορεί να σημαίνει για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια ακόμα και συνολική συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 10%”, δήλωσε σχετικά ο Κρέμερ.

Ο Γερμανός τραπεζικός έκανε λόγο και για τις κοινωνικές επιπτώσεις με τις οποίες θα βρεθεί η κυπριακή κοινωνία, μην αποκλείοντας την παροχή και δεύτερου πακέτου στήριξης στην Κύπρο.

“Θα δούμε αν το πακέτο βοήθειας που λαμβάνει η Κύπρος τώρα θα είναι αρκετό. προς το παρόν το θεωρώ μάλλον απίθανο η Κύπρος να χρειαστεί και άλλη βοήθεια διότι οι Κύπριοι συμβάλλουν σημαντικά στη διάσωση των τραπεζών, όπου και ελλοχεύουν οι περισσότεροι κίνδυνοι. Δεν το πιστεύω, αλλά δεν μπορώ να το αποκλείσω εντελώς”.

Ο οικονομολόγος αποδίδει τις κοινωνικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στις χώρες της Ευρωζώνης, οφείλονται στο ότι υπάρχει ο διαχωρισμός σε χώρες δανειστές και χώρες-οφειλέτες.

“Οι πολιτικές και κοινωνικές εντάσεις είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής διάσωσης. Εδώ και χρόνια υποστηρίζω ότι όταν μια χώρα αναλαμβάνει να στηρίξει οικονομικά μια άλλη τότε η Ευρωζώνη χωρίζεται μοιραία σε πιστωτές και οφειλέτες, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Θα το είχαμε αποφύγει αν οι ευρωπαϊκές χώρες έκαναν όσα είχαν κάνεις ορισμένες ασιατικές χώρες μετά την κρίση του 1997-1998. Εκεί δεν υπήρχε κάποιος δυνατός εταίρος να βοηθήσει και αναγκάστηκαν να εφαρμόσουν βραχυπρόθεσμα ριζικές, επίπονες μεταρρυθμίσεις βιώνοντας μια σκληρή κρίση. Μετά από 2 χρόνια, όμως, την ξεπέρασαν αποκαθιστώντας την ανταγωνιστικότητά τους και με πλεονάσματα στο εμπορικό ισοζύγιο. Στην Ευρωζώνη οι χώρες που βιώνουν κρίση δεν ήθελαν να επιλέξουν αυτό το δρόμο. Ζήτησαν βοήθεια και την έλαβαν. Το τίμημα που καταβάλλουν είναι ότι αλλάζουν οι σχέσεις με τους εταίρους τους. Είναι όπως στην ιδιωτική μας ζωή. Όταν από φίλος γίνεσαι δανειστής ή οφειλέτης, η ποιότητα της σχέσης μεταβάλλεται”.
 
Πηγή: dw.de

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ντάισενμπλουμ: Το κυπριακό μοντέλο διάσωσης μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες, είπε και μετά...τα μάζεψε

Απόφαση Eurogroup: Τι δηλώνουν Κύπριοι πολίτες στην κάμερα του newsit.com.cy

Ολι Ρεν: Το μέλλον των Κυπρίων θα είναι πολύ δύσκολο

Επικυρώθηκε πριν από λίγο στη συνεδρία του Eurogroup, η συμφωνία για τη δανειακή σύμβαση της Κύπρου

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Αναβολή στην υπόθεση ΤΕΠΑΚ: Με 468 κατηγορίες οι 7 κατηγορούμενοι για τα «αμαρτωλά» ερευνητικά προγράμματα [vid]
  2. Στις 11/1 η έφεση για 2η υπόθεση Τρ. Κύπρου στο Ανώτατο
  3. Αθώοι και οι «5» της Τρ. Κύπρου για χειραγώγηση της αγοράς - Ενοχή Ηλιάδη για παραπληροφόρηση [vid]
  4. Αναστασιάδης για «κούρεμα»: Με δικαίωσε ο Ντάισελμπλουμ
  5. Νέες αποκαλύψεις Ντάισελμπλουμ: Αντίθετη του bail in λύση στην Κύπρο θα ήταν καταστροφική - Χάθηκε χρόνος με τις εκλογές!
  6. ΥΠΟΙΚ: Σχεδόν όλα τα μέλη ταμείων προνοίας αποζημιώνονται στο 75% για το «κούρεμα»