What's hot? ΚΥΠΡΙΑΚΟ· ΒΟΜΒΑ· ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ· VOICE·

INFO

26.03.2013 | 14:57
Τελευταία ενημέρωση: 26.03.2013 | 20:30

Παρέμβαση Δημάρχου Λευκωσίας: «Εξαιρέστε από το κούρεμα τους Δήμους»

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης καλεί την Κυβέρνηση και την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου να εξαιρέσουν από το κούρεμα των καταθετών της Λαϊκής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου, τους Δήμους.

Δραματική έκκληση, απευθύνει ο δήμαρχος Λευκωσίας, με βάση την πρόνοια που υπάρχει για κούρεμα των καταθέσεων ζητώντας να εξαιρεθούν, τα ήδη βεβαρημένα οικονομικά των δήμων.
Ο Κωνσταντίνος Γιωρκάτζιης, δήλωσε σήμερα ότι το μεγαλύτερο μερίδιο των καταθέσεων του Δήμου Λευκωσίας βρίσκονται στη Λαϊκή Τράπεζα και την Τράπεζα Κύπρου ανέφερε, και αφού πρόσθεσε ότι η απόφαση του Eurogroup οδηγεί σε οικονομική ασφυξία το Δήμο της Πρωτεύουσας, ανακοίνωσε ότι ο Δήμος προετοιμάζει Έκτακτο Σχέδιο Δράσης και Ρευστότητας για περίοδο ενός μηνός.
Ο κ. Γιωρκάτζιης σε δήλωση του το μεσημέρι της Τρίτης είπε ότι οφείλει να ενημερώσει τους συμπολίτες του στη Λευκωσία και όλους τους Κύπριους πολίτες, ότι οι πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup οδηγούν σε κατάσταση οικονομικής ασφυξίας το Δήμο Λευκωσίας και εγκυμονούν τον κίνδυνο του απόλυτου αδιεξόδου σε σχέση με τους όρους και τις δυνατότητες ουσιαστικής λειτουργίας του.
«Με το μεγαλύτερο μερίδιο του συνόλου των καταθέσεων του Δήμου στη Λαϊκή Τράπεζα και την Τράπεζα Κύπρου είναι πιθανόν, παρά τις προσπάθειες μας, να μην είμαστε σε θέση να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας», είπε καλώντας την Κυβέρνηση να εξαιρέσει τους Δήμους από τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί και «στην ειδική ρύθμιση που θα αφορά τα Ταμεία Πρόνοιας και Συντάξεων, ζητούμε να συμπεριληφθούν και οι Τοπικές Αρχές, προκειμένου να διασφαλιστεί η ρευστότητα τους».
Ο κ. Γιωρκάτζης τόνισε ότι τυχόν αντιμετώπιση των Δήμων ως απλών καταθετών-επενδυτών και τυχόν άρνηση ή καθυστέρηση να διασφαλιστεί η ρευστότητα τους θα έχει ως αποτέλεσμα την πιθανή θυματοποίηση των εργαζομένων στο Δήμο λόγω της μη έγκαιρης καταβολής της μισθοδοσίας.
Πρόσθεσε ότι επιπλέον θα τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια και η υγεία των δημοτών λόγω της αδυναμίας να καλυφθούν τα λειτουργικά έξοδα των συνεργείων αποκομιδής σκυβάλων και της διαχείρισης του σκυβαλότοπου Κοτσιάτη, επειδή η συντήρηση δρόμων, φώτων τροχαίας ανά το παγκύπριο αλλά και η άρση επικινδυνότητας ετοιμόρροπων οικοδομών καθίσταται πλέον εξαιρετικά δύσκολη και αμφίβολη.
Ο Δήμαρχος Λευκωσίας ανέφερε ακόμα ότι τα αναπτυξιακά έργα απειλούνται με ακύρωση, αφού η συνεισφορά του Δήμου στα έργα έχει σήμερα παγοποιηθεί και μεγάλο μέρος της κινδυνεύει να απολεσθεί.
Περαιτέρω εξήγησε ότι οι εξαιρετικά δυσμενείς εξελίξεις μάς υποχρεώνουν πλέον να επανεξετάσουμε τις προτεραιότητες μας προκειμένου να διασφαλίσουμε υπηρεσίες κρίσιμες για την καθημερινότητα της πόλης και των κατοίκων της και είπε πως στο υπό προετοιμασία Έκτακτο Σχέδιο Δράσης και Ρευστότητας για περίοδο ενός μηνός περιλαμβάνεται η αποστολή επιστολής προς τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας με την οποία θα ζητείται η εξαίρεση των καταθέσεων, η εξασφάλιση της καταβολής των δεδουλευμένων των εργαζομένων στο Δήμο, αναθεώρηση του προϋπολογισμού και μείωση όλων των εξόδων που δεν αφορούν την υγεία, την ασφάλεια των δημοτών και κοινωνική πρόνοια.
Ο κ. Γιωρκάτζης είπε ακόμα ότι στο Έκτακτο Σχέδιο Ρευστότητας περιλαμβάνεται η εξασφάλιση της καταβολής του μεριδίου του Δήμου και του Κράτους σε συγχρηματοδοτούμενα από τα διαρθρωτικά ταμεία αναπτυξιακά έργα, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος ακύρωσης τους, εξασφάλιση της λειτουργίας όλων των σκυβαλοφόρων όσον αφορά τα καύσιμα και τα ανταλλακτικά, της λειτουργίας σκυβαλότοπου στον Κοτσιάτη, της συντήρησης των Φώτων Τροχαίας σε όλη την Κύπρο και των εργασιών που αφορούν επικίνδυνες οικοδομές.
Ερωτηθείς για το ύψος του ποσού των καταθέσεων του Δήμου, που φέρεται να υπόκειται σε κούρεμα, είπε ότι σύντομα θα ενημερώσει σχετικά.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μάχη χωρίς όπλα για την Κύπρο: Τα δύο διλήμματα στο αποψινό Eurogroup

Προσπάθεια Ρόμπει για επίλυση του προβλήματος της Κύπρου

Απειλούν πάλι οι Τούρκοι: Δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους φυσικούς πόρους ως εγγύηση


   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Καταδίωξη και εκτέλεση του Δημάρχου της «φιλήσυχης» Μισράτα
  2. ΔΗΚΟ: Η θλιβερότητα του κ. Αναστασιάδη...εξαπάτησε τον λαό για να επιβληθεί το καταστροφικό «κούρεμα»
  3. Μην την είδατε; Αυτή η «κυρία» ρήμαξε πολυκατάστημα στο Mall Λευκωσίας [pic]
  4. Προσοχή! Τροχαίο με αναποδογυρισμένο όχημα στον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού - Λευκωσίας στη αερογέφυρα Λινόπετρας
  5. Αναστασιάδης για «κούρεμα»: Με δικαίωσε ο Ντάισελμπλουμ
  6. Νέες αποκαλύψεις Ντάισελμπλουμ: Αντίθετη του bail in λύση στην Κύπρο θα ήταν καταστροφική - Χάθηκε χρόνος με τις εκλογές!