What's hot? ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ· ΤΡΙΜΕΡΗΣ· FREZYLAC· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

26.03.2013 | 11:31
Τελευταία ενημέρωση: 26.03.2013 | 11:38

Κερέ: Η Κύπρος είναι μοναδική περίπτωση

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Η τραπεζική κρίση στην Κύπρο είναι μοναδική περίπτωση και το σχέδιο διάσωσης που συμφωνήθηκε δεν πρέπει να θεωρηθεί μοντέλο για άλλες ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, δήλωσε σήμερα ο Μπενουά Κερέ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

Ο Κερέ δήλωσε στο ραδιοσταθμό Europe 1 ότι το σχέδιο διάσωσης που συμφωνήθηκε για την Κύπρο υπογραμμίζει την ανάγκη για βελτίωση των τραπεζικών ρυθμίσεων, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ενεργεί ως ανεξάρτητος επόπτης στο πλαίσιο των σχεδίων για μια ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση.

Ο Κερέ υπογράμμισε ότι διαφωνεί με τον πρόεδρο του Eurogroup ότι η διάσωση των τραπεζών στην Κύπρο πρέπει να αποτελέσει μοντέλο για την επίλυση κρίσεων σε άλλες χώρες, δηλώσεις τις οποίες ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν έκανε και τόσο..τυχαία και τις οποίες ανακάλεσε στη συνέχεια.

“Το πρώτο μάθημα είναι ότι χρειαζόμαστε καλύτερο έλεγχο των τραπεζών. Χρειαζόμαστε μια ανεξάρτητη ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή και αυτό θα συμβεί στα μέσα του 2014 και το ρόλο αυτό θα αναλάβει η ΕΚΤ και εμείς θα πρέπει να εντοπίζουμε τα προβλήματα νωρίτερα στην Ευρωζώνη”, πρόσθεσε.

“Δε βλέπω γιατί θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τις ίδιες μεθόδους αλλού”, τόνισε.

“Ο πρόεδρος του Eurogroup είχε άδικο όταν είπε, πριν ανακαλέσει τις δηλώσεις του, ότι η διάσωση των τραπεζών στην Κύπρο πρέπει να αποτελέσει μοντέλο για την Ευρώπη. Η εμπειρία της Κύπρου δεν αποτελεί μοντέλο για την υπόλοιπη Ευρωζώνη γιατί η κατάσταση εκεί προσέλαβε διαστάσεις που δεν μπορούν να συγκριθούν με την κατάσταση σε οιαδήποτε άλλη χώρα”, υπογράμμισε ο Κερέ.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times και στο πρακτορείο Ρόιτερς, ο επικεφαλής του Eurogroup άφησε να εννοηθεί ότι η λύση που δόθηκε στην Κύπρο μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες ευάλωτες χώρες της Ευρωζώνης. Λίγες ώρες αργότερα, ο Ντάισλεμπλουμ δήλωνε ότι η Κύπρος είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση και ότι το σχέδιο διάσωσης δεν μπορεί να αποτελέσει μοντέλο για την επίλυση άλλων προβλημάτων στο μέλλον.

Ωστόσο, οι πρώτες του δηλώσεις προκάλεσαν αναταραχή στα χρηματιστήρια, τα οποία τερμάτισαν τις συνεδριάσεις τους τη Δευτέρα “στο κόκκινο”.

“Είναι μια λύση που δόθηκε σε μια κατάσταση απελπιστική. Η Κύπρος βρισκόταν σε χρεωκοπία, είναι κάτι που δε συμβαίνει σε καμία άλλη χώρα της Ευρωζώνης. Η κατάσταση ήταν τόσο ιδιαίτερη που χρειάστηκε μια ιδιαίτερη λύση. Οι τράπεζες δεν ήσαν πλέον βιώσιμες, η ΕΚΤ είπε ότι δεν μπορεί πλέον να τις χρηματοδοτήσει. Ξαναγίνονται βιώσιμες χάρη στην υποστήριξη του Eurogroup, η ρευστότητα αποκαθίσταται στην Κύπρο”, τόνισε.

Ο Κερέ απέκλεισε κάθε κίνδυνο διάχυσης της κρίσης λόγω της ιδιαιτερότητας της κατάστασης στην Κύπρο.

“'Ηταν ένα οffshore χρηματοπιστωτικό κέντρο, αυτό δε συμβαίνει πουθενά στην Ευρωζώνη. Όλες οι χώρες έχουν διάφορα προβλήματα. Προβλήματα οικονομικά, προβλήματα ανεργίας, αλλά σε καμία χώρα δεν υπάρχουν τόσα πολλά προβλήματα μαζί όπως στην Κύπρο”, τόνισε ο Κερέ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Λαγκάρντ: Αξιόπιστο το σχέδιο για την Κύπρο - Βάζει τα προβλήματα σε ένα βιώσιμο δρόμο

Ανέβηκαν οι Ασιατικές αγορές στο άκουσμα της είδησης για συμφωνία μεταξύ Eurogroup - Κύπρου

Γερμανός οικονομολόγος: Μείωση κυπριακού ΑΕΠ κατά 10%

Μπαρνιέ: "Το κυπριακό οικονομικό μοντέλο τελείωσε"


   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Κοινή Άσκηση Έρευνας-Διάσωσης Κύπρου – Ελλάδας για ναυτικό ατύχημα στην ανοιχτή θάλασσα
  2. Απερχόμενος Ντάϊσελμπλουμ: (Ξανα)δίνει Αναστασιάδη για το 1ο bail in με την πρόταση κουρέματος και σε μικροκαταθέτες
  3. «Μπουκώνουν» την κυβέρνηση Τσίπρα με ακόμα 50 προαπαιτούμενα πριν την εκταμίευση της επόμενης δόσης
  4. Βundesbank: Η Γερμανία εξοικονόμησε 290 δισ. ευρώ από την κρίση
  5. Απερχόμενος Ντάϊσελμπλουμ: (Ξανα)δίνει Αναστασιάδη για το 1ο bail in με την πρόταση κουρέματος και σε μικροκαταθέτες
  6. Πειρατικά κανάλια: 400 καταθέσεις (και) από πελάτες