What's hot? ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ· ΤΕΠΑΚ· ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ· VOICE·

INFO

26.03.2013 | 17:51
Τελευταία ενημέρωση: 26.03.2013 | 19:49

Διευκρινίζει τις διαφορές για τις δύο τράπεζες ο Κ. Εκπρόσωπος. «Ο Πρόεδρος θα προχωρήσει σε ποινικές ευθύνες»

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Διαφορετικές οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν για Τράπεζα Κύπρου και Λαική, σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup, επισημαίνει ο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης. 

 
ο Κ.Ε ανέφερε ότι θα εκδοθεί διευκρινιστική ανακοίνωση όσον αφορά σε αυτό το θέμα μετά τη συνάντηση στην Κεντρική Τράπεζα μεταξύ του Υπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Ο κ. Στυλιανίδης ανακοίνωσε επίσης την πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για σύσταση ερευνητικής επιτροπής, η οποία θα αναζητήσει τυχόν ποινικές, αστικές ή πολιτικές ευθύνες για τη μεγάλη οικονομική τραγωδία που έπληξε τον τόπο, όπως είπε.

Τόνισε, επίσης, πως η Κυβέρνηση «δεν θα αφήσει πέτρα που δεν θα σηκώσει» προκειμένου να εντοπίσει τους υπαίτιους αυτής της πρωτοφανούς τραγωδίας.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «η επόμενη μέρα μετά τις σκληρές αποφάσεις που υποχρεωθήκαμε να πάρουμε είναι όπως αναμέναμε, πολύ δύσκολη. Έχουμε να διαχειριστούμε τα πολλαπλά προβλήματα που έχουν ανακύψει».

Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «ομάδες τεχνοκρατών στην Κεντρική Τράπεζα και στο Υπουργείο Οικονομικών εργάζονται εντατικά για να δώσουν τις καλύτερες των λύσεων με στόχο την ταχεία εξομάλυνση της κατάστασης. Και ελπίζουμε, αυτό να συμβεί, και πρέπει να συμβεί μέχρι το πρωί της Πέμπτης που θα λειτουργήσουν ξανά οι τράπεζες».

Σε πολιτικό επίπεδο, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σήμερα διαβουλεύθηκε με συνεργάτες του και άλλους συμβούλους με στόχο να ορίσει μια ομάδα διαχείρισης της κρίσης. Αυτή η ομάδα-ομπρέλα διαχείρισης της κρίσης θα αποτελείται από Υπουργούς, εμπειρογνώμονες και θα έχει ακόμη τη βοήθεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, είτε σε επίπεδο Επιτροπής Οικονομικών είτε σε επίπεδο Προεδρείου της Βουλής».

«Σε αυτή την ομάδα διαχείρισης της κρίσης», είπε, «θα πρέπει να αξιοποιηθούν όσοι μπορούν να προσφέρουν σε πολύ ψηλό επίπεδο. Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση, αλλά θα πρέπει να τη διαχειριστούμε και να φέρουμε σε πέρας αυτό το δύσκολο έργο. Θα εμπλέξουμε όσο το δυνατόν τους καλύτερους για να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα».

Είπε, επίσης, ότι «αντίστοιχες ομάδες διαχείρισης της κρίσης θα δημιουργηθούν και σε κάθε Υπουργείο με την αξιοποίηση εμπειρογνωμόνων και ακαδημαϊκών με στόχο και το κάθε Υπουργείο ξεχωριστά να αντιμετωπίσει αυτό το δύσκολο έργο που έχει ιδιαίτερα αυτές τις πρώτες μέρες».

Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι σε συνέχεια της χθεσινής εξαγγελίας του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκίνησε από το πρωί διερευνητικές επαφές με στόχο το σχηματισμό ερευνητικής επιτροπής και διαμόρφωση των όρων εντολής της και η οποία θα αναζητήσει τυχόν ποινικές, αστικές ή πολιτικές ευθύνες για τη μεγάλη οικονομική τραγωδία που έπληξε τον τόπο.
Η Κυβέρνηση, είπε, επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της να ικανοποιήσει το περί δικαίου αίσθημα της κοινωνίας και δεν θα αφήσει πέτρα που δεν θα σηκώσει για να εντοπίσει τους υπαίτιους αυτής της πρωτοφανούς οικονομικής τραγωδίας.

Αναφερόμενος στο θέμα των Ταμείων Προνοίας, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι ομάδα ειδικών από διάφορα Υπουργεία, ακόμη και με εμπειρογνώμονες που προσφέρουν τη βοήθεια τους αφιλοκερδώς από τον ιδιωτικό τομέα και το εξωτερικό, επεξεργάζεται σενάρια για το πώς θα διασφαλιστούν τα Ταμεία Προνοίας με βάση την εξαγγελία του Προέδρου χθες.
«Υπάρχουν διάφορα σενάρια τα οποία προς το παρόν δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν διότι βρισκόμαστε σε μια λεπτή και ευαίσθητη στιγμή, αλλά μόλις έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα θα τα ανακοινώσουμε», είπε.

Πρόσθεσε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αρχίζει από αύριο συσκέψεις που αφορούν θέματα επενδύσεων και υλοποίηση των καθυστερημένων αναπτυξιακών έργων. Στη σύσκεψη αυτή θα λάβουν μέρος οι αρμόδιοι με το αντικείμενο αυτό Υπουργοί και θα συζητηθεί το θέμα των γραφειοκρατικών διαδικασιών που δυστυχώς δημιούργησαν πολλές από τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται σε σχέση με αναπτυξιακά έργα».

Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «επίσης, αύριο θα γίνει σύσκεψη για την εξέταση του θέματος της ενέργειας και της μείωσης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Θεωρούμε ότι ειδικά το θέμα της μείωσης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, αυτή τη στιγμή, είναι πάρα πολύ σημαντικό διότι θα απελευθερώσει δυνατότητες στην οικονομία».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο κόσμος ζητά την καταδίκη των υπαίτιων για την οικονομική κρίση, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συστήνει ερευνητική επιτροπή αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί να γίνει από την αρχή ο δικαστής. Αυτή η επιτροπή θα συστηθεί με στόχο ακριβώς να διερευνήσει όλα αυτά τα φαινόμενα που μας οδήγησαν εδώ. Θα πρέπει βέβαια να έχει και χρονοδιάγραμμα αυτή η επιτροπή για να μας δώσει τα πορίσματα και αποτελέσματα της».

Σε ερώτηση αν είναι αποφασισμένη η Κυβέρνηση να βάλει βαθιά «το μαχαίρι στο κόκαλο» ακόμη και σε ό,τι αφορά μεγάλους παράγοντες των τραπεζών, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι η πολιτική βούληση του Προέδρου είναι σαφής και η χθεσινή του Δήλωση τα λέει όλα. Πρέπει, όχι μόνο απλώς να ικανοποιηθεί το περί δικαίου αίσθημα του λαού, αλλά την ίδια στιγμή να γίνει και μια νέα αρχή έτσι ώστε ο τόπος, από δω και πέρα, να περάσει οριστικά και αμετάκλητα στη διαφάνεια και στην τιμωρία ενόχων που οδηγούν τον τόπο σε τραγωδίες.

Κληθείς να πει τι θα γίνει με τους κατόχους αξιογράφων, είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ήδη μιλήσει με τον Σύνδεσμο Κατόχων Αξιογράφων και θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του Συνδέσμου κ. Μαυροβουνιώτη για να εξετάσουν την παράγραφο εκείνη της απόφασης του Eurogroup, η οποία αναφέρεται σ’ αυτό το θέμα.

Όπως είπε, η παράγραφος αυτή αναφέρεται σε διαδικασίες γρήγορης απονομής δικαιοσύνης για όσους έχουν εξαπατηθεί, προσθέτοντας ότι είναι αυτή η ακριβής διατύπωση στην απόφαση του Eurogroup. Σημείωσε ότι η συγκεκριμένη διατύπωση μπήκε στην απόφαση του Eurogroup μετά από επιμονή του Προέδρου της Δημοκρατίας για να καλύπτεται το θέμα και πολιτικά και νομικά και να αρχίσει αυτή η διαδικασία.

Κληθείς να διευκρινίσει κατά πόσο θα οριστεί ποινικός ανακριτής ή διερευνητική επιτροπή για να εντοπιστούν οι υπαίτιοι της οικονομικής κρίσης, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι ο Πρόεδρος έκανε το πρωί διερευνητικές επαφές με τον Γενικό Εισαγγελέα και με ειδικούς για να καταλήξει στη συγκεκριμένη θέση. Θα υπάρξει Υπουργικό Συμβούλιο τις επόμενες μέρες, ενδεχομένως και αύριο, για να ορίσει τους όρους εντολής και το σκοπό αυτής της επιτροπής. Η θέση είναι ότι η επιτροπή θα ερευνήσει ποινικά, αστικά και πολιτικά αδικήματα.

Αναφερόμενος στο προσωρινό διάταγμα που εξέδωσε η Κεντρική Τράπεζα για την τράπεζα Κύπρου, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι με βάση την απόφαση του Eurogroup, η διαδικασία που αφορά την Tράπεζα Κύπρου είναι εντελώς διαφορετική από τη διαδικασία που αφορά τη Λαϊκή Τράπεζα.

Για τη Λαϊκή η απόφαση αναφέρεται σε καλή και κακή τράπεζα, ενώ για την Τράπεζα Κύπρου αναφέρεται σε εξυγίανση και ανακεφαλαιοποίηση εκ των έσω, με μετατροπή των αποκοπών των καταθετών σε μετοχές. Αυτή είναι μια πολύ μεγάλη διαφορά και αυτή είναι η πολιτική απόφαση με βάση τα συμπεράσματα του Eurogroup.

Ο κ. Στυλιανίδης εξέφρασε την πεποίθηση του ότι όταν εκδιδόταν το προσωρινό διάταγμα θα έπρεπε ταυτόχρονα να είχαμε και διευκρινιστική δήλωση από την Κεντρική Τράπεζα. Δυστυχώς, η μη ύπαρξη της διευκρινιστικής δήλωσης δημιούργησε όλο αυτό το θόρυβο και αυτό ήταν μεγάλο λάθος.

Πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε σύσκεψη στην Κεντρική Τράπεζα ο Υπουργός Οικονομικών και θα εκδοθεί διευκρινιστική ανακοίνωση.

Ερωτηθείς εάν υπήρξε συνεννόηση ανάμεσα στην Κυβέρνηση, τον Υπουργό Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα για το πότε τελικά θα έπρεπε να άνοιγαν οι τράπεζες, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι η Κυβέρνηση πολύ σωστά παρενέβη προς την ανεξάρτητη Αρχή, την Κεντρική Τράπεζα, για να γίνει αυτό που έγινε και η Κυβέρνηση στα πλαίσια των δικών της πολιτικών αρμοδιοτήτων χειρίζεται θέματα που αφορούν την ίδια. Σε ό,τι αφορά την Κεντρική Τράπεζα, η Κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο οι αποφάσεις της να μην βρίσκονται σε αναντιστοιχία με ανάλογες πολιτικές αποφάσεις.

Σε ερώτηση γιατί δεν ήταν παρών ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας στη συνεδρία του Eurogroup, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι η παρουσία του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας δεν προβλέπεται από πουθενά. Στο Eurogroup υπάρχει αποκλειστική συμμετοχή του Υπουργού Οικονομικών.

Τέλος, ερωτηθείς αν ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας τυγχάνει της εμπιστοσύνης του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι οι θεσμοί, ιδιαίτερα σε τόσο δύσκολες ώρες, πρέπει να λειτουργούν με τέτοιο τρόπο που να έχουν σχέση με το κοινό καλό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι σαφής και συγκεκριμένος σε ό,τι αφορά τις ξεχωριστές αρμοδιότητες.

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Διεθνής καταγγελία για την εκστρατεία φίμωσης της «Afrika» από την κυβέρνηση Ερντογάν
  2. ΔΗΚΟ: Η θλιβερότητα του κ. Αναστασιάδη...εξαπάτησε τον λαό για να επιβληθεί το καταστροφικό «κούρεμα»
  3. Κυβέρνηση συνεργασίας ακροδεξιάς και Συντηρητικών στην Αυστρία
  4. Το CDU ρίχνει «άκυρο» στην πρόταση Σουλτς για δημιουργία «Ηνωμένων Πολιτειών Ευρώπης»
  5. Αναστασιάδης για «κούρεμα»: Με δικαίωσε ο Ντάισελμπλουμ
  6. Νέες αποκαλύψεις Ντάισελμπλουμ: Αντίθετη του bail in λύση στην Κύπρο θα ήταν καταστροφική - Χάθηκε χρόνος με τις εκλογές!